De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren. Niet doen dus. Wat je juist wél moet doen is een ondershirt dragen, tenzij het héél erg warm is – en ook dan kun je nog kiezen voor een extra dun hemd.
Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten. Je outdoorbroek of misschien met een short of spijkerbroek.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen.
Broeken zonder zeem
Er bestaan ook fietsbroeken zonder zeem. Voor wielrenners raden we een broek zonder zeem af, omdat de kans op zadelpijn dan heel groot is. Sommige mountainbikers geven wel de voorkeur aan een broek zonder zeem, zodat ze meer bewegingsvrijheid hebben.
Als je een fietsbroek of binnenbroek past, zoek dan naar een maat die nauw aansluit maar waarin je prettig kunt bewegen. De stof moet tijdens het trappen niet langs je huid schuiven, maar mag ook de aderen in je benen niet dichtknijpen. Zoek een maat die strak om je benen sluit maar ze niet afknelt.
De fietsonderbroek past goed onder een normale, iets losser zittende broek. Een echt strakke skinny jeans gaat helaas niet goed samen met de fietsonderbroek, omdat er nog ruimte over moet zijn voor de zeem. Dankzij de zeem zit jij lekker comfortabel in het zadel, zelfs tijdens een lange rit.
Beste fietsbroek tegen zadelpijn: Assos RS S9
Deze Assos Equipe RS S9 heeft de top-zeem van Assos: De S9 zeem. Natuurlijk betaal je deels voor 'de naam' maar hij is dan ook echt heel erg fijn! Hij is dan wel een stuk duurder maar je fietst heerlijk en dagenlang zonder zadelpijn met deze RS S9 van Assos.
Het laagje zeem in je fietsbroek, dat je billen en onderlichaam beschermt tegen zadelpijn, is complexer dan je denkt. De ene fietsbroek - ook wel bibshort, bibtight of wielerbroek genoemd – is de andere nog niet. De vulling van je zeem is net zo mysterieus als schuim met gesloten cellen.
Ik adviseer om altijd twee verschillende fietsbroeken van twee merken mee te nemen. Als je billen geïrriteerd zijn door een naadje, dan trek je de volgende een fietsbroek van een ander merk aan. Dan kan het geïrriteerde plekje bijkomen. En de ene dag zit een dikke padding lekker en de andere dag een dunne.
Tussen de 12 en de 18 graden
Kies voor een korte fietsbroek, eventueel aangevuld met legwarmers. Verder is een zomershirt met lange mouwen aan te bevelen.
Als je goed en stevig zit, dan fiets je veel makkelijker en gaat er minder energie verloren. De fietsbroeken gaan nare geurtjes tegen en zijn allemaal sneldrogend en zweet afvoerend. Er zijn dames en heren fietsonderbroeken en deze zijn geschikt voor zowel de beginnende als de gevordere fietsers.
De plek waar je last hebt van zadelpijn is ook erg verschillend. Je kunt last krijgen van pijnlijke zitbotjes, je stuitje en last bij de genitalieën. Het komt er dus op neer dat je pijn of blessures krijgt rondom het zitvlak.
De zeem in fietsbroeken voor vrouwen is iets breder, omdat de zitbotten van vrouwen wijder uit elkaar staan dan die van mannen. Bovendien heeft de zeem in fietsbroeken voor vrouwen geen centraal kanaal, is hij korter en voorzien van een dikker en langer zeemgedeelte om de vrouwelijke geslachtsdelen te beschermen.
3 jaar (2500 Km/jaar).
Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast. Het shirt moet lang genoeg zijn en de mouwen mogen niet opkruipen wanneer je je armen strekt. Wanneer het shirt erg klemmend en strak aanvoelt, is dat het teken om een maatje te groter te gaan.
Castelli Free Aero RC Bibshort: Voor de langste ritten
Deze broek is een unieke fietsbroek die enorm comfortabel is op zowel lange als korte ritten. De broek bestaat uit vijf verschillende panelen, waardoor je zo min mogelijk last hebt van naden.
Meestal na 2 of 3x fietsen. Laatst in een regen bui gereden en mijn wielerbroek was in een korte was gewassen, dan word hij ook minder uit gespoeld, dus je raad het misschien al het duurde maar even had ik de schuimbellen aan men kont hangen, iedereen lachen natuurlijk, dus wil je dat voorkomen, goed uitspoelen.
Naast een shirt bestaat het tenue van de wielrenner uit een wielrennersbroek (ook wel koersbroek genoemd) met een zachte zeem (het zachte gedeelte rond het kruis) voor lange afstanden, fietshandschoenen, fietsschoenen en een fietshelm.
Je kan een vervuilde zeemvel wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeemvel nooit in een sopje met soda. Zeemleer is namelijk gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen van je zeem doe je best met lauw water, hang hem daarna op.
Een bibshort is een fietsbroek met bretels. Sommige fietsers hebben liever een broek met bretels omdat die hoger doorloopt en strakker rond het middel zit, en daarom meestal comfortabeler aanvoelt.
Fietsbroeken. Een fietsbroek is een belangrijke aanschaf voor de fanatieke fietsers, zo zorgt het ervoor dat je gestroomlijnd bent en een comfortabele zitting heeft op uw zadel. Bij de lange ritten is bijvoorbeeld een goede fietsbroek met zeem van groot belang.
Op de fiets of e-bike wil je een jas die minimaal 5.000 mm waterdicht is. Omdat je door de rijwind behoorlijk wordt natgeregend, moet de stof meer aankunnen dan wanneer je door een regenbui loopt.