Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Een Amerikaans instituut voor reageerbuisbevruchting biedt in Engelse bladen aan onvruchtbare vrouwen menselijke eitjes à 20 000 dollar te koop aan. De kliniek kan vrouwen volgens eigen zeggen onmiddellijk behandelen.
Voor de IVF-pogingen zelf betaal je geen wettelijke eigen bijdrage. Maar voor een aantal geneesmiddelen die je gebruikt als onderdeel van de IVF-behandeling geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, hangt dus af van de geneesmiddelen die de arts je voorschrijft.
De prijs met tussenkomst van de mutualiteit
Voor buitenlandse patiënten liggen de kosten rond 3.200 euro. Daarbovenop komt nog het bedrag voor de medicatie. Zonder tussenkomst van de mutualiteit zou ivf meer dan 5.500 euro per poging kosten.
Vruchtbaarheidsbehandelingen bij IVF Spain kosten gemiddeld 6000 euro. Voor minder bedeelde patiënten is een stichting opgezet die deels in de kosten tegemoet komt. Aan donoren heeft de kliniek geen gebrek.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Als je kiest voor een eicel uit de eicelbank, brengt dat extra kosten met zich mee. Deze worden niet door je zorgverzekering vergoed en bedragen ongeveer €4.800.
Bij eiceldonatie staat een vrouw (eiceldonor) onbevruchte eicellen aan u (wensmoeder) af, met als doel een zwangerschap mogelijk te maken. Deze eicellen worden bij de donor verkregen met een follikelpunctie via de vagina en daarna kunstmatig (via IVF- of ICSI-techniek) bevrucht.
Sinds geruime tijd (2003) betaalt het ziekenfonds IVF/ICSI-behandelingen terug, met een maximum van 6 cycli tot de leeftijd van 43 jaar. Hierbij zijn de centra ook gehouden aan de bepaling van het maximaal aantal terug te plaatsen embryo's.
Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is. Hou daarbij rekening het feit dat je in dat geval een voorschot van 3.200 euro zal moeten betalen.
Vergoeding IVF of ICSI
IVF en ICSI behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je komt hier alleen voor in aanmerking als er een medische reden voor is.
Redenen om naar het buitenland te gaan
de wachttijden voor bepaalde behandelingen zijn korter (denk aan een behandeling met donormateriaal) het behandelaanbod is breder; er worden behandelingen aangeboden die in Nederland niet worden geboden of niet zijn toegestaan.
Deze kosten zijn alleen aftrekbaar in uw belastingaangifte, als er een medische reden is voor de ivf-behandeling. En de leeftijd van de behandelde persoon tijdens de behandeling speelt een rol.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
Zo kunnen verschillende eicellen rijpen. Bij een normale cyclus rijpen meestal 1 à 2 eicellen, maar dankzij stimulatie kan één cyclus tot een tiental eicellen opleveren. Er is een kleine ingreep nodig om de eicellen te verkrijgen. De ingreep gebeurt met een pijnstillende inspuiting of onder lichte algemene verdoving.
Sperma-donatie, eiceldonatie of een draagmoeder is dus niet toegestaan.
Bij eiceldonatie is de vader de genetische ouder van het kind en de moeder een niet-genetische ouder, maar wel de biologische ouder van het kind. Bij adoptie zijn beide ouders de sociale ouders van het kind, maar zij zijn beide niet de genetische of biologische ouder van het kind!
Volgend jaar opent de eerste eicelbank in Nederland. Vrouwen die hun eicel afstaan om anderen te helpen, ontvangen een vergoeding van duizend euro. 'Makkelijk verdiend', denken velen, en het zal vast een populaire 'bijbaan' worden onder studentes.
Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen. Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af. Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over.
Onkostenvergoeding eicel/spermadonatie
Het is in Nederland verboden om te handelen in eicellen of zaadcellen. Wel is er een tegemoetkoming in de onkosten die u maakt als donor voor uw bezoeken aan het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.
Leeftijdsgrens. De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar.
Bij een IVF/ICSI-behandeling in het Voortplantingscentrum LUMC is de kans dat er een kind geboren wordt de laatste jaren ongeveer 35% per gestarte poging. De kans op een tweelingzwangerschap is rond de 5%. Van alle paren die we behandeld hebben, heeft 60% inmiddels één of meerdere kinderen.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.