De datum is minder belangrijk, net als bij paddestoelenconserven. De Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) daarvan mag je helemaal negeren mits de verpakking donker wordt bewaard en dicht blijft. Ze worden minder lekker, maar niet gevaarlijk.
De champignons zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kortom: Vers zijn de champignons het lekkerste, maar mits je ze in de koelkast bewaard hebt zijn ze nog een dag of twee na de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Gebruik je gezonde verstand hierbij, en controleer of de champignons niet vreemd ruiken of beginnen te verkleuren. In dat geval: Weggooien!
Het slachtoffer voelt zich vaak (erg) ziek: heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven. Soms heeft het slachtoffer een stekende hoofdpijn. Neusloop, zweten, tranenvloed, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen.
De champignon is een eetbare soort schimmel. Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.
Zo maak je champignons schoon:
Snij het uiteinde van de steel. Veeg de champignons schoon met een zacht borsteltje. Maak ze zeker niet nat, want champignons nemen water op waardoor de smaak verloren gaat. Klaar!
Champignons kun je het beste koken in ca.6 minuten. Roerbakken duurt 2 tot 4 minuten en in de magnetron kun je ze in 2-3 minuten bereiden.
De meest beruchte paddenstoelen zijn de amatoxinen. Deze komen voor in Nederland. Een amatoxinen-vergiftiging begint 6 tot 24 uur na inname met hevig braken en diarree. Terwijl de patiënt vervolgens lijkt op te knappen, veroorzaken de giftige stoffen levercelschade.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Champignons verteren niet goed
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden. Het oog wil ook wat, dus op een andere manier zouden wij hem niet meer gebruiken.
Champignons kan je maximum één week bewaren. Als de champignons slap zijn, veel donkere vlekken hebben of beschimmeld zijn, zijn ze niet meer vers.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Hoe lang kun je gebakken champignons bewaren? Gekookte of bereide champignons kunnen tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, mits snel afgekoeld, in de koelkast bewaard worden.
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Door het eten van champignons krijg je veel vitamine B2, B3, foliumzuur, koper, fosfor, ijzer en kalium binnen. Daarnaast bevatten champignons ook vitamine C, selenium en relatief veel eiwitten. Kortom champignons zitten boordevol gezonde voedingsstoffen.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.
Volgens voedingskundige Jeanne de Vries van Wageningen University & Research, is het voor je gezondheid allemaal om 't even wat voor champignons of paddenstoelen je eet. "Er zijn wat kleine verschillen in samenstelling, maar die zijn niet dusdanig dat je kunt zeggen dat de ene soort veel gezonder is dan de andere.
Gemiddeld twintig mensen lopen jaarlijks in ons land een vergiftiging op door de consumptie van paddenstoelen. Sinds 2019 zijn er zelfs vier overleden.
Er zijn duizenden soorten eetbare paddenstoelen die wereldwijd geoogst worden, en honderdduizend andere eetbare soorten. Naast de eetbaarheid van de paddenstoel is de smakelijkheid een belangrijke eigenschap.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Kun je champignons opnieuw opwarmen? Ja, gekookte of gebakken champignons kunnen worden opgewarmd.
Een champignon is namelijk net als een spons: hij zuigt water op en dat vermindert de smaak, wat zonde is. Je kunt champignons dus beter als volgt schoonmaken. Lees ook: Gooi je het water waarin je eieren kookt altijd weg?