Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen en radiatoren wordt verwarmd. Zet daarna de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Wacht vijf minuten. Pak in de tussentijd alvast het ontluchtingssleuteltje en een doekje.
Vaak is lucht in de leiding de oorzaak van dit bonkende geluid. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen ontstaan, waardoor je een klapperend geluid hoort bij het openen van de kraan. Meestal is dit niet verontrustend doordat het gemakkelijk op te lossen is door de waterleidingen te ontluchten.
Hoe ontstaat lucht in waterleidingen
Opgeloste lucht die vrijkomt uit de vloeistof wanner de druk daalt en/of de temperatuur stijgt. Lucht wordt in het systeem gezogen door openingen, bijvoorbeeld verbindingen, breuken, barsten en accessoires.
Waar zit het ontluchtingskraantje? radiatortype. Zo zit het kraantje bij de ene radiator aan de bovenzijde, naast de radiatorknop. Het komt echter ook geregeld voor dat het kraantje boven- of onderaan één van de zijkanten van de radiator zit.
De knallen worden veroorzaakt door waterslag, wat ontstaat door het plotseling tot stilstand brengen van een hoeveelheid stromend water. Dit komt voor bij snelsluitende ventielen, zoals in afwasmachines, wasmachines en snelsluitende kranen.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
Deze trillingen kunnen ervoor zorgen dat de bevestigingspunten van de leiding loslaten, de fittingen (verbindingen) gaan lekken en/of er metaalmoeheid ontstaat (waardoor scheurtjes kunnen ontstaan). o Voor het openbare drinkwaternet is waterslag gevaarlijk voor de volksgezondheid; leidingen kunnen scheuren.
Je kan natuurlijk proberen om waterslag zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kan je van tevoren een waterslagdemper laten installeren. Dit is echter ook een oplossing voor als je al last hebt van waterslag. Door een waterslagdemper kan het drukverschil worden opgevangen door middel van een luchtkussen.
Antwoord: Waterslag is een drukgolf die wordt veroorzaakt door een snelle verandering van de stroomsnelheid in het leidingwerk. Dit verschijnsel wordt 'waterslag' genoemd omdat drukgolven vaak gepaard gaan met een geluid dat klinkt alsof er met een hamer op de leidingen wordt geslagen.
Tips om waterslag te voorkomen
Je hebt minder kans op waterslag als je ruimere leidingen hebt. Het is belangrijk dat het water of vloeistof met een lage snelheid wordt verplaatst. Het kan gebeuren dat er lucht in je leiding terecht komt. Leg de leiding daarom op zo een manier aan dat de lucht makkelijk weg kan.
De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen.
Stappenplan ontluchten CV-installatie
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
Ontluchten is een keer per jaar nodig. Het water dat uit het kraantje komt kan troebel of zwart zijn. Dit is niet erg. Begin met ontluchten bij de laagste ketel in het huis.
Waterslagdemper plaatsen: recht model
Deze wordt meestal onder de woning, bij het begin van de waterleiding, geplaatst. Van zodra er meerdere punten zijn waar het water vandaan komt, moet er een tweede model aangeschaft worden. De prijs voor een waterslagdemper in de vorm van een rechte buis is ongeveer € 42.
Waar de waterslagdemper plaatsen? De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in.
Het gebruik van watertorens
Vroeger werden er watertorens gebruikt om de waterdruk constant te houden. Watertorens vingen met hun watervoorraad en druk de schommelingen op. Tegenwoordig is het gebruik van watertorens in Nederland bijna overal afgeschaft en wordt de druk geproduceerd door elektrische pompen.
Zoals ik het hoor is het een stromingsgeluid dat je vaker hoort bij een "geknepen" kraan. De waterstroom is dermate krachtig dat die stromingsgeluiden gaat maken wanneer het gaatje kleiner wordt waar het water doorheen moet. Op de mengstand, draai je praktisch de koud en warm water kanten een stuk dicht.
Een tikkende waterleiding, oftewel waterslag, kunt u herkennen door het geluid dat optreedt wanneer u een kraan snel dicht draait. Dit geluid is hinderlijk, maar ook de trillingen die dit geluid veroorzaken kunnen voor grote schade zorgen in uw huis.
Het gaat allereerst om waterslag in de woning, waardoor bij het gebruik van het water een tikkend geluid wordt gehoord. De consument stelt primair dat sprake is van een verborgen gebrek en doet subsidiair een beroep op de garantieregeling.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt.
Na het vullen van een (nieuwe) cv-installatie bevat het systeem, zelfs na goed ontluchten, nog steeds microbellen en gassen. Daarnaast kan er lucht in de installatie komen door werkzaamheden aan of door lekkages via koppelingen, pakkingen en kunststof leidingen.