Het zal je ondertussen niet meer verbazen dat bamboe ook nog eens enorm gezond is om te eten. Bamboescheuten hebben weinig calorieën en koolhydraten maar zitten vol met proteïne. En bamboescheuten bevatten minder suikers dan de meeste fruit en groenten. Ze zijn helaas arm aan vezels, en bestaan voor 91% uit water.
De meeste eetbare en smakelijke bamboescheuten zijn afkomstig van de 'phyllostachys' bamboe. Zoals we al eerder vertelde zijn alleen bamboescheuten (ook wel bamboe spruiten genoemd) eetbaar van de bamboeplant. Dit zijn de 'uitlopers' van de bamboe plant. Je kunt dus alleen deze scheuten van de bamboe eten.
Bamboe is in veel soorten verkrijgbaar en allemaal produceren ze zeer voedzame, eetbare scheuten. De beste scheuten om te oogsten zijn de dikste stammen. De soorten Phyllostachys dulcis en Phyllostachys edulis zijn in de culinaire wereld het populairst omdat ze niet bitter zijn.
Bamboescheuten bereiden & bewaren
Verse bamboescheuten zijn 1-3 dagen houdbaar in de koelkast. In blik zijn ze houdbaar tot de houdbaarheidsdatum is verstreken. Verwijder de schutbladen van verse bamboescheuten en snijd ook de harde onderkant en het harde puntje weg.
Op de stengels zit een waslaag die ruikt naar sandelhout waar wierrook van gemaakt wordt. Deze bamboe heeft luchtkanalen in de wortelstokken en wortels die aangepast zijn voor het groeien in natte gebieden. De ideale bamboe voor het planten in waterrijke gebieden.
Door de structuur van bamboe vezels die dezelfde richting op lopen wordt het gebruik van spijkers als bevestigingsmateriaal afgeraden. Het gebruik van spijkers bij bevestiging van bamboe kan leiden tot scheuren. Bevestiging door middel van schroeven is daarom een betere oplossing.
Verse bamboescheuten moet je altijd eerst koken voordat je ze in je gerecht kan gebruiken. Verwijder eerst de buitenste harde laag. De kern die je over houdt, snij je in dunne reepjes en kook je. Indien je ze onvoldoende kookt, hebben ze een bittere smaak en zijn ze moeilijk verteerbaar.
De rauwe scheuten van de bamboe zijn niet eetbaar, want ze bevatten giftige cyanogene glycosiden. Deze stof wordt afgebroken door hoge temperatuur. Scheuten zijn eetbaar nadat ze gekookt zijn, ze zijn dan knapperig en hebben een frisse smaak.
Valle del sole Bamboescheuten bestellen | ah.nl.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Haren: Bamboe extract kan er voor zorgen dat het haar minder uitvalt en dat haargroeiproblemen minder worden. Tevens kan bamboe extract er voor zorgen dat het haar een mooie glans krijgt. Huid: Zoals eerder vermeld is kiezelzuur onderdeel van collageen.
Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Dat wil zeggen dat het de huid beschermt tegen infectie en schadelijke invloeden van buitenaf, zoals pollutie. Het versterkt dan ook nog eens je huidbarrière, waardoor die beter bestand is tegen de bacteriën die puistjes veroorzaken.
Bamboe groeit en herstelt zich heel snel in vergelijking met veel andere materialen. Het kan wel tot 100 centimeter groeien in maar 24 uur! En het wordt alleen maar beter, want het heeft ook van nature antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent dat er geen pesticiden of mest nodig zijn om het te laten groeien.
Omdat bamboe geen cafeïne bevat, is het geschikt voor kinderen en kan het heel de dag worden gedronken. Bamboe thee heeft de zachte smaak van witte thee en kan zowel warm als koud worden gedronken. Bamboe thee is niet alleen lekker maar ook gezond en bevat kalium, vitamine C, ijzer en silicium.
Bamboe is zo sterk als staal en heeft een grotere treksterkte. Dit komt door de harde oppervlakte en de parallelle vezelbundels van de bamboestengels die dicht bij elkaar liggen.
Bamboe is sterker dan hout en buigt verder zonder te breken. De holle en ronde structuur maken bamboe een unieke plantsoort. Toch is bamboe ondanks de holle structuur ontzettend sterk. Het is niet alleen sterker dan hout, het buigt ook verder zonder te breken.
Het boren in bamboe is vaak noodzakelijk om splijten te voorkomen. Hiervoor hebben wij een scherp boortje laten maken welke voor zowel hout als metaal kan worden gebuikt. De speciale bamboe boor is prima geschikt om gaten te boren voor schroeven tot de 4 mm dikte.
Bamboe kan precies op maat gezaagd worden met een fijne houtzaag of met een metalen zaag. Het materiaal is erg vezelig; pas daarom op als je bij het laatste stukje bent dat je gaat zagen, knippen of snijden. Haal het laatste stukje er langzaam af. Gebruik voor dat stukje een scherp mes.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
Het is belangrijk dat je het bamboe niet afdekt. Bamboe hout is een natuurlijk materiaal, wat moet kunnen ademen. Zodra je het hebt afgedekt, vormt er condens en kan het vocht niet weg. Hierdoor komen er uiteindelijk schimmels op het bamboe hout en dat is vervelend.
Omdat bamboe jarenlang meegaat en een bamboeplant soms wel een meter per dag groeit. Ondanks de snelle groei van de bamboe planten heeft kwalitatieve bamboe veel vezels waardoor het slijtvast is en tegen een stootje kan. Doordat bamboe zo snel groeit is het een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld hout.
Bamboe -in gedroogde toestand – kan krimpen en uitzetten bij stijgende temperatuur en dalende luchtvochtigheid. Hierdoor kan druk ontstaan in de compartimenten, met als gevolg dat de paal in de lengterichting scheurt. Dit is een natuurlijk proces waarvoor helaas geen remedie is.