Wanneer je na het aanbrengen van de gevelbekleding nog direct op de folie kijkt spreken we over een open gevel. Met een dergelijke gelaagde gevel kan een mooie dieptebeleving gerealiseerd worden. Het is echter wel van belang dat het achterliggende folie over goede wind- en waterdichte eigenschappen beschikt.
Gebruik tevens folietape voor het tapen van uw zwart uv-werend doek. Dek met deze speciale tape de plekken waar u heeft geniet of panlatten plaatst af. Zo zorgt u bij een open gevelbekleding voor een waterdichte wand waar vocht niet bij de schroefgaten en nietgaten naar binnen kan ontsnappen.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Toepassen dampopen folie
Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht.
Bouwfolie wordt in de bouwsector veelvuldig toegepast, met name om te voorkomen dat er vocht in de bouwmaterialen of bouwconstructies trekt en rotting of roestvorming veroorzaakt. Er zijn diverse soorten, mate en diktes bouwfolie verkrijgbaar.
Wanneer het gaat om een gesloten gevel (oftewel een gevel die in zijn geheel van gevelbekleding wordt voorzien) dan is een waterkerende en damp-open spinvlies folie de beste keus.
Dan heb je dampopen folie nodig, die bevestig je aan de buitenzijde van de woning. Dit folie voorkomt schimmel en rotting doordat het vocht niet uit de constructie weg kan. Dampopen folie is geperforeerde folie, dat vocht door kleine gaatjes naar buiten leidt. Dampopen folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt.
Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken.
Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde).
Het is van belang dat er zich achter de bekleding geen vocht ophoopt. Daarom moet de spouw achter de buitenbekleding in alle gevallen voldoende worden geventileerd met buitenlucht. Zorg zowel aan de boven als onderzijde van de gevel voor circa 200mm ventilatieopening per m2 gevelbekleding.
Het regelwerk achter de voeg dient te als bescherming te worden voorzien van een strook EPDM. Een derde optie is om te werken met wildverband in de gevelpanelen. Op de koppeling tussen twee gevelpanelen komt dan steeds een Keralit verbindingsstuk.
Ruimte tussen de houten geveldelen
Omdat hout uitzet en krimpt, is het essentieel om te dilateren. Vocht kan zich anders ophopen tussen geveldelen en leiden tot houtrot of een afbladderend verfsysteem. De stelregel voor dilateren is dat er een duimstok/10 mm tussen twee geveldelen moet passen.
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
De isolatie door de plakpennen drukken en een afhouder plaatsen aan beide zijde van de pen ivm luchtspouw isolatie. De naden van de isolatie overlappen ca 7 a 10 cm en afplakken en aan de onderzijde omvouwen en ook afplakken. De buitenmuur opmetselen. Span de isolatie onder de balkenlaag en niet het vast.
Het isoleren van het dak is een goede manier om condensvorming tegen de onderkant van het dak te voorkomen en zo schimmels te weren. Zonder isolatie in het dak ontstaat er een koudebrug tussen de bovenkant en onderkant van het dak, waardoor condens kan ontstaan. Dat is vooral het geval op plekken waar geen tocht staat.
Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.
Om bijvoorbeeld houtrot in het dak te voorkomen is het van belang dat het vocht kan verdampen. Wanneer de buitenzijde van het dak dampremmende laag heeft is het van belang dat de binnenzijde van het dak is voorzien van klimaatfolie.
Isolatiefolies werken net even anders. Aluminium lagen in de isolatiefolie weerkaatsen de warmte en kou, waardoor deze direct terugkaatsen naar de gewenste locatie. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten, in de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis.
Klimaatfolie is dampremmend als het buiten koud is zodat waterdamp niet in de isolatielaag of dakconstructie kan trekken. 's Zomers werkt de folie damp-open zodat het vocht uit de isolatielaag en dakconstructie kan ontsnappen. Klimaatfolie zorgt er dus voor dat uw woning kan 'ademen'.
Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een betere vochthuishouding in een geïsoleerd huis. Het zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan onder de vloer, in de muur of in het dak.