In Spanje heeft men geen vakantiespreiding en hebben de scholieren min of meer op dezelfde data hun zomervakantie. Het enorme grote verschil is dat de zomervakantie in Spanje niet zes weken, maar circa drie maanden duurt, van ongeveer 20/22 juni tot en met 11/15 september, afhankelijk van de autonome regio.
Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.
Meestal is er een schoolvakantie van 2 weken gedurende Kerstmis (Kerstvakantie).2 weken gedurende Pasen (Paasvakantie) en de zomervakantie ( 10 – 11 weken). Kinderen die van de Basisschool naar de Middelbare school overgaan hebben vaak nog een extra vakantieweek, of een schoolreis.
Nederland, het VK en Zwitserland kennen met zes weken juist de kortste zomervakantie.
In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie. De arme stakkers in Denemarken, Noord-Ierland en Oostenrijk krijgen maar 12 weken vakantie per schooljaar.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Vergeleken met de 29 betaalde vakantiedagen in Nederland, heeft Spanje één week (7 dagen) extra vakantiedagen. In Nederland zijn de 29 betaalde vakantiedagen onderverdeeld in 20 dagen die door de werkgever zijn toegestaan (2 minder dan in Spanje) en 9 feestdagen (5 minder dan in Spanje).
Het onderwijssysteem in Spanje. De leerplicht in Spanje begint op 6-jarige leeftijd met de basisschool en eindigt op 16-jarige leeftijd, wanneer de verplichte middelbare school is afgerond. Daarna is het mogelijk om nog naar een extra twee- of driejarige middelbare school of een beroepsschool te gaan.
Over het algemeen zijn de onderwijsnormen hoger dan in de meeste Europese landen. Gezien de normen en beschikbaarheid heeft elk kind een kans op goed onderwijs. Het Spaanse onderwijssysteem wordt ondersteund door zowel de algemene overheidsadministratie als de autonome gemeenschappen in Spanje.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Zomervakantie ☀️
Met 6 weken is dit de langste schoolvakantie van het jaar. Deze vakantie valt altijd in juli en augustus, zodat leerlingen vrij zijn tijdens de warmste dagen van het jaar.
Er zijn immers meerdere schoolvakanties gedurende het jaar, maar veelal duren deze maximaal 2 weken. Deze zomerse vakantie duurt echter 6 weken, waarbij deze 6 weken altijd in de maanden juli en augustus vallen.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
De drukste maanden in noordwest Spanje zijn de maanden juli en augustus. In augustus hebben alle Spanjaarden zelf vakantie en ontvluchten dan zoveel mogelijk de hitte van de stad. De groene regio's Asturias en Galicië zijn dan vooral erg druk op populaire plekken.
Zo gaan alle leerlingen na de basisschool naar de ESO, de Spaanse middelbare. Het niveau van de ESO komt overeen met HAVO niveau in Nederland.
In tegenstelling tot wat veel reizigers denken, is Spanje relatief goedkoop om te bezoeken. De gemiddelde dagelijkse kosten voor accommodatie, eten en activiteiten bedragen ongeveer €75 tot €100 per dag.
Wie de feestdagen en wettelijke vrije uren bij elkaar optelt, ziet dat Nederland in de onderste regionen vertoeft, met 31 vrije dagen. Alleen in Duitsland en Spanje is dat aantal kleiner, al kennen sommige regio's in die landen wel regionale feestdagen. In Frankrijk hebben werknemers 41 dagen vrij.
Spanje is een van de meest populaire reisbestemmingen voor Nederlanders. Maar het hoge aantal bezoekers is vooral te danken aan de Canarische eilanden, de Balearen, de Costa del Sol en de Costa Brava en dus aan de strandvakantiegangers.
In Frankrijk en Griekenland moeten kinderen het minst naar school, amper 162 dagen. Dat terwijl ze in Italië en Denemarken ruim één maand langer les hebben, zo'n 200 dagen per jaar. Al moeten we de cijfers van Eurydice ook met een korreltje zout nemen: zij houden geen rekening met het aantal lesuren per dag.
In april heeft het kabinet een verkenning aangekondigd om de vakanties aan te passen. De zomervakantie zou met één week worden ingekort, zodat de kerstvakantie met een week verlengd had kunnen worden. Op die manier zouden kinderen minder onderwijs missen. De wijziging zou ingaan in het volgende schooljaar, 2022-2023.
' Het is inmiddels een jarenlange traditie dat de zomervakantie minstens zes weken duurt. Daarnaast had de gegoede burgerij haar buitenhuizen waar men gedurende langere periodes naartoe ging. Lange zomervakanties zijn een wereldwijd verschijnsel – de duur in verschillende landen loopt uiteen van 6 tot 14 weken.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Zomervakantie start rond de eerste of tweede week van juni en eindigen in het eerste weekend van september. De variatie per jaar is slechts 2 of 3 dagen vooruit of van tevoren. De 2de periode van vakantie is van 23 december tot 7 januari.