Hoe laurier snoeienProbeer zowel aan de bovenkant van de haag als aan de zijkanten een strakke lijn aan te houden en knip alle takken die uitsteken af. TIP Knip bij een pas geplante haag de bovenste toppen meteen af. Zo stimuleert u een goede vertakking en zal de haag extra mooi dicht worden.
Wanneer dient u een laurierhaag te snoeien
Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag. De snoeibeurt in het voorjaar zal al snel niet meer zichtbaar zijn omdat dit plaatsvindt vlak voordat de takken uit gaan lopen. De nieuwe bladeren gaan de snoeiwonden dan al snel bedekken.
Hoe laurier bemesten? Omdat laurier vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze. De lange werking is ideaal voor een rustige groei en gezonde planten.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.
Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien. Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig.
Helaas is er geen wondermiddel dat de laurier kan helpen om een plotselinge groeispurt te maken. Wel kunt u de groei van uw laurierhaag stimuleren door hem op de juiste wijze te snoeien en te verzorgen. Door de laurierkers jaarlijks een à twee maal te snoeien stimuleert u een dichtere vertakkingswijze.
De Laurierkers staat het liefste in de zon of halfschaduw. Omdat ze in de winter problemen kunnen krijgen door een te sterke zon of sterke oostenwind kun je ze het beste plaatsen op een windbestendige plaats.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september.
De juiste voeding voor de Portugese laurier
Deze voedingsstoffen zitten in organische mest, zoals koemest(korrels) en compost. Het mooie van organische meststoffen is dat deze de voedingsstoffen over een lange periode afgeven, zodat de Portugese laurier op een natuurlijke wijze de juiste voedingsstoffen krijgt.
De laurier heeft niet echt veel aandacht nodig als het gaat om watergeven. Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren.Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst.
U kunt uw haag het beste bemesten met speciale hagenmest of een meststof die geschikt is voor de door u gekozen planten. Dit hoeft meestal maar 1 maal per jaar, tussen maart en begin september, omdat dit vaak organische meststoffen zijn met een langwerkende samenstelling.
Een laurierkers snoei je het beste met een handheggenschaar. Een elektrische heggenschaar beschadigt de grote bladeren en zorgt voor bruine snijranden die de heg er minder fraai laten uitzien.
De Laurier houdt van het zonnetje maar vindt het ook niet erg om op een plekje te staan met halfschaduw. Zorg er in ieder geval wel voor dat ze genoeg licht krijgt! Ze heeft wel een ontzettende hekel aan koude temperaturen. Ze is daarom ook absoluut niet winterhard en wil dus graag binnen staan in de winter.
De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien.
Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. In de schaduw zal de laurierkers minder bloeien. Elke grondsoort is geschikt. Direct na aanplanten zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen.
Hoe breed wordt laurier 'Genolia'?
De 'Genolia' groeit met name in de hoogte. Gemiddeld wordt een laurier 'Genolia' zo'n drie tot vier meter hoog en maar maximaal 80 centimeter breed.
Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus. De Laurier is uitstekend geschikt om als haag gebruikt te worden omdat deze sterke plant een snelle groeier is. Een Laurier zal direct na aanplant voor beschutting en privacy zorgen.
Dit kunnen goed gerijpte compost of hoornkrullen zijn. Een mengsel van beide is het beste beide zorgen ze ervoor dat de Laurierkers voorzien wordt van mineralen en stikstof. Een ander meststof kan mest in een korrelvorm zijn, de BlauKorn of vloeibare langdurige meststof.
Regelmatig snoeien
Snoeien is belangrijk voor de vorm en dichtheid van de haag. Maar snoeien stimuleert ook de groei, doordat de haag meer licht en lucht krijgt. Snoei de haag twee keer per jaar terug tot de gewenste hoogte en breedte. Geef in het vroege voorjaar een flinke snoeibeurt en in het najaar een lichte.
De plant krijgt gedurende een lange periode te weinig voedingsstoffen en dat gaat zich allereerst wreken in de kleur van de bladeren. Droge zomers komen de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland, dus het is niet zo gek dat gele blaadjes aan de laurier steeds vaker voorkomen.
Laat het water rustig in de grond zakken en zorg niet voor wateroverlast / teveel water, hier houdt de Portugese laurier namelijk niet van. Het water dient altijd de grond in te zakken en niet als een plas te blijven staan, anders dient de grond beter waterdoorlatend gemaakt te worden.
Bruine bladeren laurier door droogte of natheid
De laurier mag niet te nat en niet te droog staan. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer de laurier te nat staat dan kunnen de wortels gaan rotten. Soms worden de bladeren geel, soms bruin.
Gezondheid. Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.