Door de bouw van het lichaam van een pony kan hij staand slapen, dat heeft veel voordelen in de natuur. Ze kunnen makkelijk wegrennen als er gevaar dreigt. Dit geeft veel meer overlevingskansen. Als een pony staand slaapt, zit hij in een oppervlakkige slaap.
Als er niet voldoende ruimte is om te ontspannen, wordt herstel (of gezond blijven) heel erg bemoeilijkt. Paarden rusten zowel door inactief te zijn, als door te slapen. Gemiddeld neemt dit ongeveer 5 á 7 uur van de 24 uur in beslag (niet aaneengesloten).
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond. De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
Een paard slaapt niet uren achter elkaar, omdat het van nature een prooidier is en het zich daarom niet kan 'veroorloven' om lang plat te liggen. Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap).
Paarden slapen ook liggend, ze doen dit met hun hoofd opgeheven of neergelegd. Als het paard zijn hoofd omhoog houdt dan is hij in de slaapfase. In deze fase zijn slechts enkele zintuigen minimaal actief. Als het paard ook zijn hoofd neerlegt bij het slapen is het in de diepe slaapfase.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Ze slapen verreweg het meest staand met hun ogen open. Dit is om snel te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Ze slapen dan ook nooit lang achter elkaar. Als een paard zich echt veilig voelt, slapen ze ook liggend, met hun benen onder zich.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Want wat doet een paard voor het gaat liggen? Hij kijkt naar de bodem, brengt hoofd en hals naar beneden, maakt zich kleiner, schraapt met zijn hoeven in de aarde. Dat kan je nabootsen: kin laten zakken, naar beneden kijken, beetje door de knieën gaan, zachtjes schrapen met je voeten over de grond, uitademen.
Ze grazen de gehele dag maar vooral 's ochtends en in de namiddag. Per dag besteedt een paard 12 – 16 uur aan grazen, de andere tijd wordt gevuld met bewegen, sociale activiteiten en rust. Een paard rust ongeveer acht uur per etmaal, deze rustperiode duurt over het algemeen niet langer dan drie aaneengesloten uren.
Als een paard te lang ligt is dat schadelijk voor zijn ingewanden. Niet kunnen opstaan is voor een vluchtdier bijzonder stressvol.
Als ze staand rusten zijn ze aan het dommelen, dit is een lichte vorm van slapen. Hierbij staat het paard met zijn hoofd en hals laag en staat één van de twee achterbenen op rust, zo ontlast hij de achterbenen. De oren hangen ontspannen opzij, de ogen zijn half tot helemaal gesloten en de onderlip hangt ontspannen.
Paarden slapen verdeeld over de dag én nacht hele korte perioden. Voor een deel rusten ze staand, waarbij ze één achterbeen als steun vast kunnen zetten. Het andere been ontspant. Je kunt zien welk been dit is, want het wordt opgetild en de hoef wordt met de voorkant op de grond gezet.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Onderzoekjes laten zien dat paarden één tot drie uur (alle slaapperioden bij elkaar opgeteld) in een periode van 24 uur gaan liggen, zowel in sternale als laterale (helemaal plat) liggende houding. Paarden zullen gemiddeld in een periode van 24 uur, niet meer dan een uur in REM-slaap zijn.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Als vuistregel voor paarden en pony's geldt dat ze ongeveer 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig hebben. Dit komt voor een gemiddelde pony van 300 kg op 4,5 kg per dag. Kuilgras is natter dan hooi en paarden kunnen hier meer van eten om dezelfde hoeveelheid droge stof binnen te krijgen als met hooi.
Want paarden kunnen toch ook staand slapen? Dat klopt helemaal. Echter, alleen als een paard plat ligt, kan hij in de zogenaamde REM-slaap (REM = Rapid Eye Movement) komen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze diepe slaap essentieel is voor paarden om uitputting door slaapgebrek te voorkomen.
MENS: Mensen slapen meestal liggend, uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat, ongeveer 50% van de mensen bij voorkeur op hun zij slapen, iets meer op de rechter dan op de linker zij. Ongeveer 40% op de rug en zo'n 10% op hun buik. Mensen kunnen uiteraard ook zittend en sommigen zelfs staand slapen.
Planteneters slapen ook staand
Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen.