Labradoodles zijn honden die nog net even wat extra aandacht nodig hebben. Zo houden Labradoodles van een goede wandeling, beweging is erg belangrijk voor deze honden. Maar ook hebben ze qua verzorging extra aandacht nodig. Labradoodles moeten regelmatig geborsteld worden en om de zoveel maanden is een trimbeurt nodig.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Wat kost een Labradoodle? Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Let op broodfokkers!
Ze verkopen alle honden en maken zich niet druk over de gezondheid van de hond. Ze weten vaak weinig over de ouders van de honden. Koop daarom niet bij broodfokkers, de kans op ziekten is dan namelijk veel groter. Als je geen stamboom krijgt, weet je ook niet of je een echte Labradoodle koopt.
Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador retriever. Het is een gemakkelijke gezinshond; blij en gemakkelijk op te voeden. Hoewel er verschillende vachttypes voorkomen, hebben ze allemaal gemeen dat hun vacht nauwelijks verhaart. Ze moeten wel regelmatig worden geborsteld en getrimd.
Wachtlijst. Net als (vrijwel) iedere andere Australian Labradoodle fokker hebben wij een wachtlijst. Wij hielden altijd een gemiddelde wachttijd aan van maximaal 12 maanden, maar dat is tegenwoordig niet meer haalbaar.
Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador! Hoewel veel mensen aangeven dat zij van een labradoodle minder of geen klachten hebben, is daarvoor geen oorzaak aan te wijzen.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Karakter van de labradoodle
De labrador wordt beschouwd als de clown onder honden. Hij is altijd in een goed humeur, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg hebzuchtig.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Aanpak op de training. Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig.
Labradoodle f3: Een raszuivere labradoodle met hypoallergene vacht. Simpel uitgelegd geeft de f bij een labradoodle de generatie aan. Een labradoodle F3 is dus een kruising uit de derde generatie. Als een labrador retriever direct met een poedel wordt gekruist, is de labradoodle die eruit komt een f1.
De Labradoodle staat bekend als een hypoallergene hond. Mensen met een hondenallergie zouden zonder probleem een Labradoodle kunnen houden, omdat deze hond met z'n krullerige vacht niet of nauwelijks verhaart.
Hoe oud wordt een (Australian) Labradoodle gemiddeld? Labradoodles of Australian Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. Dit is wel per hond verschillend!
De (Australian) Labradoodle hebben geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Dit gaat het hele leven door. De vacht van de pup verandert als hij volwassen wordt.
Het is niet makkelijk om een hond te knippen met haren over het hele lichaam. Een trimsalon doet dit dagelijks, waardoor ze erin gespecialiseerd zijn. Qua kosten en prijs ben je bij de trimsalon ongeveer 60 euro kwijt voor het knippen / trimmen en een bad voor je labradoodle.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
De Labradoodle is erg slim en leergierig. Nieuwe kennis nemen ze snel op en iets nieuws hoeft ze vaak maar één keer verteld te worden. Het nadeel is dat je net zo snel ongewenst gedrag aanleert en dat eigen maakt. Daarom is training erg belangrijk.
De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 13 kilo. De medium doodles wegen tussen de 13 en de 20 kg en de standaard doodles hebben een gewicht van 23 tot 30 kilo. Het is een heel beweeglijk ras, deze hond heeft dagelijks fysieke en geestelijke uitdaging nodig.
Een teef mag geen nest meer krijgen na haar 8e verjaardag. Teven mogen niet meer dan 5 nesten in hun leven krijgen en er moet minimaal 10 maanden rust zijn tussen 2 nestjes. (In Nederland schrijft de wet 12 maanden voor tussen 2 nestjes).
De 'f' staat voor een generatie. Hoe hoger het cijfer achter de F, hoe verder de generatie van een labradoodle is. Een labradoodle f4 is dus bijvoorbeeld een hond van de vierde generatie. Deze labradoodles zijn dus al redelijk ver voor wat betreft de stamboom.