Door het vet op hun veren rollen de druppels er zo van af, voordat het water bevriest. Als er sneeuw ligt, maken vogels daar meestal gebruik van om hun vochtgehalte op peil en hun veren in de plooi te houden, maar bij droog en koud winterweer kunnen ze zeker een steuntje in de rug gebruiken.
Zet een bak water op een windvrije en beschutte plek, waar de vogels lekker even kunnen genieten van wat water. Bedek dit met gaas, zo vallen de vogels zeker niet in het koude water. Is het een extreem koude dag? Vergruis het ijs dan met een hamer, zodat ze de kleine ijssplinters op kunnen pikken.
Het is voor vogels niet zo'n probleem om voldoende water binnen te krijgen. Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken.
Vetbollen hang je enkel op wanneer het vriest.Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen.Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.
Hou het water in beweging
En als je er vervolgens voor zorgt dat het water in beweging blijft, dan zal het zeker niet (of langzamer) bevriezen. Zo kan je bijvoorbeeld één of enkele plastic balletjes, zoals een pingpongballetje, op het wateroppervlak laten drijven.
Een piepschuim of tempex ijsvrijhouder zorgt ervoor dat het water contact houdt met de buitenlucht via een luchtpijpje. Door deze ijsvrijhouder van piepschuim op de luchtpomp aan te sluiten, blijft het water rondom de ijsvrijhouder ook ijsvrij.
Bij erg strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden.Ze hebben nu het water niet echt nodig en kunnen beter niet baden als het zo hard vriest. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Vogels kunnen doodvriezen als de temperatuur ver onder nul daalt.
Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken. Maar niet alleen voor vogels vormt het een gevaar. Ook muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen. De netjes van de bollen komen bovendien regelmatig als zwerfafval terecht in de natuur wanneer de bolletjes op zijn.
De bevroren laag scheidt hen van hun voedsel onderwater. Vaak zoeken de vogels de plekken op waar nog wel open water te vinden is, zoals de uitlaat van warmer water bij industrie of stromend water dat minder snel bevriest. Voor de meeste ijsvogels zal er komende dagen gelukkig nog voldoende open water te vinden zijn.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Een pimpelmees en een koolmees. Om de beurt strijken ze neer op de berkenboom, en genieten van het sap. Met hun kleine snavel kunnen de mezen uit de gaatjes in de boom drinken.
Vogels kunnen zichzelf goed warm houden
Dat betekent dat hun lichaam een hele constante temperatuur heeft. Voor vogels ligt dat rond de 41°C, net iets warmer dan mensen dus.
Een uitgezet verenpak
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Verder bevatten vogelpootjes geen spieren, maar alleen pezen. En die gebruiken veel minder energie dan spieren, dus hebben minder bloedtoevoer nodig. Geeft dus niets als de bloedvaten daar vernauwen.
Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels.
Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
Vogels hebben ook behoefte aan water. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Zet daarom een schaal met water neer en ververs dit dagelijks. Geef - met name in de winter - geen warm water.
Als water bevriest en ijs wordt, dan zet het dus uit en neemt het meer ruimte in. De beker was tot de rand gevuld met water. Als het water in de beker bevriest en daardoor uitzet, dan past het niet meer in de beker.
Lokaliseer de bevroren waterleiding en sluit de watertoevoer af. Dit voorkomt verdere schade. Gebruik een haardroger of warmtelamp om de bevroren leiding te ontdooien. Je kan ook de ruimte waarin de pijp zich bevindt langzaam verwarmen, bijvoorbeeld met de verwarming, of een elektrische kachel.
Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Doordat het ijs niet meer in de vriezer zit, gaat het ijs smelten. Het smelten van ijs kost energie.