Kan mijn hond ziek worden van de ontworming? Houd er altijd rekening mee dat een hond kan reageren op het ontwormmiddel. Meestal zien we klachten als braken of diarree.
In zeldzame gevallen ervaren honden bijwerkingen van het ontwormen. Het kan namelijk zijn dat uw hond overgevoelig is voor de stoffen in de antiwormmiddelen. Mogelijke bijwerkingen zijn in dit geval braken, diarree en huidklachten. Neem contact op met uw dierenarts wanneer uw hond last heeft van bijeffecten.
Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken. Door dieren te ontwormen volgens het behandeladvies wordt voorkomen dat een besmetting problematisch wordt.
Het kan voorkomen dat honden na het ontwormen gaan braken. Dit kan direct, na enkele minuten of zelfs een paar uur later nog gebeuren. Dit hoort helaas bij de bijwerkingen. Daarnaast kan je hond ook last krijgen van verlies van eetlust, diarree en gasvorming.
Je hond met diarree ontwormen
Wormen kunnen ook diarree veroorzaken bij je hond. Zeker als het een zware wormbesmetting is. Dit laatste zien we nog wel eens bij verwaarloosde honden of pups.
Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Een wormkuur werkt alleen als er daadwerkelijk wormen zijn. Teveel ontwormen, zonder noodzaak, kan echt schadelijk zijn voor het lichaam! Symptomen als diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk of lusteloosheid komen veel voor na een wormkuur.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Mebendazol is werkzaam tegen nematodeninfestaties in het darmkanaal zoals die met Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale en Necator americanus. Soms kan het tot 3 dagen na inname duren alvorens de werkzaamheid intreedt.
Ontwormingsmiddelen hebben over het algemeen nauwelijks bijwerkingen en kunnen ook aan zieke dieren worden gegeven. Bij regelmatig ontwormen kan resistentie optreden. Dit is bij honden- en kattenwormen nauwelijks het geval. Lees voor het gebruik de bijsluiter en meld bijwerkingen bij uw dierenarts.
Door dierenartsen geadviseerd
Denk aan Milbemax, Milpro, Drontal, Dolthene en Panacur. Leest u vooral eerst goed de bijsluiter voordat u het product gebruikt. Overigens is het goed om te weten dat er vrijwel nooit bijwerkingen zijn bij het gebruik van de door ons aangeboden merken ontwormingskuren.
Ontwormingsmiddelen doden wormen en daarnaast ook heel veel goede bacteriën in de darmen. Dit verzwakt het gehele immuunsysteem van de hond wat voor meerdere problemen zorgt. Wanneer je dus je hond ontwormt zonder zeker te weten of er wormen aanwezig zijn, belast je de darmflora.
Hoe vaak je je hond moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd en de leefsituatie van de hond. Voor volwassen honden wordt gemiddeld uitgegaan van 4x per jaar, maar er zijn situaties waarin het verstandig is om je hond vaker te ontwormen.
Veel honden hebben problemen met de anaalklieren (ook wel anaalzakjes genoemd) omdat ze niet goed geleegd worden. De inhoud hoopt zich op waardoor de anaalklier overvol raakt. Er ontstaat irritatie en jeuk. De hond gaat zich veel likken in de buurt van de anus of gaat “sleetje rijden”.
Een ontwormingskuur is natuurlijk nodig wanneer je zeker weet dat jouw hond last heeft van wormen, maar vaak krijgt een volwassen hond voor de zekerheid elk kwartaal een ontwormingskuur. Het voordeel hiervan is dat je er voor zorgt dat als je hond wormen heeft, de besmetting verdwijnt.
Ontwormen volwassen hond
Het beste is namelijk uw hond vier keer per jaar een wormenkuur te geven. Het kan zijn dat uw dier meer risico heeft op een wormbesmetting, en daarom vaker dan vier keer per jaar een behandeling nodig heeft.
De hond kan jeuk rond de anus krijgen en dan gaan honden vaak gedrag vertonen waarbij ze gaan 'sleetje rijden' om van de jeuk af te komen.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Kan ontwormen en ontvlooien van de kat tegelijk? Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Ontwormen met Milbemax
Worminfecties kunnen gevaarlijk zijn voor pups en verlagen de weerstand van volwassen dieren. Bovendien worden sommige soorten overgedragen op mensen. Wij adviseren daarom uw volwassen hond 4x per jaar te ontwormen.
Als de hond besmet is met de spoelworm, dan kunt u wormen terugvinden in de ontlasting of ze worden soms uitgebraakt. Dit ziet men vooral bij een erge besmetting van jonge dieren, naast diarree en ademhalingsproblemen. Pups kunnen ook een typisch opgezwollen 'wormbuikje' hebben, terwijl ze voor de rest heel mager zijn.
Eigenlijk is het niet de vraag of jouw hond wormen heeft, maar hoeveel wormen hij heeft. Veel honden zijn namelijk besmet met wormen. De besmetting begint al wanneer pups in de baarmoeder zitten bij de drachtige teef. De meest voorkomende worm is de spoelworm.
Een dier kan zweepwormen krijgen door de wormeitjes ongewild in te slikken via besmette grond. In de darmen van de hond of kat komen de eitjes uit en binnen 60 tot 90 dagen ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen die eitjes leggen en wel 1.5 jaar in de darm kunnen blijven leven.