Wifi is de commerciële naam voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network). De naam wifi, ook wel geschreven als WiFi of Wi-Fi, is gerelateerd aan de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staat voor High Fidelity en daarom wordt de term Wireless Fidelity ook wel gebruikt.
WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken en wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of Wifi. WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'.De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
Het heette daarvoor The Wireless Ethernet Compatibility Association.
De Nederlander Cees Links wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van wifi en Vic Hayes (ook Nederlander) als grondlegger van de IEEE 802.11-standaard.
De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt ook wel “De vader van WiFi” genoemd. Hij is verantwoordelijk voor de technologie achter deze sinds 1997 bestaande standaard. Wi-Fi werd oorspronkelijk uitgesproken als 'waifi'.
Veel hotels, restaurants, koffiebars en cafés hebben wifi, meestal gratis. In verschillende steden zijn gratis wifi-hotspots in winkelcentra, tankstations, bibliotheken en op de luchthavens. Je krijgt een halfuur gratis verbinding. Buiten de steden kan het netwerk traag zijn.
Thuisbezorgd.nl, Booking.com, Bluetooth: allemaal marktleiders die hun oorsprong (deels) kennen in Twente. Maar zet de uitvinding wifi daar maar bij. Cees Links, die jarenlang in Enschede woonde en studeerde, ontwikkelde in de jaren '80 wat iedereen anno nu gebruikt: draadloos internet.
De geschiedenis van wifi begint op Hawaii. In de jaren '70 werd daar het draadloze ALOHA-netwerk ontwikkeld om communicatie tussen de eilanden te vergemakkelijken. Wifi is gebaseerd op deze technologie. Een grote rol bij de ontwikkeling is weggelegd voor een groep Nederlandse ingenieurs, onder leiding van Cees Links.
1997: ADSL, AMS-IX en eerste wifistandaard
Aldus introduceert KPN breedbandinternet in Nederland (breedband via coax en glasvezel volgt pas later). Nog een groot voordeel van ADSL: onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
De correcte spelling is wifi, met kleine letters.
Wifi wordt opgevat als een verkorting van wireless fidelity. Verkortingen schrijven we in de regel met kleine letters.
Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Gratis wifi vind je slechts bij enkele buitenlandse luchtvaartbedrijven, waaronder JetBlue Airways, Emirates, Qatar Airways, Aer Lingus en Air New Zealand.
WLAN staat voor Wireless Local Area Network en is de technische benaming van wat we Wifi noemen. WLAN is in principe hetzelfde als LAN met als enige verschil dat het volledig draadloos is.
' Cees Links is niet rijk geworden van de uitvinding: hij was in die tijd gewoon in loondienst. In 2017 ontving hij wel in Anaheim Californië de prestigieuze Golden Mousetrap Lifetime Achievement Award.
In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, van waaruit het EUnet en NLnet het internet in Europa vorm gaven. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.
Het Arpanet is in 1969 van de grond gekomen. In 1982 werd internet zoals we het nu kennen geboren. In 1993 werd het gebruik van het internet opengesteld voor bedrijven en particulieren. Daarvoor werd het internet alleen opengesteld voor overheid en onderwijs.
Ze waren gebouwd door drie 'vaders van het internet: Bob Kahn, Leonard Kleinrock en Vint Cerf. De wetenschappers werkten aan een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, ARPAnet genaamd. Hun student Charley Kline was degene die de eerste online boodschap stuurde.
Hoera, het wereldwijde web bestaat 25 jaar. Uitvinder Berners-Lee is echter niet zo rijk als je zou denken. Natuurlijk, alles is relatief: een snelle scan leert ons dat het vermogen van Lee wordt geschat op rond de $50 miljoen.
Met Wi-Free surf je overal via wifi, ook onderweg. Zonder extra kosten! Je verbindt jouw toestel eenvoudig met Wi-Free op publieke plaatsen, bij vrienden en familie thuis of gewoon onderweg.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Singapore heeft het snelste internet ter wereld, maar ook België scoort relatief hoog in de wereldwijde ranking. Toch doet Nederland het beter met een vijfde plaats!
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.