Eerst moet je nagaan welke vergunde functie het gebouw op dit moment heeft. Vervolgens kan je jouw aanvraag voor een bestemmingswijziging zowel digitaal als via papier indienen. Aanvragen via papier kost geld, dus kijk altijd eerst even online op de website van het Omgevingsloket.
U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via de website van uw gemeente of via Omgevingsloket online. Dit geldt voor particulieren en bedrijven. Op deze site kunt u ook de vergunningcheck invullen om te zien of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
Eenvoudige aanvragen verlopen via de reguliere procedure in maximaal acht weken. Binnen die acht weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen. Complexere aanvragen met een hoog risico voor de omgeving verlopen via de uitgebreide procedure in maximaal 6 maanden.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kent een reguliere procedure en een uitgebreide procedure. De reguliere procedure mag 8 weken duren en kan éénmaal met 6 weken worden verlengd. De uitgebreide procedure mag 6 maanden duren en kan ook éénmaal met 6 weken worden verlengd.
Het bestuursorgaan plaats het ontwerpbesluit in de Staatscourant. Tegen het ontwerpbestemmingsplan kan iedereen die dat wil een zienswijze indienen. Tegen een ontwerpbesluit van bijvoorbeeld een omgevingsvergunning kunnen alleen belanghebbenden dat doen.
In de uitgebreide procedure beslist het bevoegd gezag binnen 6 maanden na een aanvraag. Eventueel te verlengen met 6 weken. Tijdens de uitgebreide procedure maakt het bestuursorgaan een ontwerpbesluit waarover zienswijzen openstaan. Nadat het besluit is genomen, is er nog beroep bij de rechtbank mogelijk.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente.
Een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar in dienst hebben. De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar (GSA) adviseert het college van burgemeester en schepenen bij het nemen van beslissingen over vergunningsaanvragen en zorgt voor een aantal procedure afhandelingen.
De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning. Daarnaast moet u in gedachten houden dat het bedrag procentueel berekend wordt ten opzichte van de geschatte projectkosten.
Een bouwvergunning wordt goedgekeurd door gemeenteambtenaren. Vaak zijn deze ambtenaren lid van de afdeling van bouw- en woningtoezicht. De vergunningsaanvraag wordt gecontroleerd aan de hand van het Bouwbesluit en de Welstandseisen.
De Woningwet beschouwt de buitenunit van een airco namelijk als een onderdeel van het bouwwerk waar het op wordt geplaatst. Omdat het bouwvolume door het plaatsen van een buitenunit vrijwel altijd toeneemt, is hiervoor officieel een omgevingsvergunning voor bouwen vereist.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
Nee, er is in uw geval sprake van illegale bouw en dat kent geen verjaring.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Hoeveel m2 jij mag bouwen zonder vergunning hangt af van de omvang van jouw tuin. Bij een tuin kleiner dan 100m2 mag je bijvoorbeeld 50% van die tuin bebouwen zonder vergunning. Voor tuinen groter dan 100m2 gelden andere regels.
Het streven is om binnen maximaal vier weken na het verzoek het vooroverleg te laten plaatsvinden. De gemeente denkt met de aanvrager mee en begeleidt. De gemeente is echter geen adviseur van de aanvrager. Er worden dan ook geen adviezen verstrekt.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
Soms kan iedereen een zienswijze indienen, soms alleen belanghebbenden. U bent belanghebbende als u rechtstreeks belang heeft bij een plan of besluit. Uw zienswijze indienen kan per post, via deze website of mondeling na telefonische afspraak.