De hoogte van een sta bureau moet aan te passen zijn van 65 centimeter tot 125 centimeter hoogte. Een zit sta bureau is ideaal om tijdens lange werkdagen regelmatig van houding te kunnen wisselen.
Een vast werkblad dient tussen de 74 en 76 cm hoog te zijn. Een verstelbaar werkblad dient in hoogte instelbaar te zijn tussen 62 en 82 cm. De hoek tussen boven- en onderbenen dient minimaal 90° te zijn.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Zorg voor de juiste houding
Net als op een bureaustoel is het ook als u staand werkt belangrijk om op uw houding te letten. Zorg dat u rechtop staat met uw buik- en bilspieren lichtjes aangespannen. Laat uw armen langs uw lichaam hangen en rol uw schouders op een natuurlijke manier naar achter.
De keuze tussen zittend of staand werken hangt van de mobiliteit, gewichten en de duur van een taak. Statische taken met lichte gewichten zijn geschikt voor zittend werken. Staand werken leent zich voor dynamische taken en laat meer kracht toe. Langdurig eenzelfde houding is echter nooit goed.
Werknemers moeten zich volgens de FNV houden aan de volgende vakbondsnorm: Zittend werk – niet meer dan 2 uur achter elkaar zitten en maximaal 5 uur per dag zittend werken. Staand werk – niet meer dan 1 uur achter elkaar staan en maximaal 4 uur per dag staand werken.
Werknemers die hun werkzaamheden voornamelijk staand verrichten en daarbij weinig lopen, kunnen op den duur gezondheidsklachten krijgen, zoals problemen met de doorbloeding, rugklachten of klachten aan de heupen, knieën en/of voeten.
Staand werken en rugklachten
Zowel langdurig zitten als langdurig staan zijn grote veroorzakers van rugklachten. Het werken aan een zit-sta bureau vermindert lichamelijk klachten, zoals pijn in de rug, nek, billen of bovenbenen juist. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor meer dynamiek en een betere houding.
Het is wel belangrijk om te weten dat te lang staand werken, net als zittend werken, belastend is voor het lichaam. De richtlijn is om niet langer dan één uur achtereen en niet meer dan vier uur staand per werkdag te werken.
Heb je geen in hoogte verstelbaar bureau om aan te werken? Kies dan voor een exemplaar dat tussen de 74 en 76 centimeter hoog is. Dit is een standaardhoogte die voor de meeste mensen goed werkt.
Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je voeten plat op de grond kunnen. Gebruik anders een voetenbankje. Zorg dat er genoeg steun is in de rug en de binnenkant van je knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen.
Werkblad moet mat zijn en mag geen licht reflecteren. Vast werkblad moet circa 75cm hoog zijn. Een zit-sta bureau moet verstelbaar zijn van circa 65-130cm.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
Dus: een standaardwerkplek voor één persoon, die beschikt over een werktafel met flatscreen of laptop, schrijfvlak en een kast, moet een minimale oppervlakte van 7 m² hebben. Indien die persoon werkt met twee beeldschermen (twee flatscreens), komt hier 1 m² bij, waardoor in totaal 8 m² nodig is.
Staan is veel vermoeiender dan lopen. Loop regelmatig een stukje. Dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je benen en rug minder snel vermoeid raken. Draag eventueel steunkousen om vermoeide benen te voorkomen.
Tip 4: Zorg voor een goede houding
Niet langer dan een uur staan, zo'n 4 tot 6 keer per dag afwisselen en een wekker gebruiken. Allerlei tips om goed te wennen aan uw zit-sta bureau en het gebruik ervan tot een gewoonte te maken.
Gezondheidsklachten na langdurig staand werk
De mogelijke gevolgen van langdurig staan op het werk zijn niet te verwaarlozen en gaan van lage rugklachten en pijnlijke gewrichten tot pijn aan de heupen, knieën en voeten. Ook gezwollen enkels, vermoeide benen, spataders en nachtelijke beenkrampen komen voor.
Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo'n 54 kilocalorieën extra per dag – vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker. Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo'n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je ieder uur ongeveer 50 extra calorieën. Door slechts drie of vier uur staand te werken verbrand je al zo'n 150 tot 200 calorieën extra tijdens werktijd.
Staand werken zorgt voor hogere productiviteit
Een zit-sta bureau zorgt voor een betere lichamelijke gezondheid. Het afwisselen tussen zitten en staan vermindert lichamelijke klachten. Het vermindert rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten.
Als we langere tijd op één plek staan, stroomt er minder bloed en daardoor ook minder zuurstof door de spieren. Dit kan leiden tot pijnlijke spanningen, krampen en zelfs spierpijn. Niet alleen de spieren maar ook de gewrichtskapsels worden door de verminderde stroming van de gewrichtsvloeistof stugger en kwetsbaarder.
Maximaal 30 minuten continu zitten
Het is wel zo dat de staande pauzes de pijn verlichten, deze is niet volledig weg. Verder zijn er ook grote individuele verschillen, er kan dus niet één optimaal zit/sta schema's weerhouden worden op basis van dit onderzoek. Na een half uur zitten tien minuten staan, is wel effectief.
Het beste antwoord. Lang volhouden doe je vooral door te oefenen. Het is namelijk grotendeels de mate van training van de juiste spiergroepen die bepaalt hoe lang je kunt staan, en hoe lang je met instrument kunt lopen. Daarnaast leer je door te oefenen je eigen lichaam beter kennen.