Telegram is het meest bekende alternatief van WhatsApp. De dienst heeft wereldwijd inmiddels 550 miljoen actieve gebruikers. Telegram was de eerste chatdienst met end-to-end encryptie. Deze app maakt gebruik van een AES-256-bit symmetrische encryptie.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
WhatsApp heeft, net als elke andere app, kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen zo'n lek misbruiken om een doelwit te hacken. In dit geval zou de telefoon van Bezos zijn gehackt via een malafide videobestand dat via WhatsApp is gestuurd.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Google Play Protect gebruiken om te helpen je apps te beveiligen en je gegevens privé te houden. Google Play Protect checkt je apps en apparaten op schadelijk gedrag. Het voert een veiligheidscheck uit op apps uit de Google Play Store voordat je ze downloadt.
Signal is ontworpen om nooit gevoelige informatie te verzamelen of te bewaren. Signal-berichten en -oproepen kunnen niet door Signal en ook niet door derde partijen worden ingezien omdat ze altijd eind-tot-eind-versleuteld zijn, privé zijn en beveiligd zijn. Dit is hoe je kunt nagaan of je gesprek privé is: Android.
Chatgebruikers die veiligheid belangrijk vinden kunnen beter voor Signal dan Telegram kiezen, maar beide zijn een betere optie dan WhatsApp, zo stelt een onderzoeker van de University of Italian Switzerland.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Telegram heeft een aantal functies die het tot een veel uitgebreider sociaal mediakanaal maken dan bijvoorbeeld WhatsApp. Zo kun je de app toegang geven tot je locatie, en chatten met andere mensen in je buurt. Ook is het mogelijk om groepskanalen te maken die automatisch zichtbaar worden voor mensen in de buurt.
Google Chat is een beveiligde en afgeschermde omgeving, waar mensen van buiten de VU niet zomaar binnenkomen. Hierdoor komt ongewenst gedrag in chatgroepen minder vaak voor en als dit toch gebeurt, kan gemakkelijker worden achterhaald door wie. Ook zijn je gegevens en bestanden er goed beveiligd.
Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat Telegram, in tegenstelling tot WhatsApp, alleen end-to-end versleuteling biedt voor de 'geheime chats'. De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld en de mogelijkheid bestaat dat iemand ze kan lezen. WhatsApp gebruikt wel standaard end-to-end versleuteling.
Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.
Geheime gesprekken in Messenger zijn end-to-end versleuteld en kunnen alleen worden gelezen door jou en de andere persoon. Meer informatie over het gebruiken van geheime gesprekken in Messenger.
Wie bezit Signal? In tegenstelling tot Facebook is Signal in handen van een non-profitorganisatie, de Signal Foundation. Deze stichting is in februari 2018 opgericht door Acton en Signal-CEO Moxie Marlinspike.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Het grote verschil tussen Whatsapp en Kik Messenger is de anonimiteit. Als je een account wil aanmaken voor pakweg Whatsapp dan moet je daar een telefoonnummer aan linken. Je kunt bijgevolg aan dat account een persoon linken. Bij Kik hoeft dat niet.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Berichten met vervaldatum is een optionele functie die je kunt inschakelen voor meer privacy. Als je Berichten met vervaldatum inschakelt, kun je berichten 24 uur, 7 dagen of 90 dagen nadat ze zijn verzonden laten vervallen.