Het bod is geldig tot [datum + tijd: 2 dagen is een normale termijn]
Dit wordt vaak toegepast om je sneller te laten beslissen en om de koper niet vast te laten hangen aan zijn of haar bod. Eens de termijn verstreken is, vervalt het bod. Zo kan een bod bijvoorbeeld maar 2 weken geldig zijn. Zonder deze voorwaarde is een bod in principe levenslang geldig.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen. Is er nog geen schriftelijk contract?
Het bod wordt pas juridisch bindend wanneer deze is verwerkt in een schriftelijke koopovereenkomst en het door beide partijen is ondertekend. Wanneer de drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen is de koop pas definitief rond.
De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden - al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug. Een bod is een bindende overeenkomst tussen de koper en verkoper.
Na ondertekening heeft de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
Je hebt de woning van je dromen op het oog? Laat het niet voor je neus wegkapen en doe een bod, desnoods op een simpele post-it! Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt.
Een bod uitbrengen op een woning of appartement is geen lichtzinnige beslissing. Zodra de koper kennis krijgt van de aanvaarding van het bod kunnen beide partijen zich niet zomaar terugtrekken. Denk er dus vooraf goed over na en becijfer tijdig je financiële draagkracht.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
' 'De verkopend makelaar geeft mij, de aankoopmakelaar, een terugkoppeling,' vertelt Meulendijks. Dat kan binnen één uur, twee uur, binnen twee dagen. 'Als je er als aankoopmakelaar geen tijdslimiet bij zet, dan is daar geen vastgestelde termijn voor.
Onder bod betekenis
Vanwege het schriftelijkheidsvereiste kan er nog niet worden gesproken over een officiële verkoop, omdat de koopovereenkomst nog niet door beide partijen is ondertekend. De makelaar hanteert deze term om aan overige kandidaten aan te geven waarom er geen nieuwe bezichtigingen meer worden ingepland.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
Koopcontract huis tekenen
Hoe snel dat plaatsvindt, is meestal afhankelijk van de verkopende makelaar. Het kan soms al binnen een paar dagen. De verkoopmakelaar is ook meestal degene die de koopovereenkomst opstelt. Check vooraf goed of de inhoud van het contract klopt.
Wanneer de verkoper beslist een bod van de verkoper zonder opmerkingen of voorbehoud te aanvaarden, zal in principe strikt juridisch gezien een koop/ verkoop tot stand komen. De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Niet alleen iedere kandidaat-koper, maar ook de verkoper kan het biedlogboek inzien. De verkoper wordt vaak tijdens het biedproces op de hoogte gehouden van de biedingen die binnenkomen bij de makelaar.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Wat is de wettelijke bedenktijd? De wettelijke bedenktijd zijn de drie dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst waarin de koper (dus niet de verkoper!)zich nog kan bedenken. In deze drie dagen kan de koper, zonder uitleg, de koopovereenkomst zonder bijkomende kosten laten ontbinden.
Dit betekent niet dat je alleen maar kunt wachten. Je mag je bod namelijk op ieder moment wijzigen, zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden. Je mag je bod ook helemaal intrekken. Daarnaast kun je bij het uitbrengen van het bod vermelden tot wanneer deze geldig is.
Ja. Het is geen verplichting om het bod te aanvaarden, maar de overeenkomst met de vastgoedmakelaar kan wel vermelden dat de makelaar zijn commissieloon definitief verwerft vanaf het moment dat de koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt.