Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Alcohol kan juist als je jong bent schadelijk zijn: Je hebt kans op schade aan je hersenen, ruzies, verkeersongelukken of een verslaving. Als je nog geen 18 jaar bent, drink dan geen alcohol. Als jongere merk je te laat op dat je te veel alcohol op hebt. Je wordt ineens suf of je raakt bewusteloos.
De grens van 18 jaar is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Kijken we puur naar de schade van het lichaam dan had de wetgever eigenlijk voor de leeftijd van 24 jaar moeten kiezen. De hersenen ontwikkelen zich namelijk tot het 24e levensjaar.
Bij meer dan 6 glazen bij meisjes en 7 bij jongens kan bij een gewicht van 55 kilo al een alcoholvergiftiging optreden. Het risico is vooral aanwezig bij jongeren die nog geen ervaring hebben met alcohol.
Bier en wijn zijn toegelaten voor 16-jarigen, maar sterkedrank niet. Ook mixdranken zoals Bacardi Breezer en Smirnoff Ice, die sterkedrank bevatten, zijn verboden.
Bier en wijn kunnen vanaf zestien jaar; gedistilleerde dranken en dranken die gedistilleerde dranken bevatten mogen pas vanaf achttien jaar. Een belangrijke opmerking hierbij is dat het alcoholvolumepercentage geen doorslaggevend element is in het bepalen of een drank 16+ dan wel 18+ is.
VideoWie vanaf vandaag alcohol doorgeeft aan een minderjarige, riskeert een boete van 100 euro. Ouders en andere volwassenen zijn strafbaar als zij een drankje delen met hun kind of vriend op een openbare plek. Zes op de tien Nederlanders hebben hier helemaal geen weet van.
Uit een longitudinaal onderzoek bestaande uit 7 meetmomenten (2015-2018) blijkt dat jongeren vooral drinken om van feestjes te genieten en om dronken te worden (sociale en enhancement drinkmotieven) in plaats van om erbij te horen of om negatieve gevoelens te verminderen (conformiteit en coping drinkmotieven).
Een kleine hippocampus en minder witte stof kunnen een negatieve invloed hebben op denken en geheugen (1). Alcohol kan deze ontwikkelingen nadelig beïnvloeden. Ook blijkt dat jongeren met alcoholproblemen minder hersenactiviteit hebben, waardoor zij slechter scoren op geheugentaken (2).
Uit de kerngegevens van het Peilstationonderzoek (2019) naar locaties van alcoholgebruik van jongeren van 12-16 jaar op het voortgezet onderwijs blijkt dat [1]: - het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%);
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Voor meisjes is het maximum twee glazen per dag en voor een jongen drie glazen per dag, waarbij er tenminste drie dagen in de week niet gedronken moet worden. Voor jongeren die alleen in het weekend drinken kan een maximale hoeveelheid aangehouden worden van drie glazen voor een meisje en vijf voor een jongen.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet.
Van de 12- tot 16-jarigen zegt in 2022 73,8 procent nooit te hebben gedronken. 16,3 procent van de jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden gedronken. Onder de 16- tot 20-jarigen zegt 19,5 procent nooit te hebben gedronken.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol).Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
Alcohol onder de 18 in winkel of supermarkt
Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Voor een kassamedewerker is het soms lastig om dat in te schatten. Laat daarom altijd je ID zien.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Trend alcohol gebruik naar leeftijd
Vergeleken met 1999, zijn jongeren in 2019 gemiddeld ruim één jaar ouder als zij voor het eerst alcohol drinken (12,3 jaar versus 13,3 jaar) (niet gevraagd in 2021).
Bier meest gedronken alcoholische drank
⎯ 69% van de jongeren drinkt bier, 44% drinkt mixdrankjes, 43% drinkt wijn en 32% sterke drank.
Het effect van alcohol op zowel GABA als glutamaat heeft tot gevolg dat er minder prikkels worden overgedragen. In beide gevallen veroorzaakt alcohol dus een verdovend effect. Als de hoeveelheid alcohol in de hersenen toeneemt, zal ook dit verdovende effect toenemen en zal het hele brein minder goed werken.
Risico's bij jongeren
Je schoolresultaten gaan achteruit en er kan blijvende schade ontstaan. Omdat je organen kwetsbaarder zijn, loop je meer kans op maag- of leverstoornissen. Alcohol kan je hormonenbalans verstoren, waardoor de botontwikkeling afgeremd wordt. Ook de seksuele ontwikkeling kan hier onder lijden.
Het is voor jongeren strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
Hoge kortingen zijn verboden voor alcoholhoudende dranken. Dat zijn dranken met een alcoholpercentage boven de 0,5%, zoals bier, wijn en sterke drank. Ook uw drankrestanten mag u niet tegen hoge kortingen aanbieden of verkopen.