“Je krijgt een blauwe plek als je valt of je je ergens aan stoot. Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.”
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
Wat kan ik zelf doen bij een bloeduitstorting? Een aantal adviezen die u kunt opvolgen bij een bloeduitstorting zijn: Blauwe plekken gaan vrijwel altijd vanzelf over en hebben geen behandeling nodig. Wel kan een ice pack gebruikt worden na het ontstaan van de blauwe plek.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.
Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Blauwe plekken met een herkenbaar patroon van een object zijn zeer verdacht voor toegebracht letsel. Petechiën, waarbij ziekte is uitgesloten, zijn verdacht voor toegebracht letsel.
Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Signalen van een inwendige bloeding kunnen zijn:
Grote bloeduitstortingen door bloedingen in de grote spieren in het lichaam. Gewrichtsbloedingen, die eerst voor stijfheid in de gewrichten zorgen zonder pijn of zichtbare signalen van bloeding.
Raak het niet aan
Een blauwe plek masseren en zelfs maar zachtjes aanraken, zorgt er namelijk voor dat er nog meer bloedvaatjes beschadigd raken. Waardoor de plek er dus alleen nog erger gaat uitzien.
In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit kan net onder je huid gebeuren, maar ook dieper. Het lichaam breekt dit bloed af en neemt het weer op. Hierbij wordt ook hemoglobine afgebroken.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan. Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood. Daarna stolt het bloed waardoor je een harde plek of knobbel kan voelen.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
Bij een inwendige bloeding zijn bloedvaten (slagaders, aders of haarvaten) binnen in het lichaam beschadigd, maar loopt het bloed niet uit het lichaam. Er is uitwendig geen bloed te zien, wat het zeer moeilijk maakt om de (inwendige) bloeding op te merken. bloeding en uiteindelijk tot een shock.
Je kunt bloed huilen
Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn. Hemolacrie komt soms ook voor bij zwangere vrouwen bij wie de hormoonhuishouding is verstoord.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Een hematoom herkennen
In die gevallen kun je de bloeduitstorting doorgaans herkennen aan een verkleuring op de huid, die vaak warm en pijnlijk is. “Op de andere vijf plaatsen is dat lastiger. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een fiets- of motorongeluk”, aldus de huisarts.
Wat is een blauwe plek? Een blauwe plek (bloeduitstorting, hematoom) is een plaatselijke ophoping van gestold bloed in weefsel.
Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel.Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.