Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo'n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
Slechts 1 op de 4,7 miljard zwangerschappen resulteert in een zesling. De kinderen, vier meisjes en twee jongens, en hun moeder verkeren in goede gezondheid.
Recordaantal meerlingen
Het hoogste aantal kinderen dat ooit werd geboren tijdens één bevalling, is negen. Dat was in 1971. Helaas heeft deze negenling het niet overleefd. Tweemaal in de geschiedenis, in 1998 en 2009, werd er een achtling geboren.
Dolblij zijn Job en Simone als hun droom om een kindje te krijgen dubbel in vervulling gaat met de geboorte van de twee-eiige tweeling Vive en Dex na een IUI-traject. Groot is de verrassing – de tweeling is dan net 1 jaar – als Simone spontaan en onverwacht weer zwanger blijkt te zijn.
De kans op een spontane tweelingzwangerschap is in Nederland ongeveer 1/80-90; dat wil zeggen dat op 1 op de 80-90 spontane zwangerschappen een meerlingzwangerschap is.
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats. Hierbij komen twee eitjes vrij.
De kans op een tweeling is het grootst bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, zoals IVF. Ook vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar hebben een grotere kans op een tweeling. Daarnaast kan een genetische aanleg een rol spelen: de kans op een tweeling erf je vooral van je moeders kant.
Lees hier meer over erfelijkheid. Zowel de vader als de moeder kan zo'n gen doorgeven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt vijftig procent van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een twee-eiige tweeling.
De kans dat een vrouw na een eerste tweelingzwangerschap nóg een tweeling krijgt, is maar liefst 3 keer zo groot! Geboorteweek tweelingen.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Meestal zijn zij het gevolg van kunstmatige inseminatie en vaak gaat het krijgen van zoveel kinderen tegelijk gepaard met medische complicaties, waardoor sommige baby's niet de volledige zwangerschap overleven. Het Guinness World Record staat op een achtling in 2009 in de Verenigde Staten waarvan de baby's overleefden.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Negenlingen zijn erg zeldzaam en het is van 1999 geleden dat nog een negenling werd geboren. Toen beviel in Maleisië een vrouw van 9 baby's, maar de kindjes overleden allemaal kort na de geboorte.
Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo'n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
Er wonen in Nederland en Vlaanderen meerdere vijflingen en zeslingen. We hebben voor zover bekend geen zevenlingen of achtlingen.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Ze zijn sinds 1 september 2021 zowel de 'oudste nog levende vrouwelijke eeneiige tweeling ter wereld' als de 'oudste vrouwelijk eeneiige tweeling ooit'. Op die dag waren ze namelijk precies 107 jaar en 300 dagen oud. De tweeling is geboren op 5 november 1913.
De zwangerschap bij een tweeling
Dan is dat vaak zwaarder dan als u zwanger bent van 1 kind. In het begin van de zwangerschap krijgt u eerder last van misselijkheid, overgeven en moe zijn. Uw baarmoeder groeit sneller. Daardoor kunt u eerder last krijgen van zwangerschapsklachten zoals harde buiken en slecht slapen.
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Als er twee-eiige tweelingen in je familie zitten, is de kans dat je zelf zwanger raakt van meer dan één kind dan ook groter dan normaal. Wanneer je zelf deel uitmaakt van een tweeling lijkt de kans zelfs nog groter.
Bij een tweeling met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken (zakje waar je baby's in groeien), kun je bevallen tussen 36 en 37 weken. Bij een tweeling met 2 moederkoeken, kun je bevallen tussen 37 en 38 weken.
Kans bij een tweeling
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot.
Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor het HCG en bij een tweeling heb je dus meer HCG en dus vaker overmatig braken.
Eeneiig: monozygote
Een eeneiige vierling ontstaat wanneer 1 bevruchte eicel zich 3 keer splitst. Dit wordt monozygote genoemd. Ze delen (vrijwel) hetzelfde DNA, zijn dus van hetzelfde geslacht en hebben sterke uiterlijke overeenkomsten.