Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee.
Diepte en routes naar het Lauwersmeer
De waterkaarten geven maximaal 2.30 meter aan, maar houdt u rekening met diepteverschil door spuien en effecten van hoog en laag water in het Lauwersmeer. De diepgang op het Lauwersmeer is voldoende, tot zelfs 2,50 meter diep, het Reitdiep en Dokkumerdiep zijn dus meer beperkend.
Aan de oevers van het Lauwersmeer kun je op verschillende plaatsen terecht om in het meer te zwemmen. Op warme zomerdagen is het rond het Lauwersmeer soms een drukte van belang. Rond Lauwersoog (Nieuw Robbengat), in het noordoosten van het Lauwersmeergebied, ligt een aantal recreatiestranden.
Strand bij het Lauwersmeer
Het strand bij Hoek van de Bant is een bekend kitesurfgebied. Strand Oost, het Westelijk strand, strand van Oostmahorn en het strand bij Suyderoogh zijn de mooiste stranden bij Lauwersoog.
Ongeveer 50 jaar geleden was het Lauwersmeer aangesloten op de Waddenzee. Het Lauwersmeer bestond om die reden dan ook uit zout water. Toen in 1969 het Lauwersmeer werd afgesloten van de Waddenzee en begon de overgang naar een zoet Lauwersmeer. Dit had grote gevolgen voor de flora en fauna.
Parkeren haven Lauwersoog
Lang parkeren kunt u op parkeerterrein P4 en in de parkeergarage bij de haven. Op het haventerrein kunt u 2 uur gratis parkeren. Parkeerterrein P4 ligt niet echt dichtbij de boot en heeft beperkte voorzieningen. Maar het parkeren is wel gratis.
Lauwersoog, eiland aan de wal
Het dorp telt ongeveer 155 inwoners. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerzee tot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog.
Lauwersoog = lauwersoog is een dorp in de gemeente De Marne in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 150 inwoners. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerszee tot het Lauwersmeer.
Gelegen bij de Zuidelijke Ballastplaat ligt dit observatieplateau. U kunt hier allerlei roofvogels zien, waaronder zeearend, blauwe kiekendief, bruine kiekendief en slechtvalk. Tijdens de trekperiode is een bezoek aan dit gebied het leukst.
Tot 1969 was de Lauwerszee onderdeel van de Waddenzee waar eb en vloed vrij spel hadden. Uit angst voor overstromingen na de Watersnoodramp in 1953, werd deze zeearm in 1969 van de Waddenzee afgesloten.
zwemmen in de Waddenzee is zeker niet saai en geestdodend! Windkracht, golven en stroming bepalen de omstandigheden waarin je zwemt. Soms heb je het gevoel dat je op een biljartlaken zwemt, zo mooi en vlak kan het zeewater zijn.
Oostmahorn aan het Lauwersmeer
Zwemmen kan hier dus ook. Daarnaast is het mogelijk een boot te huren om een tocht te maken over het Lauwersmeer. Horeca is er uiteraard ook. Op de dijk kunt u terecht bij Grandcafé en restaurant de Gouden Stek.
De kusten bij Groningen, onderdeel van het Waddenzee Werelderfgoed, bieden een rust en ruimte zoals eigenlijk nergens in Nederland nog te vinden is. U ontdekt er heerlijke stranden met vergezichten tot voorbij de zandplaten en het onbewoonde Rottum.
De veerdam van Schiermonnikoog ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van het dorp. Je kunt dan met de fiets, taxi of bus naar je accommodatie.
Veerdienst. De veerboot vaart in ongeveer 45 minuten van Lauwersoog naar het autoluwe Schiermonnikoog en visa versa. Op de veerboot is het mogelijk om een fiets of kar mee te nemen.
De enige manier om Schiermonnikoog te bereiken, is met de boot. De veerdienst heeft vijf afvaarten per dag (meer in het hoogseizoen), en vier op zondag. De overtocht duurt 45 minuten, en voor de meeste gasten van het eiland begint de vakantie al op de boot.
Voor slechts € 6,- per kalenderdag parkeert u uw auto overdekt of in de open lucht. En dat op amper 100 meter van de veerdienst naar Schiermonnikoog. Reserveren is niet mogelijk.
Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Daarom mag u een auto, motor of brommer alleen meenemen als u daarvoor een ontheffing heeft van de gemeente Schiermonnikoog.
U vertrekt vanuit Lauwersoog of Holwerd
In de provincie Groningen ligt het dorpje Lauwersoog waar onze schepen dagelijks de overtocht naar Schiermonnikoog maken. Onze afvaarten naar Ameland vertrekken vanaf het Friese plaatsje Holwerd.