Het vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt mag maximaal 120 decibel produceren, gemeten op 8 meter afstand. Van dichtbij kan dit oplopen tot de pijngrens (vanaf 135 dB). Een legale Chinese rol met vele knallen van 120 decibel en een eindbom leidt bij veel mensen die te dichtbij staan tot blijvende gehoorschade.
Indien men uitgaat van een aanvaardbare blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur per dag, betekent dit dat bij een geluidsniveau van 90 dB(A) er na ongeveer 3 uur blootstelling al kans is op gehoorschade. Voor een geluidsniveau van 100 dB(A) is deze blootstellingstijd nog slechts 15 minuten.
Vuurwerkknallen halen met gemak meer dan 120 decibel. Legaal vuurwerk mag in Nederland zelfs maximaal 156 decibel produceren en knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn en geluiden van 120 decibel kunnen direct je gehoor beschadigen.
95 dB(A): maximaal 1 uur per dag. 100 dB(A): maximaal 15 minuten per dag. 105 dB(A): maximaal 5 minuten per dag. 110 dB(A) of hoger: kan onmiddellijk gehoorschade veroorzaken.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Als je de afstand tot een geluidsbron verdubbelt neemt de hoeveelheid decibel af met 6 dB. Standaard wordt geluid op een afstand van 1 m gemeten. Als je dus op een afstand van 2 m van een gesprek van 50 dB zit, hoor jij maar 44 dB. Zit je op een afstand van 8 m, dan is dat 3 verdubbelingen.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Hoe meer luchtdruk verplaatst wordt, hoe harder het geluid wordt. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Vanaf 40 dB: leer- en concentratie problemen. Vanaf 60 dB: schade aan het gehoor na langdurige blootstelling. Vanaf 65 dB: 20% hoger risico op hart- en vaataandoeningen bij langdurige blootstelling. Vanaf 85 dB: bereik waar beschadiging aan het gehoor ontstaat bij langdurige blootstelling.
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Uw oren kunnen acht uur naar 85 decibel luisteren. De regel hierbij is dat bij elke 3 dB die erbij komt, de tijd halveert. Wanneer u naar muziek luistert die 88 dB is, mag u hier dus 4 uur naar luisteren.
je hoort minder goed (lawaaislechthorendheid)je hoort continu een piep of ruis (tinnitus)je bent overgevoelig voor geluid (hyperacusis)je hoort geluid vervormd (distortie)
Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan. Je let op de mond van de spreker om een gesprek gemakkelijker te kunnen volgen. Een gesprek in groep, in een vergadering of een lawaaierige omgeving verloopt te rumoerig om alles te kunnen verstaan.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Standaard wordt geluid op een afstand van 1 m gemeten. Als je dus op een afstand van 2 m van een gesprek van 50 dB zit, hoor jij maar 44 dB. Zit je op een afstand van 8 m, dan is dat 3 verdubbelingen.
Wordt het aantal bronnen twee keer zo groot, dan neemt het geluidsniveau toe met 3 dB.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
Geluid wordt aangegeven met decibel. Als er een blad van de boom valt, hoor je ongeveer 10 db en dit is hoe 60 db klinkt. Kabaal van de snelweg is 90 db en in de disco gaat het volume tot 110 db. Een straaljager jaagt de meter nog verder op, wel 130 db.
Het woord 'stilte' betekent dus niet dat er helemaal geen geluid is. Maar er mogen alleen geluiden klinken die horen bij die plek. Denk aan het geluid van trekkers of melkmachines in een gebied met veehouderij. Het doel is om het gemiddelde geluidsniveau onder de 40 decibel te houden.