Je hoeft deze kosten pas te betalen als je eerst een betalingsherinnering hebt gekregen van de verhuurder of in sommige gevallen van een deurwaarder. Je krijgt dan 14 dagen de tijd om te betalen. Wanneer je niet binnen deze 14 dagen betaalt, zal je buitengerechtelijke incassokosten moeten betalen.
U bent verplicht om elke eerste van de maand de huur te hebben betaald. Anders heeft u wettelijk gezien 1 maand huurachterstand en mag uw huisbaas een incassoburo of deurwaarder inschakelen om de maand huurachterstand te incasseren.
Je betaalt de maandelijkse huur vooruit. De huur moet uiterlijk op de laatste dag van de voorafgaande maand betaald zijn. Bijvoorbeeld: de huur voor mei, is betaald op 30 april.
Loopt de huurachterstand op, of betaalt u de huur structureel te laat, dan komt de zaak anders te liggen. Bij ernstige wanbetaling kan uw verhuurder in een procedure namelijk ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning vorderen.
Kan ik als huurder de huur inhouden? Ja, in sommige gevallen kan je als huurder de huur een tijdje inhouden. Bijvoorbeeld als de verhuurder weigert om achterstallig onderhoud te verrichten. Je kan de huur alleen opschorten, dat wil zeggen dat je die later alsnog moet betalen.
Heb je een (kleine) huurachterstand of betaal je de huur een keer te laat, dan stuurt de verhuurder je een aanmaning. Deze moet je binnen 14 dagen betalen. Betaal je niet en krijg je een grote huurachterstand of betaal je de huur telkens te laat, dan heet dat wanbetaling. Door wanbetaling kan je je huis verliezen.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Als de huurder erkent dat hij/zij drie maanden huur niet heeft betaald, kan de rechter de huur stopzetten en beslissen dat de huurder uw woning dringend moet verlaten. Een gerechtsdeurwaarder kan de huurder dan binnen drie dagen uit huis zetten.
Stelregel verhuurders
Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro.
Uit het voorgaande blijkt dat het sinds 1 juli 2016 nog steeds mogelijk is om een huurovereenkomst voor een minimum huurtermijn aan te gaan. De huurder wordt daarbij beschermd door de gewone huurbeschermingsregel.
Bij het opzeggen van de woning heb je doorgegeven wanneer je uit de woning vertrekt. Dit noemen we de laatste huurdag. Deze dag kan je alleen wijzigen als er nog geen nieuwe huurder gevonden is. Als dit wel het geval is, kan het meestal niet.
Kan de verhuurder een boete innen? Een boetebeding is dus in principe rechtsgeldig, maar de verhuurder heeft steeds minder kans om de boete daadwerkelijk te innen als: in het huurcontract geen onderscheid wordt gemaakt tussen 'soorten' overtredingen. de boetes niet zijn gemaximeerd.
In 2020 was dit bedrag € 226 miljoen en dit daalde in 2021 verder naar € 205 miljoen. Een afname van 16%. Eind 2020 was er bij 150.500 huurders sprake van huurachterstand. Dit was eind 2021 gedaald tot 113.100 huurders.
Heeft u een huurachterstand maar wilt u toch verhuizen naar een andere woning van Woontij? Zorg dan dat u de huurachterstand heeft betaald voordat u reageert op een woning. U komt alleen in aanmerking voor een woning als u geen huurachterstand heeft op het moment dat u reageert.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Gemiddelde huurprijs van 1.000 euro
De gemiddelde huurprijs die door particuliere verhuurders wordt gevraagd ligt net iets boven de 1.000 euro, volgens onderzoek van de Rabobank. Als de inkomenseis dan 3 of 4 keer de huurprijs is, betekent dat dat een starter een netto-inkomen van 3.000 of 4.000 euro nodig heeft.
Vaak komt dit neer op een aantal maal de huurprijs. Het inkomen van een partner kan vaak voor de helft worden meegeteld. Door een inkomenseis te stellen, krijgt de verhuurder meer zekerheid dat de huur elke maand netjes (op tijd) betaald zal worden.
In Nederland hebben huurders recht op huurbescherming.Dit betekent dat ze niet zomaar uit hun woning gezet mogen worden. Dit kan alleen met een rechtsgeldige reden. Een huurder uitzetten bij verkoop van de woning is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Huurder houdt woning in goede staat
Als huurder bent u verplicht om de woning in goede staat te onderhouden. U moet dus zelf schoonmaken, verwarmen, verluchten en kleine onderhoudswerken doen.
Alleen huurverlaging bij ernstige gebreken
De Huurcommissie verlaagt de huurprijs alleen als de gebreken ernstig zijn. In de gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen. Hieronder vindt u per categorie enkele voorbeelden van ernstige onderhoudsgebreken.
Bezoekrecht. De verhuurder beschikt wel over bezoekrecht. Zo mag de verhuurder - in samenspraak met de huurder - bijvoorbeeld één keer per jaar langskomen om na te gaan of de huurder zijn verplichtingen nakomt om het pand als 'goede huisvader' te beheren (inspectie).