Pompoen uithollenAls het alleen om het vruchtvlees gaat, snijd je de pompoen in kwarten. Na het verwijderen van de pitten, kan je de pompoen met een dunschiller of een mesje schillen en dan het vruchtvlees snijden. Wanneer je wilt roosteren, snijd je de pompoen in plakken.
Prik met je vork gaatjes in de pompoen. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand. Door de warmte wordt zowel de schil als de pompoen zacht, waardoor het schillen en snijden een stuk makkelijker gaat. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
Pompoenen zachter maken om te snijden
Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
De oranje hokkaido
De schil is zacht en de Hokkaido kun je dan ook eten zonder eerst te schillen.
Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen.
Met een scherp mes kun je veilig een pompoen snijden.
Het vruchtvlees van een flespompoen en hokkaido-pompoen is zacht. Deze soorten hoef je niet te schillen, stelt Van Dijke.
In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hokkaido's (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloweenpompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn.
Vooral de pompoenplant heeft veel meer bloemen dan er pompoenen aan komen. De bloemen zonder verdikking in de steel - die uiteindelijk pompoen wordt - kun je rustig plukken voor culinaire doeleinden. En als de vruchten zich eenmaal gevormd hebben kun je ook daar de bloemen van gebruiken.
Vul een pan voor 3/4 met water en plaats deze op hoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en wacht tot het water begint te koken. Voeg de pompoen toe en zorg ervoor dat de parten goed onder water staan. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel 30 minuten koken.
Maak je er soep of pompoenpuree van, dan mag de schil gewoon mee verwerkt worden. Weer wat tijd uitgespaard! Ook de patisson hoef je niet te schillen, en spaghettipompoen bereid je ongeschild, maar de schil eet je niet mee op.
Smeer de snijopeningen en binnenkant in met vaseline tegen het uitdrogen en krimpen. Nadat de pompoen droog zijn kan je ze inspuiten met haarlak, zo schimmelen ze minder snel.
Doe jouw pompoenblokjes met wat olie, knoflook en peterselie in de oven. Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem in shape te houden. Regelmatig een kommetje pompoensoep verwarmt en voedt je dus niet alleen, het helpt je ook gezond de herfst en winter door te komen.
De snijopeningen en binnenkant kan je nog eens insmeren met een laagje vaseline als je de pompoen gaat bewaren op een warme, droge plaats. Als laatste kan je nog een laag haarlak over de pompoen spuiten. Dit zorgt ervoor dat de pompoen minder snel beschimmelt.
De pulp kan je pureren, daar kan je bijvoorbeeld een Pumpkin Spice Latte van maken of pompoenpuree cupcakes. De pitten kan je in de oven roosteren. Internet staat vol goede ideeën dus je hoeft niets weg te gooien als je dat niet wilt.
Stukjes pompoen zijn ook geschikt om in te vriezen. Kook de pompoen eerst even kort, bewaar ze in een vershoudbakje in de vriezer en bewaar het voor als je er een lekker recept van gaat maken.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen mét steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Alle pompoenen hebben van binnen een oranje kleur. Dat komt doordat ze (net als wortels) vol zitten met bètacaroteen. Van dit stofje kan je lichaam vitamine A maken. Deze vitamine is superbelangrijk voor een stevige huid en gezonde ogen.
Hoe weet ik of de pompoen niet goed meer is? De pompoen gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven. Was de pompoen.
Alle pompoenen zijn in principe eetbaar, maar de een is lekkerder dan de ander. Beter gezegd: er zijn varianten bij die veel te bitter zijn om te eten. Dit zijn dan vaak kalebassen. Deze herken je aan hun lichte kleur, hele harde schil en ze zijn vaak ook platter en breder.