Hoe ontstaan koude handen? Koude handen of koude voeten, het heeft allemaal te maken met een slechte doorbloeding. Die verminderde bloedtoevoer kan te maken hebben met een vaat-, reuma of schildklieraandoening, met een en auto-immuunziekte of met het symptoom van Raynaud.
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Is de ziekte van Raynaud gevaarlijk? Het syndroom van Raynaud is niet gevaarlijk. Er kan wel heftige pijn worden ervaren waardoor dagelijkse bezigheden moeilijk uit te voeren zijn.
Lage bloeddruk, blauwe handen: een van de oorzaken kan een lage bloeddruk zijn waardoor u koude handen en voeten ervaart. Een andere oorzaak kan zijn dat de doorbloeding niet optimaal is bij koude handen en voeten.
Het Raynaud-fenomeen is een overgevoeligheid van de kleine bloedvaten bij koude en stress (vasospasme). Extremiteiten - zoals handen, voeten, oren en neus - worden tijdelijk eerst wit, dan blauw/paars en uiteindelijk rood. Meer dan 95 procent van de patiënten met systeemsclerose lijdt aan het fenomeen van Raynaud.
Je doorbloeding verbeteren met supplementen
Vitamine E is een zeer krachtige antioxidant die je bloedvaten kan beschermen tegen schade. Bovendien kan het helpen de elasticiteit van je bloedvaten te verbeteren waardoor je bloedstroom wordt bevorderd.
Oorzaken van een tijdelijk slechte doorbloeding
De oorzaken kunnen liggen in verstoppingen of vernauwingen van een aanvoerend bloedvat: aderverkalking, een bloedpropje dat weer doorschiet of een tijdelijke bloeding.
Wanneer je vingers of tenen wit of blauw zien, past dit bij het fenomeen van Raynaud.” Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar je vingers of tenen tijdelijk stopt. Dit zorgt ervoor dat je vingers of tenen gevoelloos raken en verkleuren.
Tintelingen in de armen of handen kunnen vele oorzaken hebben. In veel gevallen ligt de oorzaak niet in de arm of hand zelf, maar komen deze vanuit de nek of wervelkolom. Tintelingen wijzen niet per se op klachten aan het zenuwstelsel. Toch zijn zenuwklachten als een beknelde zenuw vaak de oorzaak van tintelingen.
Meestal gaat het om: een bindweefselziekte zoals sclerodermie, lupus, het syndroom van Sjögren of een gemengde bindweefselziekte; reumatische aandoeningen of bloedziekten; een ziektebeeld waarbij slagaders vernauwd raken.
Bij het Raynaud fenomeen of de ziekte van Raynaud stroomt er niet altijd genoeg bloed naar één of meer vingers of tenen. Dit komt doordat de kleine slagaders sterk samentrekken, bijvoorbeeld bij kou of als u gespannen bent.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Bij een doppleronderzoek meet de vaatlaborant met geluidsgolven de snelheid en de richting van de bloeddoorstroming in uw bloedvaten. het doppleronderzoek wordt gecombineerd met bloeddrukmetingen.
Rozemarijn. Net als gember is Rozemarijn een krachtpatser die de doorbloeding stimuleert, zodat je het weer warm krijgt. Ook maakt ze de geest scherp, helpt ze je om af te sluiten wat geweest is zodat je vol focus en concentratie het leven kunt creëren waar je blij van wordt.
Door regelmatig te lopen ontstaat er een betere doorbloeding van de spieren. Actieve spieren nemen gemakkelijker zuurstof op uit het bloed. Zo vindt minder snel verzuring plaats en treden de typische pijnklachten van etalagebenen pas later of helemaal niet meer op.
Bij het fenomeen van Raynaud krijg je bij kou klachten aan je vingers of tenen: Je vingers of tenen krijgen opeens een lichtere kleur. Er is een duidelijke grens tussen het lichte deel van je vingers of tenen en je gewone huidskleur. Je krijgt het meestal aan beide handen of voeten tegelijk.
Sommige mensen met Raynaud hebben af en toe een lichte aanval, bij anderen zijn de aanvallen erger en komen ze vaker voor. Soms gaat de ziekte vanzelf over.
De vinger kan gekoeld worden met ijs of een coldpack. Doe dit tien tot twintig minuten. Denk je dat de vinger misschien gebroken is? Beweeg deze dan zo min mogelijk en neem contact op met de huisarts.