Haal met een steekmes of een blik de resten van de bodembedekking uit de hoekjes. Hierna spoel je het hok schoon met warm water en een niet giftig schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld soda of schoonmaakazijn zijn.
Het konijnenhok schoonmaken
Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten. Giftige schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk niet geschikt, je kunt gebruik maken van middelen als soda, azijn of groene zeep.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren. Citroengeranium Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!
Schoonmaakazijn
Nadeel: Een indringende geur, konijnen zijn zeer gevoelig voor geur. Moet genoeg verdund worden. Het desinfecteert niet.
Azijn helpt tegen vlooien en teken, maar ook om bijvoorbeeld geurtjes tegen te gaan. Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is. In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen. Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn.
Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
Om je konijn ook daadwerkelijk zindelijk te krijgen kan je het volgende doen. Leg in het toilet een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi. Het konijn moet een verschil gaan merken en zien tussen het toilet en de rest van de kooi. Gebruik hiervoor een goed absorberende korrel.
Jumbo Citronella is een echte allesreiniger. Het is geschikt voor alle soorten oppervlaktes en voorwerpen. Het kan verdund en onverdund gebruikt worden en ruikt ook nog eens aangenaam fris. Koel en donker bewaren.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Wanneer konijnen kou vatten, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen.