Ja, dat kan.Je hebt leerplicht, maar geen schoolplicht. Er zijn jongeren die thuis les krijgen en aan de leerplicht voldoen.
Thuisonderwijs is vrij. Je vraagt het vóór het vijfde jaar van je kind aan en kan dan beginnen zoals het je goeddunkt. Een ouder moet daarna wel jaarlijks opnieuw toestemming vragen.
In Nederland geldt sinds 1969 thuisonderwijs in principe niet meer als vervulling van de leerplicht. Wel zijn er wetsartikelen door middel waarvan er vrijstelling van inschrijving op een school kan ontstaan.
In principe is thuisonderwijs in Nederland verboden. Het is in de wet opgenomen dat alle kinderen die leerplichtig zijn -dus vanaf 5 jaar- naar school moeten.
Thuisonderwijs is onderwijs dat …
wordt georganiseerd (en gegeven) door: een ouder of voogd; een aantal ouders samen voor meerdere kinderen ('collectief huisonderwijs'); of een derde persoon (bijvoorbeeld een zelfstandig onderwijzer);
De meeste leerplichtige kinderen volgen les in een door de overheid erkende school, maar huisonderwijs is ook mogelijk. Je geeft zelf les of je doet een beroep op een privéleraar. Deze vorm wordt soms ook thuisonderwijs of onderwijs thuis genoemd.
Per jaar gemakkelijk 1000-2000 euro.
Zonder geldige reden of toestemming mag een ouder zijn of haar kind niet thuis houden van school. De Leerplichtwet zegt namelijk dat een kind dient te worden ingeschreven op een school en die school geregeld dient te bezoeken.
Meld je kind digitaal aan voor huisonderwijs via het Loket Huisonderwijs of maak gebruik van het formulier “Verklaring van huisonderwijs”. Onderteken dit formulier en bezorg die per post of e-mail. Een verklaring van huisonderwijs geldt voor 1 schooljaar, tot 31 augustus.
Laat weten dat u wilt helpen. Probeer rustig te blijven, ook als uw kind erg angstig of dwingend is. Laat merken dat u veel vertrouwen in uw kind heeft, zonder dat u dat steeds zegt. Bedenk samen met uw kind dingen die je kunt doen om je beter te voelen in spannende situaties.
Als uw kind tussen 5 en 16 jaar is, moet het naar school. Alleen in bijzondere situaties kunt u vrijstelling krijgen van de leerplicht, bijvoorbeeld bij ziekte of een begrafenis. Dit vraagt u aan de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar. Bij vrijstelling mag u uw kind thuishouden.
Stuur je je kind niet naar een erkende school en besluit je voor huisonderwijs te gaan dan moet je je melden bij AGODI (Agentschap voor onderwijsdiensten). Dat kan vanaf het schooljaar 2021-2022 digitaal via het Loket Huisonderwijs.
Kinderen die thuisonderwijs gekregen hebben, onderscheiden zich in hun schoolvorderingen èn in hun sociaal-emotionele ontwikkeling in positieve zin van hun op school onderwezen leeftijdsgenoten. Volgens sommige onderzoe- ken bedraagt de gemiddelde voorsprong van de thuis onderwezen kinderen zelfs meerdere leerjaren.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Langdurig zieke kinderen
Je kind blijft het recht op onderwijs aan huis behouden wanneer het opnieuw ziek wordt binnen 3 maanden na een periode van tijdelijk onderwijs aan huis of bij verlenging van de ziekteperiode. Zodra je kind minstens halftijds weer naar school kan, stopt het recht op tijdelijk onderwijs aan huis.
In België is er leerplicht, geen schoolplicht. Dat betekent dat u uw kind wel moet laten leren, maar dat het daarvoor niet noodzakelijk naar school hoeft te gaan. In plaats van uw kind naar een erkende school in Vlaanderen of Brussel te sturen, is onderwijs thuis of 'huisonderwijs' ook mogelijk.
Thuisonderwijs is een dynamische onderwijsvorm. De kracht van thuisonderwijs is dat het makkelijk kan aansluiten op de individuele leerlijnen van kinderen. Dat maakt thuisonderwijs een bijzonder gevarieerde onderwijsvorm, waarbij het onderwijs altijd aangepast is op het kind.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Aantal kinderen dat thuisonderwijs krijgt
Dit aantal is gestaag toegenomen van 94 in schooljaar 2000-2001 tot 1.280 in het schooljaar 2019-2020, overeenkomend met een gemiddeld jaarlijks stijgingspercentage van 14 procent. Deze cijfers zijn landelijk.
Particuliere B3-scholen
B3-scholen zijn niet door de overheid bekostigde scholen voor basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs. De leerplichtambtenaar heeft deze scholen – op advies van de Onderwijsinspectie – aanmerkt als 'school in de zin van artikel 1, onderdeel b, onder 3 van de Leerplichtwet 1969'.