Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
In warm water zijn die langer en nemen ze meer plek in. Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Warm water is lichter dan koud water. Daarom drijft warm water op koud water. Het warme water wil naar boven, terwijl het koude water naar beneden zakt.
Maar een korte online speurtocht wijst uit: koken met warm water is wel degelijk altijd sneller. Kijk aan, pap! Oké, helemaal mis had hij het niet: de warmteoverdracht bij een groter temperatuurverschil is namelijk wel sneller, dus een koude pan water neemt sneller warmte op dan een warme pan water.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Warm en koud water hebben een verschillende dichtheid.
Ja, de temperatuur verandert de dichtheid van het water. In koud water zitten de watermoleculen dichter bij elkaar. Koud water heeft dus een grotere dichtheid. Dat betekent dat koud water meer weegt dan warm water.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
IJs bestaat uit kristallen met zes hoeken. Door deze vorm zit er veel lege ruimte in het ijs. In vloeibaar water was deze lege ruimte er niet. Daarom zet het water uit als het bevriest en ijs wordt.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Hoe droger de lucht , hoe beter het water verdampt. Bij hogere temperatuur is er ook meer energie beschikbaar om de verdampingsenergie te leveren, mede daarom gaat dat bij hogere temperaturen sneller. Dit zijn de twee hoofdredenen.
Het koude water moet eerst opwarmen voordat het even warm is als het water dat uit je warme kraan komt. Dat kost tijd, en dus is koud water aan de kook brengen niet sneller. Koud water kan het warme water niet inhalen.
Wanneer een fles water afkoelt, worden de watermoleculen daarbinnen trager. Onder 0°C is een ijskristal thermodynamisch gesproken de meest stabiele configuratie van moleculen. Om die toestand te bereiken moeten de moleculen bewegen en zich aan elkaar verbinden in het juiste patroon voor ijs.
Ook isolatie kan dan niet verhinderen dat het koude water plaatselijk opwarmt. Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
De diepte van een muurplaat wordt bepaald bij het aanleggen van de leidingen in de muur. Maar omdat op voorhand niet altijd duidelijk is hoeveel stucwerk er nog op de muur moet worden aangebracht, en de dikte van de tegel ook anders kan zijn dan oorspronkelijk gedacht, kan het zo zijn dat de muurplaat te diep ligt.
Een thermostaatkraan heeft meestal een begrenzer. Dat betekent dat de maximum temperatuur van het water op (meestal) 50°C is begrensd. Heter kan het water niet worden en zo kunt u zich niet branden aan te heet water. Ook zit er vaak een blokkeervoorziening op bij een maximum watertemperatuur van 38°C.
De eenheid Kelvin (symbool K) is de temperatuur in graden Celcius waarbij je 273 bij optelt. Dit betekent dat als het water met 1 graad toeneemt (ΔT = 1 K), de relatieve volumeverandering ΔV/V = 2.1 tienduizendsten bedraagt. Het water zal dus 0.02 % uitzetten bij een temperatuursverhoging van 20 naar 21 graden Celsius.
De meeste materie zet uit wanneer het wordt verwarmd, en krimpt als het afkoelt. Voor water geldt dit alleen bij temperaturen tussen 4°C en 100°C (kookpunt). Tussen het vriespunt (0°C) en 4°C zet water uit, wanneer het wordt afgekoeld. Bij 4°C heeft water een hogere dichtheid dan bij lagere temperaturen.
Binnenin een koelkast onttrekt een vloeistof die in een leiding verdampt warmte aan de lucht in de koelkast. De opgewarmde damp wordt door een pomp in buisjes aan de buitenkant van de koelkast weer samengeperst tot vloeistof en geeft daarbij de warmte weer af, aan de lucht in de keuken.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
'Door het droge weer van de afgelopen weken bevatten de aardappelen veel zetmeel', zegt Marc Goeminne van het 'Interprovinciaal proefcentrum aardappelteelt' uit Kruishoutem. 'Dat zorgt ervoor dat de knollen bij een duwtje of een val zeer makkelijk blauwe plekken vertonen.