Koelpasta is ontworpen om de oneven oppervlakken van je processor en koelblok op te vullen zodat ze alsnog contact maken. Aangezien huidige productiemethodes geen oppervlakken zonder imperfecties kunnen maken, is koelpasta altijd nodig.
De koelpasta maakt een groter contactoppervlak en zorgt er met name voor dat er zich zo min mogelijk lucht tussen twee oppervlaktes bevindt. De warmteoverdracht wordt hierdoor dus drastisch vergroot. Koelpasta wordt onder meer gebruikt bij computers tussen de processor en een daarop aangebracht koellichaam.
Hoe lang gaat koelpasta mee? Dat is afhankelijk van het merk en de precieze bestanddelen van de koelpasta, maar over het algemeen blijft koelpasta zo'n drie tot vijf jaar goed.
- 1 druppeltje in het midden en dan gewoon de koeler erop zetten; - 5 druppeltjes (in de vorm van een dobbelsteen) en dan de koeler erop plaatsen; - 1 druppel in het midden en met een pasje uitsmeren en vervolgens de koeler plaatsen.
Alcohol 96% werkt het prettigst, maar spiritus kan volgens mij ook prima, dat is ethanol (alcohol) + methanol en een beetje water, zou qua eigenschappen erg overeen moeten komen met alcohol 96%. Het ligt er ook aan wat voor koelpasta je gebruikt en of je het zelfde type weer gebruikt.
Breng een klein beetje koelpasta aan op het oppervlak van je CPU. Gebruik een plastic vingerbeschermer of een plastic zak om de koelpasta met je vingers evenredig over het oppervlak te verspreiden. Zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is en zorg ervoor dat je niet teveel koelpasta gebruikt.
Arctic Silver 5 is de meest gebruikte koelpasta en zorgt voor een betere geleiding van warmte tussen de processor en processorkoeler dankzij gebruik van zuivere zilverdeeltjes. Dankzij Artic Silver 5 blijft je processor 3 tot 12 graden koeler dan wanneer je andere koelpasta gebruikt.
PS4 wordt geheel stofvrij gemaakt met perslucht. Koelpasta wordt vervangen door Arctic MX-4 (7.5 W/mK) of Thermal Grizzly Kryonaut (12.5 W/mk). Bluray speler wordt schoongemaakt, schijfjes zullen weer soepeler erin en eruit gaan.
Maar hou als stel regel aan, als je koeling in orde is en je processor niet regelmatig van je moederbord haalt, kan een processor tien tallen jaren meegaan. Kwa praktische levensduur, zal na een jaar 5 tot 8 de processor niet meer geschikt zijn op meest recente programma's te draaien.
Er zijn onder andere koelpasta's gebaseerd op lood-verbindingen (giftig) en op titanium-oxide (minder giftig, maar wel kankerverwekkend).
Men gaat ervan uit dat een computer zo'n vijf jaar meegaat.
Gemiddeld gaat een laptop zo'n 4 tot 5 jaar mee. Dit kan verschillen door de mate van gebruik. Wat ook invloed heeft is hoe je hem gebruikt. De factoren die meespelen bij de levensduur zijn: hardware, software, onderhoud en koeling.
Producenten van pc's en notebooks lijken doorgaans meer belang te hechten aan omzet dan aan duurzaamheid. De levensduur mag dus niet te lang zijn, dat staat de omzet maar in de weg. Een computer gaat gemiddeld zo'n vier jaar mee.
De PS4 heeft een kleine microchip die de processor wordt genoemd. Deze processor doet al het rekenwerk en wordt daarom ook snel heet. De ingebouwde ventilator zorgt ervoor dat de processor op temperatuur blijft. De ventilator zuigt koude lucht uit de omgeving naar binnen en blaast deze op de processor.
Een veel voorkomend warmte probleem van de PS4 (en de PS3) heeft meestal te maken met uitgedroogde koelpasta op de APU (gecombineerde CPU en GPU processor). Hierdoor kan de processor zijn warmte niet goed overdragen naar het aluminium koelprofiel met als gevolg dat de temperatuur oploopt.
Er zijn een aantal redenen waarom je PS4 oververhit raakt en wordt uitgeschakeld als het te heet wordt. We kunnen de meeste problemen verhelpen die tot oververhitting leiden, zoals vervanging van thermische pasta, reiniging van het heatsink of, indien nodig, vervanging van de ventilator.
Waterkoeling. De processorkoeler bestaat uit een waterblok, een pomp en een radiator. Het waterblok wordt op de bovenkant op de processor geplaatst, op dat waterblok zitten twee aansluitingen, een gaat naar de radiator en de andere naar de pomp, of een ander koelblok in de computer zoals op een videokaart.
Gemiddelde levensduur van drie jaar
Op zich een eenvoudige vraag: op het moment dat het toestel niet meer naar behoren functioneert of hardwareproblemen vertoont, natuurlijk. Gemiddeld gesproken zien we dat de levensduur van een laptop circa drie jaar bedraagt.
Gemiddelde levensduur van een laptop
Gemiddeld gaat een laptop zo'n 4 a 5 jaar mee. Hoelang de laptop daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe krachtiger een laptop was toen je hem kocht, hoe langer je hem over het algemeen kan gebruiken.
Een complete computer levert al gemiddeld € 0,40 per kilo aan opbrengst op! Is de oude computer compleet uit elkaar? Dan krijgt u ongeveer de helft aan opbrengst per kilo. Met een paar computers/laptops heeft u toch al snel een paar tientjes extra.
De HP Pavilion 15-eh0948nd is wat ons betreft de best geteste laptop van dit moment. Deze laptop beschikt over maar liefst 16 gb RAM geheugen. Ook heeft de laptop een krachtige Ryzen 5 Processor waardoor hij krachtig genoeg is om foto's & video's te bewerken. Ook kun je schakelen tussen verschillende programma's.
Conclusie: In 2021 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat de beste laptop Apple MacBook Pro (2021) is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Apple MacBook Pro (2021) is de Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH.
De gemiddelde prijs van een desktop ligt lager dan die van een laptop met vergelijkbare specificaties. Deze prijs is vaak wel exclusief een monitor, een toetsenbord en een muis. De prijs van een laptop ligt hoger dan die van een gelijkwaardige desktop computer.