Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen.
De loopsheid begint ongeveer op een leeftijd van 9 - 10 maanden, met een variatie van 6 tot 24 maanden. Er bestaat een grote variatie tussen de verschillende rassen, dus de exacte leeftijd is niet te voorspellen. Het interval tussen de loopsheden is ongeveer 6 maanden, maar deze varieert ook, van 4 tot 12 maanden.
Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
Honden van grotere rassen kunnen ook twee keer per jaar loops zijn, maar een keer per jaar komt bij hun ook voor. De loopsheid duurt ongeveer drie weken, maar de teef is maar enkele dagen in deze periode vruchtbaar.
We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.
Hoe vaak is uw hond loops? Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Voortekenen loopsheid hond
Herken de symptomen van de loopsheid: Je hond plast vaker dan normaal om haar geur te verspreiden voor reuen. Ze luistert minder naar je en ze is sneller afgeleid. Je hond is humeuriger en kan andere honden afsnauwen (vooral aan het begin van de loopsheid).
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond
Sloomheid. Veel drinken en plassen. Niet meer eten. Een dikkere buik.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Symptomen van loopsheid
Tekenen van loopsheid bij de hond zijn: Verlies van bloed uit de vulva. Zwelling van de vulva. Het teefje is aantrekkelijk voor reuen.
Sommige honden zijn 'maar' 3 weken loops, en andere honden kan het wel tot 6 weken duren!
Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Uiterlijke kenmerken loopse teef
De vulva van de teef is tijdens de loopsheid dikker en meer gezwollen. Je teefje verliest bloed uit de vulva. Dit kan eventueel opgevangen worden door loopsheidbroekjes. Mensen kunnen het niet ruiken, maar reutjes zijn gek op de geur van een loopse teef.
Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen: Sterilisatie, waarbij we de eierstokken en soms baarmoeder verwijderen. Prikpil, waarbij we door middel van hormooninjecties (progestagenen) loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico's die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.
Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.
Hoe vaak is een hond loops? De meeste teven worden 2 keer per jaar loops. Kleine rassen kunnen wel 4 keer per jaar loops worden. Grote rassen krijgen hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn.
Een teef laat meestal pas symptomen zien als de loopsheid begint, soms is er voor die tijd al wat zwelling van de vulva te zien en doet de teef al wat vaker kleine plasjes. Dit zal de teef gedurende haar hele leven blijven laten zien. Een teef komt niet in de menopauze zoals bij de mens.
loops spuiten kan niet. Het komt vanzelf. Om de juiste dekdag te bepalen kun je idd bij de meeste dierenartsen een progesteronbepaling laten doen. Je kunt ook je teef bij de reu laten logeren (als de reu-eigenaar daarvoor in is) of een 'schouwreu' in de buurt zoeken.
Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.