Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Hoe langer de verse vis op ijs of gekoeld ligt voordat hij bevroren wordt, hoe minder lang hij bewaard kan worden. Dus koop vis zo vers mogelijk, hou hem zo koel mogelijk tijdens transport. Vacumeer en vries hem zo snel mogelijk in.
Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Smaken blijven beter bewaard
Als je voeding vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van vlees kan veranderen. En het allerbeste? Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard.
Bijna al onze diepvriesproducten zijn vacuüm verpakt. Dat wil zeggen dat er geen lucht in de verpakking zit, waardoor de kwaliteit net zo hoog is als verse producten. Zelfs na 6 maanden invriezen.
Maak allereerst niet de fout om je vers bereide voedsel niet eerst voldoende af te laten koelen voordat je aan de slag gaat met het vacumeerapparaat. Door voedsel warm te vacumeren zorg je voor een voor bacteriën prettige omgeving.Het voedsel zal daarmee snel bederven en is de voedselveiligheid in het geding.
Bovendien wordt het vacuüm verpakte product beschermd tegen uitdroging, vriesbrand en beschimmeling. Optimaal beschermd, kunnen producten in een vacuümverpakking rijpen met behoud van gewicht, smaak en aroma's.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
U kunt paling invriezen, maar doet u dat wel direct na aankomt bij u thuis. Door onze koelelementen is de vis nog vers. De paling blijft zeker 6 maanden houdbaar in de vriezer. Het is bij ons mogelijk al te bestellen vanaf 500 gram (gefileerde paling zelfs al vanaf 100 gram).
Gebruik uitsluitend heel verse vis. Spoel de vis af en dep droog. Verpak strak in vershoudfolie, zo blijft de vis mooi sappig. Stapel de stukken niet, zo dringt de kou sneller tot de kern.
Vacuüm verpakking
Op de koudste plek in de koelkast is dit 1 week houdbaar. Vraag uw Keurslager naar de mogelijkheid. N.B. Kenmerk van vlees in vacuüm verpakking is dat de kleur een beetje grauw wordt, maar zodra u de verpakking opent komt de kleur na een minuut of 10 weer terug.
Vers verpakte vis (niet gevaccumeerd) bewaard u bij voorkeur onder in de koelkast. Op deze plek in het het koelst, en zo voorkomt u dat eventueel vocht niet op ander voedsel kan lekken. Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast na productiedatum, welke op de verpakking staat.
Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Je kunt verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken, zoals vlees, vis, groenten, fruit en zelfs soepen en sauzen.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Gekookt voedsel kan ook gevacumeerd worden. Laat gekookt voedsel minstens tot op kamertemperatuur afkoelen voor u het vacuüm verpakt. Als u dit niet doet, loopt u een risico op bacteriële besmetting. Ontdooi alle vacuüm verpakte en bederfelijke voedingswaren in de koelkast.
Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.
Ja, je kan broodproducten invriezen in dichte zakjes, of zelfs in de zakjes waarin je ze koopt. Maar vacuüm sluiten verlengt de versheid aanzienlijk. Je moet wel voorzichtig zijn met het vacumeren van broodproducten: vries ze eerst in en vacumeer ze dan.
Bewaar en Vacumeren.
Na het snijden wordt de verse Gouda kaas zorgvuldig verpakt in een daarbij behorende vacumeerzak. De sealmachine onttrekt lucht uit de zak waardoor het rijpingsproces stopt. Hiermee wordt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden verlengd. Op deze manier kunt u de kaas lang en hygiënisch bewaren.
Wat kan ik WEL vacumeren:
Vlees, vis, gevogelte, groente, (gedroogd) fruit, schelpdieren, bonen noten, granen; dit is allemaal mogelijk met onze vacuümmachine. Je kunt de machine zelfs gebruiken voor niet-etenswaren, bijvoorbeeld als je op reis gaat.
DE VOORDELEN VAN VACUMEREN:
- Minder verspilling waardoor u geld bespaart. - Houd olie, wijn, melk en yoghurt langer goed met de flessenstop. - Bewaar restjes die u anders weg zou gooien, gekookt voedsel blijft meer dan 5 dagen vers in een vacuumbus.