In de meeste gevallen gaat heimwee na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling van heimwee is dus in de meeste gevallen niet nodig. Als de heimwee een serieus probleem wordt, kan een behandeling door een psycholoog helpen. Hierbij wordt gezocht naar de oorsprong van je heimwee.
Gelukkig gaat heimwee in veel gevallen vanzelf over. De meeste mensen raken na verloop van tijd aan hun nieuwe omgeving gewend en gaan zich er thuis voelen. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om dat proces te versnellen.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.
Je kunt heimwee krijgen naar personen, je eigen stad of land of naar andere tijden (nostalgie). Ook kun je last krijgen van heimwee na een verhuizing. Waarom de ene persoon wel heimwee krijgt en de ander niet is niet bekend.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Maar je kind kan ook aanleg hebben voor heimwee en dat is erfelijk. Ook een strakke gezinsstructuur kan heimwee veroorzaken of verergeren. Heimwee kan ook een gevolg zijn van heftige situaties, bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing.
Heimwee, een overweldigende emotie
Heimwee moet je niet bagatelliseren. Het is ellendig en letterlijk ziekmakend. Niet altijd is er de mogelijkheid er om terug te gaan naar waar je vandaan kwam. Ben je met vakantie, dan komt aan je lijden wel een eind, als lijkt dat eindeloos lang te duren.
Heimwee uit zich in gevoelens van verdriet, ongelukkigheid en een gevoel van malaise. Iets dat vaak als tegenstrijdig wordt ervaren, zeker wanneer je op dat specifieke moment op reis of op vakantie bent. Heimwee kan ook stress veroorzaken, waardoor je tegelijkertijd fysieke klachten kunt ervaren.
Wanneer je een sterke heimwee ervaart, kun je er ziek van worden. Heimwee verbindt verlangen met gevoelens van verdriet maar soms ook met andere gevoelens zoals onrust, ongedurigheid of rusteloosheid. Heimwee is de combinatie van een blij verlangen en een verdrietig gemis.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
De beste remedie tegen heimwee is zo snel mogelijk contacten leggen in je nieuwe omgeving. Op die manier voel je je niet meer zo alleen en merk je dat je met de nieuwe mensen om je heen weer dingen op kunt pakken die vroeger ook belangrijk voor je waren (zoals uitgaan, sport en hobby's).
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
Het durft niet bij vriendjes te spelen of te logeren. Uw kind is bang dat er iets ergs gebeurt als u niet in de buurt bent. Het is bijvoorbeeld bang dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt. Uw kind wordt verdrietig, heel stil of juist heel boos als het toch ergens alleen heen moet of als u weg gaat.
Heimwee, van heim (archaïsch woord voor woonplaats, huis) en wee (archaïsch woord voor pijn) is het pijnlijke gemis van thuis, het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Het speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie.
Kinderen kunnen zich terugtrekken, lastig gedrag vertonen en niet willen eten en slapen. Maar ze kunnen er ook letterlijk ziek van worden, met last van maag en darmen en soms zelfs huiduitslag. Hoe minder vertrouwd de omgeving, hoe groter de kans op heimwee.
Ook heb je geen honger en slaap je slecht. Van heimwee kun je zelfs koorts krijgen. In je hoofd wordt thuis nog fijner dan het al is.
Openheid: je kind durft zich te uiten bij jou, weet dat hij met alles bij je terecht kan en dat je eerlijk tegen hem bent. Waardering: je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie en moeilijke kanten. Hij mag zijn zoals hij is.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
In grote gezinnen is het percentage ouders dat met ten minste één kind wekelijks contact heeft groter dan in kleine gezinnen. Om een voorbeeld te geven: in een gezin met vijf kinderen heeft 83 procent van de ouders wekelijks contact met ten minste één kind; in gezinnen met één kind is dat slechts 57 procent.