De struisvogel is een Afrikaanse loopvogel en samen met de Somalische struisvogel de enige nog levende soorten van de familie Struthionidae. Het is de grootste en zwaarste van de nog levende vogels en de snelste loopvogel ter wereld.
1 struisvogelei is equivalent aan 25-30 kippeneieren. Deze eieren zijn ca. 15-18 cm groot, wit tot crèmekleurig, hebben een gewicht tussen 1,1 – 2,2 kg, glanzende schaal en zijn breekbaar.
De broedduur is ongeveer zes weken. De haan en het belangrijkste vrouwtje delen de broedzorg en verzorgen samen, na het uitkomen van de eieren, de kuikens.
De eieren zijn bijzonder sterk en kunnen een gewicht dragen van 115 kg. Een Struisvogelei heeft een inhoud die vergelijkbaar is met de inhoud van ongeveer 30 kippeneieren. Hoeveel eieren kan een Struisvogel per jaar leggen?
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
Hierdoor is de dooier van het struisvogelei ook de grootste cel van het gehele dierenrijk (als het net bevrucht is). De eieren worden uitgebroed gedurende 40 tot 45 dagen.
Iedereen kent de informatie wel dat de struisvogel zijn kop in het zand steekt bij gevaar. Dit is echter een fabeltje. Volwassen struisvogels kunnen zich zelfs heel goed verdedigen! Ze hebben sterke poten met scherpe nagels waarmee ze harde trappen kunnen uitdelen waarbij ze de botten van zijn vijand kunnen breken.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Een struisvogelei is goed vergelijkbaar met een kippenei. Zowel qua smaak, opbouw als de manier waarop ze gebruikt worden.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei!
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
Struisvogels zijn in hun tweede of derde levensjaar geslachtsrijp. Een hen kan 35 jaar lang eieren leggen, en wel zestig tot tachtig eieren per jaar. Struisvogeleieren zijn ongeveer vijftien centimeter lang en wegen meer dan een kilo. Een struisvogelei is 24 keer zo groot als een kippenei.
Eieren worden onder meer in categorieën verdeeld op basis van hun gewichtsklasse: small (S), medium (M), large (L) en extra large (XL). Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 g. Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g.
De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen. Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Knaagdieren als bevers, hamsters of cavia's eten hun eigen poep nog een keer op. Waarom? De dieren krijgen in hun plantaardige voedsel grote hoeveelheden cellulose binnen. Die cellulose kunnen ze niet afbreken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
De eieren kosten van € 10,00 per stuk.
Struisvogels kunnen bijna het gehele jaar door buiten blijven, maar hebben wel een beschut binnenverblijf nodig. Een geschikt schuilhok is tweeënhalf tot drie meter hoog en heeft een deur van minstens anderhalve meter breed. Als het vriest, kunt u de struisvogels enkele dagen binnen houden.
Hierbij trappen ze naar elkaar en die trappen kunnen hard aankomen. Ook dansen de mannetjes-vogels om een vrouwtje voor zich te winnen. De struisvogel met de mooiste dans, wordt vaker gekozen en krijgt dus meer kinderen. Struisvogels kunnen heel veel eieren leggen, wel 60 tot 80 per jaar.