Een standplaatsvergunning is nodig als je iets wilt verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats of aan de openbare weg, zoals een viskraam. Dit vraag je aan bij de gemeente. Een standplaatsvergunning kan worden aangevraagd voor tijdelijke (bijvoorbeeld in het seizoen) of voor langere duur.
Hoe werkt het? Met een ventvergunning mag u uw goederen of diensten verkopen op openbare plekken zoals de openbare weg, aan openbaar water of aan de deur. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt. Dus niet op een vaste plaats.
Het is verboden te venten als de openbare orde wordt verstoord en/of de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komen. Inherent aan het venten is dat deze activiteit publiek aantrekt, waardoor er een belemmering in de doorstroming van het (voetgangers)verkeer veroorzaakt kan worden.
Het aanvraagformulier kunt u opsturen of langsbrengen bij de balie van het Marktbureau. De ventvergunning kost in 2023 € 21,30 (in 2024: € 22,50).
Onder venten verstaan we het te koop aanbieden, verkopen of afleveren van producten in de openbare ruimte. Bij venten is het van belang dat de verkoper zijn waren voortdurend vanaf een andere plaats aanbiedt, tenzij hij klanten bedient. Anders is er sprake van een standplaats.
Winkel. Heeft u een winkel waarin u levensmiddelen verkoopt? U mag zonder vergunning zwakalcoholhoudende drank zoals bier, wijn, port en sherry (minder dan 15% alcohol) verkopen. U mag geen sterke drank verkopen (meer dan 15% alcohol).
In de meeste gevallen is het toegestaan om spullen vanuit uw eigen huis te verkopen. Het verkopen van gebruikte goederen via kanalen zoals Marktplaats of een eigen website wordt over het algemeen beschouwd als een legitieme activiteit.
Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
Wilt u op straat of aan de deur spullen of diensten verkopen (huis-aan-huis verkoop)? Dan heeft u soms een ventvergunning nodig of u moet een melding doen. U vraagt de ventvergunning aan bij de gemeente waar u wilt verkopen.
Als er al 74 m² of meer aan bebouwing aanwezig is, is verdere bebouwing niet toegestaan. Als er bijvoorbeeld al een aanbouw van bij elkaar 36 m² aanwezig is, mag er nog 74 m² – 36 m² = 38 m² vergunningvrij bijgebouwd worden.
U vraagt een marktvergunning (marktplaatsvergunning) aan bij de gemeente waar u op de markt wilt staan. Hiervoor moet u ingeschreven zijn bij KVK. Met een marktvergunning heeft u recht op 1 standplaats op een markt.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Zonder de juiste vergunningen kun je geen ijskar beginnen. Elke gemeente in Nederland heeft hier zijn eigen regels voor. Bekijk bij jouw gemeente, of de gemeenten waar je je ijs wilt verkopen hoeveel een Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen.
Een standplaatsvergunning is nodig als je iets wilt verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats of aan de openbare weg, zoals een viskraam. Dit vraag je aan bij de gemeente. Een standplaatsvergunning kan worden aangevraagd voor tijdelijke (bijvoorbeeld in het seizoen) of voor langere duur.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet jij je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als je een catering vanuit huis gaat beginnen, moet jij je dus inschrijven bij de NVWA, omdat jij levensmiddelen verkoopt.
Voor de verkoop van artikelen of diensten op straat of huis-aan-huis hebt u een ventvergunning nodig.
Onder lichte horeca vallen de horeca bedrijven die, gelet op hun activiteiten en de aard van de omgeving, overwegend overdag en 's avonds zijn geopend. Dit hoofdzakelijk voor de verstrekking van etenswaren, maaltijden en dranken al dan niet in combinatie met het tegen vergoeding verstrekken van logies.
Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.
De regels voor een standplaatsvergunning kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook zijn dat een gemeente bepaalde plekken heeft uitgesloten, en dat je hier sowieso nooit zou mogen staan met een mobiele wagen. Vraag dit even na bij jouw gemeente, als je hier zekerheid over wilt.
De gemiddelde omzet van foodtrucks liggen rond de 80.000 euro. Sommige ondernemers hebben meerdere foodtrucks en daar zitten uitschieters van 500.000 euro tussen.
Dit begint, afhankelijk van het seizoen, bij zo'n € 750, of een minimumaantal gasten van rond de 50. Begrijpelijk, als je bedenkt met welke kosten een foodtrucker zoal te maken heeft. Als je een foodtruck boekt voor een groep groter dan 100 personen dan bedragen de gemiddelde startkosten ergens tussen de €150 en €500.