Indien beide partijen (algemene) voorwaarden hanteren, zijn de voorwaarden van toepassing van de partij die het eerst naar zijn algemene voorwaarden verwijst. Dit wordt ook wel de first shot rule genoemd. In dit geval zijn de leveringsvoorwaarden van de verkopende partij dus geldig.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
voor bij inkoop en verkoop van goederen: de algemene inkoopvoorwaarden zijn op de hand van de koper, de algemene verkoopvoorwaarden zijn op de hand van de verkoper. Bij dergelijke tegenstrijdige algemene voorwaarden hanteert de wet in beginsel de zogenaamde 'first shot doctrine'.
De wet (art. 6:225 lid 3 BW) zegt dat de partij die als tweede zijn algemene voorwaarden van toepassing verklaart, de voorwaarden van de eerste partij ook uitdrukkelijk moet afwijzen.
Iedere serieuze onderneming hanteert algemene voorwaarden en op vrijwel alle commerciële overeenkomsten zijn algemene voorwaarden van toepassing. Algemene voorwaarden zijn voor ondernemers dan ook buitengewoon nuttig en belangrijk.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Een bedrijf kan eveneens twee sets algemene voorwaarden cumulatief van toepassing verklaren op haar werkzaamheden (bij voorbeeld de algemene voorwaarden van een branchevereniging en eigen algemene voorwaarden). Indien geen sprake is van tegenstrijdigheid, zijn beide algemene voorwaarden van toepassing.
Als je bij de inkoop van je producten of diensten een offerte opvraagt, dan zijn wettelijk de voorwaarden van de verkoper van toepassing. Het is daarom belangrijk dat je inkoopvoorwaarden opstelt en nadrukkelijk aangeeft dat je wilt dat deze van toepassing zijn op de overeenkomst.
In inkoopvoorwaarden staan de algemene rechten, plichten en verantwoordelijkheden van uw leveranciers en/of opdrachtnemers. De inhoud van inkoopvoorwaarden is afhankelijk van de producten, diensten of werkzaamheden die worden ingekocht door uw bedrijf.
Er zijn twee basiseisen die de wet stelt aan algemene voorwaarden: de inhoud van jouw algemene voorwaarden mag niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij; de wederpartij moet een redelijke mogelijkheid krijgen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden (informatieplicht).
Het deponeren van algemene voorwaarden kost € 18 per deponering pér kalenderjaar. Dit geldt ook voor vertalingen. Als je bijvoorbeeld jouw algemene inkoopvoorwaarden en de algemene verkoopvoorwaarden bij de KvK deponeert, plus de Duitse vertalingen hiervan, dan zul je in totaal voor vier deponeringen moeten betalen.
Algemene voorwaarden zijn regels over bezorging, terugsturen en garantie. Bijvoorbeeld als u een abonnement afsluit of een product koopt in een webshop of winkel. U moet de algemene voorwaarden krijgen voordat u iets koopt of een abonnement afsluit. Of ze van tevoren kunnen lezen.
In contract verwijzen naar algemene voorwaarden
Het artikel “Algemene voorwaarden” staat vaak aan het einde van het contract. In dit artikel kan bijvoorbeeld het volgende worden opgenomen: “Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van [bedrijfsnaam] van toepassing.
Ook is essentieel dat jouw klant ze accepteert ('aanvaardt'). Jouw klant moet dus de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen vóór het tot stand komen van de overeenkomst. Wanneer je de algemene voorwaarden past meestuurt bij de factuur, is dit te laat! Dan is de overeenkomst immers al tot stand gekomen.
Leveringsvoorwaarden zijn algemene voorwaarden die specifiek gericht zijn op de verkoop en levering van fysieke producten. In deze voorwaarden geef je aan onder welke voorwaarden jouw onderneming zakendoet. Je vermeldt dus de regels die je volgt voor onder andere de verkoop, de betalingen en de leveringen.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
In de volgende situaties is het verstandig je algemene voorwaarden bij KVK te deponeren: Wanneer je jouw voorwaarden niet aan je klant kunt overhandigen, bijvoorbeeld in het geval van telefonische verkoop. Op die manier kan je klant ze toch opvragen en inzien. Bij twijfel en om te dienen als bewijs.
Om algemene voorwaarden rechtskracht te geven, is toestemming nodig van de wederpartij. Deze moet verklaren dat hij of zij akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Er is geen wettelijke eis over de wijze waarop deze toestemming moet worden verleend.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
Wat is reflexwerking? Bedrijven worden niet extra door de wet beschermd en zijn zelf verantwoordelijk voor de gevolgen die toepasselijke algemene voorwaarden met zich mee kunnen brengen. Als bedrijven het niet met algemene voorwaarden eens zijn, hadden ze niet akkoord moeten gaan met de toepasselijkheid hiervan.
“First shot-rule”
In Nederland geldt normaal gesproken dat die algemene voorwaarden gelden waar voor het eerst naar wordt verwezen, tenzij die verwijzing door de andere partij “uitdrukkelijk van de hand wordt gewezen”. Dit is de zogenaamde “first shot-rule”.
Mooie cijfers. Anderzijds blijkt slechts 30% van de Nederlanders ook de algemene voorwaarden te 'bekijken'. Niet alleen kan dat voor hen nefaste gevolgen hebben, ook voor jou als ondernemer zijn er mogelijks implicaties.
Kijk bij de rechtbank hoe u dit kunt doen. Voor het deponeren van algemene voorwaarden betaalt u griffierecht (kijk bij 'Aktes'). Heeft u bijvoorbeeld niet alleen algemene inkoopvoorwaarden, maar ook verkoopvoorwaarden, dan moet u deze los van elkaar indienen bij de rechtbank om ze te deponeren.