Kijk dan bijvoorbeeld naar uw trap, drempels en de verlichting. Merkt u dat er hier risico's op ongevallen ontstaan, dan kunt u hier hulp voor inschakelen. Ook moet u natuurlijk denken aan uw eigen gezondheid. Laat bijvoorbeeld uw ogen regelmatig controleren, en bespreek uw medicijngebruik met uw arts.
Hulpmiddelen en aanpassingen
Vallen kan gebeuren bij het staan, lopen of gaan liggen. De meeste oplossingen en hulpmiddelen zijn bedoeld om preventief te worden ingezet, zoals zelfremmende rolstoelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en alarmeringssystemen.
Valongevallen zijn een belangrijk probleem bij ouderen. Het letsel dat zij daarbij oplopen heeft veel impact op hun zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gerichte valpreventie is daarom belangrijk.
Je kind kan brandwonden oplopen wanneer het onbeschermd in de zon speelt. Houd kinderen op zonnige, warme dagen zoveel mogelijk uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het felst is. Gebruik daarnaast een zonnebrandcrème met minimaal factor 30.
Kijk hoe je de fysieke locatie inricht (het gebouw, de groepen, de speelplaats). Voorbeelden van veiligheidsmaatregelen: beveiliging van ramen en stopcontacten, hoge kasten voor de schoonmaakmiddelen, traphekjes, veilig meubilair en speelgoed en zorg dat baby's het niet te warm krijgen.
Bij oorzaken kan bijvoorbeeld gekeken worden naar kenmerken van de werknemer (o.a. geslacht, leeftijd, soort dienstverband), maar ook naar het gebruik van materialen. Tevens kunnen omgevingsfactoren, die vallen onder verantwoordelijkheid van de werkgever, een rol spelen bij arbeidsongevallen.
Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener.
Oudere mensen (65+) lopen het meeste risico op een privé-valongeval. Het gaat dan om valongevallen die niet in het verkeer, een arbeidssituatie of tijdens het sporten plaatsvinden. Het grootste risico op een valongeval lopen: ouderen met mobiliteitsproblemen, zoals moeite met bewegen, lopen of balans houden.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Hulpmiddelen zijn vaak handig: ze helpen je om dingen makkelijker te kunnen doen, als je door je reuma ergens moeite mee hebt. Er zijn verschillende redenen waarom je iets aan een hulpmiddel kan hebben, bijvoorbeeld: om je gewrichten te beschermen/ontlasten. om te voorkomen dat je klachten verergeren.
Je meldt een ongeval altijd bij je leidinggevende of werkgever. En die moet een ernstig ongeval (dodelijke afloop, of blijvend letsel of ziekenhuisopname) altijd melden bij de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie). En je werkgever moet ook een lijst bijhouden van alle bedrijfsongevallen.
Een ongeval is een gebeurtenis waardoor lichamelijk letsel ontstaat als rechtstreeks en uitsluitend gevolg van een plotseling inwerkend geweld op het lichaam. Het lichamelijk letsel moet medisch vast te stellen zijn. Maar de dekking van de verzekering geldt ook voor andere gebeurtenissen.
WAT IS EEN BIJNAONGEVAL? Een bijna-ongeval is een gebeurtenis die uiteindelijk net goed afloopt. Een situatie waarbij de zweetdruppels op je rug staan en een opmerking als “Daar kom ik goed weg” of “Dat ging maar net goed” passend is.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Mocht je iets moeten doen omdat het slachtoffer bijvoorbeeld in gevaar is of bewusteloos op de rug ligt en moet braken, beweeg het slachtoffer dan heel voorzichtig. Benader het slachtoffer, zoals altijd maar nu in het bijzonder, aan de kant van het gezicht.
Neem een arm van de zorgvrager en help hem/haar in zithouding. Laat nu de zorgvrager zijn benen optrekken, zodat de voeten plat op de grond staan. Ga dan tegenover de zorgvrager op je hurken zitten, met jouw voeten tegen die van de zorgvrager aan en neem elkaars bovenarmen beet.
Als u duizelig, snel uit balans en daardoor bang bent om te vallen neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan onderzoeken welke factoren er mee spelen bij uw valrisico en u gerichte adviezen geven om het valrisico te verkleinen. Een arts kan kijken of er een lichamelijk oorzaak is dat u veel valt.
Ouderen vallen vaker naarmate zij ouder worden. Met name kwetsbare ouderen (met ziektes en/of aandoeningen) vallen sneller. Uit de cijfers blijkt zelfs dat er ieder jaar steeds meer valincidenten zijn.
Een ongeluk is een ongunstige loop der omstandigheden, tegenspoed. Een ongeval is het feit of omstandigheid dat er iets onverwachts gebeurt dat schade of letsel veroorzaakt. Zie: Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.
Er zijn arbeidsongevallen waarbij een val de oorzaak is. Het slachtoffer zelf kan tijdens de werkzaamheden op diverse manieren ten val komen, maar ook materialen kunnen vallen en ongelukken veroorzaken.
Groote ongevallen noemt men rampen.