Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Door dit onderzoek konden de researchers vaststellen dat rode wijn en wodka allebei goed zijn voor het hart, maar wel om andere redenen. Rode wijn verwijdt bloedvaten en lijkt dus gezonder, terwijl wodka een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van bloedvaten die de taak van een groot bloedvat kunnen overnemen.
Bier, wijn en de meeste andere dranken zitten boordevol suikers en calorieën. Helemaal prima natuurlijk, maar als je wel dronken wilt worden maar niet dikker, dan is wodka het drankje voor jou. Wodka bezit namelijk nauwelijks koolhydraten.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
De meeste liefhebbers vinden dat wodka het beste puur gedronken kan worden. Wodka wordt vaak gemaakt door middel van fermentatie (gisting) van granen of groenten. Wodka op graanbasis heeft een vrij zachte, soms haast fruitige smaak, terwijl wodka op groentebasis erg sterk en medicinaal kan smaken.
Hoe drink je het beste wodka? Traditioneel wordt wodka 'neat' gedronken; zonder toevoeging van water, ijs of andere dranken. In landen zoals Rusland, Polen, Finland en Noorwegen serveren ze wodka vaak gekoeld vanuit de diepvries.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Sterke drank
Shotjes jenever drinken lijkt een betere keuze, omdat de hoeveelheid kleiner is, maar een shotglaasje van 5cl bezorgt je 132 Kcal. Dat is dus zelfs meer dan een pintje. Een shotje wodka is zelfs 150 Kcal, wat enorm veel is voor zo'n kleine hoeveelheid. Ook gin, Jägermeister en rum draaien rond de 150 Kcal.
Het lichaam verliest vocht tijdens het sporten. Iemand moet na het sporten genoeg drinken om het vocht weer aan te vullen. Dan herstelt het lichaam beter. Alcohol staat het herstel in de weg.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Vodka betekent in het Russisch letterlijk: 'watertje'. Vodka wordt namelijk gedistilleerd tot maximaal 95% en vervolgens verdund met water. Het Alcoholpercentage ligt traditioneel tussen de 35% en 70%. In de handel ligt dit percentage echter tussen de 40% en 45%.
Ook goede wodka is koud goed te drinken, maar wil je drinken als een echte Rus, pak dan de wodka direct uit de kast en schenk het in kleine glaasjes. Kies een hoeveelheid tussen de 50 en 70 milliliter per glas.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Klachten zijn: moeheid, afvallen, misselijkheid, buikpijn, gele huid en jeuk.