Crimineel gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak stapelen problemen zich op. Het gaat bijvoorbeeld thuis niet goed, er zijn geldproblemen, relatieproblemen of geweld. Tegelijkertijd gaat het op school misschien niet lekker en heb je problemen met je docenten (we noemen dit ook wel gedragsproblemen).
Oorzaken veelvoorkomende criminaliteit
verveling, spel/ vermaak, actie/ spanning, frustratie, prestige in een groep, groepsgedrag. Jongens vertonen vaker crimineel gedrag, dit omdat het bijvoorbeeld minder goed gaat op school.
Risicofactoren zijn kenmerken en omstandigheden die de kans verhogen op crimineel gedrag. De andere 2 factoren zijn beide risicoverlagend, maar op een uiteenlopende manier. Versterkende factoren zijn het tegenovergestelde van risicofactoren, deze verlagen op zichzelf de kans op crimineel gedrag.
wordt jeugdcriminaliteit verdeeld in verschillende type delicten: geweldsmisdrijven, vermogensmisdrijven, vandalisme en misdrijven tegen de openbare orde en gezag, drugsmisdrijven, (vuur)wapenmisdrijven, verkeersdelicten, cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit, en overige misdrijven.
Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem zijn kwetsbaar.
De meest voorkomende soorten misdrijven in Nederland in september 2023 zijn diefstal (30.032 meldingen) en verkeersovertredingen (9.758 meldingen).
Bijvoorbeeld een gebrek aan toekomstperspectief, armoede, verleidingen die dichtbij zijn of een gebrek aan positieve rolmodellen. Het kan ook dat jongeren betrokken raken bij een delict door een behoefte aan spanning of gevoeligheid voor groepsdruk. Dat past bij de levensfase waar ze in zitten.
Beschermende factoren
steun uit de omgeving;positieve schoolervaringen;deelname aan sport, club- of verenigingsleven;goede en stimulerende contacten.
Criminaliteit is gedrag dat door de wet strafbaar gesteld wordt. > Maximaal 1 jaar hechtenis, meestal geen strafblad, behandeld door kantonrechter. Bijvoorbeeld: moord, doodslag, vandalisme, mishandelingen, verkrachting, inbraak, diefstal en heling. >
Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.
Bij criminaliteit gaat het over menselijke gedragingen waartegen de overheid door middel van straf kan optreden. De gevoelswaarde van criminaliteit verwijst met name naar geweldsdelicten zoals moord of verkrachting, waarbij er duidelijke daders en slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden.
Jongeren worden makkelijker blootgesteld aan criminaliteit
Het rapport noemt vijf ingroeimechanismen als belangrijkste reden dat jongeren in de criminaliteit belanden: Sociale relaties en het sociale sneeuwbaleffect. De invloed van werk en werkrelaties. Hobby's en nevenactiviteiten.
Jongeren worden geronseld door criminelen en gaan in die gevallen gedwongen werken voor criminele organisaties. Dat gebeurt meestal via vrienden en familie, werk of bij scholen.
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat typische pleegbuurten waar de politie de meeste jeugdcriminaliteit registreert zich kenmerken door relatief veel horeca, uitgaansgelegenheden en winkels.
Bio, psycho en sociaal
Sociale factoren zijn bijvoorbeeld je levensomstandigheden, conflicten op het werk, eenzaamheid, enzovoort. Psychologische factoren hebben te maken met je persoonlijkheid en hoe je omgaat met de dingen die in je leven gebeuren.
De belangrijkste verklaring voor het ontstaan van gedragsproblemen is een negatieve spiraal tussen kenmerken of gedrag van een kind en de reactie van de omgeving daarop. Probleemgedrag roept een negatieve reactie van de omgeving op, die het probleemgedrag versterkt en zo opnieuw tot een negatieve reactie leidt.
De aanwezigheid van risicofactoren vergroot de kans op het ontstaan van problemen. Beschermende factoren dragen juist bij aan een stevige basis waardoor een kind of jongere zich goed kan ontwikkelen.
Criminaliteit kan door veel oorzaken ontstaan. Vaak spelen verschillende factoren mee zoals de persoonlijkheid van iemand, de thuissituatie waar hij uitkomt en/of andere factoren in zijn omgeving. Schoolverzuim is bijvoorbeeld ook één van de factoren die crimineel gedrag bij jongeren be-vorderen.
De politie wil crimineel gedrag van jongeren terugdringen. Daarvoor werkt zij samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, Halt, Jeugdbescherming, het onderwijs en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo kunnen criminele jongeren gezinsbegeleiding krijgen of hulp van school.
Vernieling, (winkel)diefstal, straatroof, overval en mishandeling: als jongeren tussen de 12 en 23 jaar strafbare feiten plegen, spreken we van jeugdcriminaliteit. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd.
Jongeren worden het meest verdacht van vermogensdelicten, zoals diefstal. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen en jongeren van verschillende leeftijdsgroepen. Bij jongens van 15 tot 18 jaar kwamen deze delicten met 1,6 procent het meest voor in vergelijking met andere jongeren.
Criminaliteit leidt bijvoorbeeld ook nog tot kosten door: veranderend gedrag vanwege angst voor slachtofferschap, vernieling openbare ruimte, productieverlies vrijwilligers, productieverlies als gevolg van emotionele schade, gebruik van geestelijke gezondheidszorg en leed voor de omgeving van de dader en het ...
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.