In het kort luidt de brut champagne betekenis als volgt: een relatief droge champagne met 6 tot 15 gram suiker per liter. Hoe meer suiker er in de champagne zit, hoe minder droog de champagne smaakt. Een 'normale' brut champagne bevat minder dan 12 gram suiker per liter.
Brut is de meest gedronken champagne door zijn rijke smaak en zoetheidsgraad. De champagne heeft een licht droge afdronk en bestaat vaak uit een combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.
De meeste schuimwijnen zijn brut, dit is een droge mousserende wijn. Maar er bestaan ook zoetere varianten. Een iets zoeter variant dan de brut is de extra-dry, daarna volgt sec en demi-sec is de zoetste vorm van mousserende wijn.
Brut Nature: minder dan 3 gram suiker per liter
Extra Brut: meer dan 3 gram en minder dan 6 gram suiker per liter. Brut: meer dan 6 gram en minder dan 12 gram suiker per liter.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar.
De meeste cava's komen uit wijnstreek Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. Hierbij heeft namelijk ook een tweede vergisting op fles plaatsgevonden. Cava is iets milder van smaak dan champagne.
Het smaaktype in termen van brut, sec,... Het alcoholpercentage. De inhoud van de fles. Het codenummer waaronder het merk is ingeschreven in de registers van het Comité interprofessionnel du vin de Champagne, voorafgegaan door twee letters.
Brut champagne is een droge mousserende wijn. Bij botteling mag maximaal 6 tot 12 gram suiker per liter worden gevoegd.
De beste serveertemperatuur van champagne ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius. Het koelen van een fles champagne is essentieel, want een te warme champagne zorgt voor minder mousse en een minder volle smaak. Een te koude champagne is ook zonde, want dan zal je minder genieten van de heerlijke aroma's in de wijn.
Prijs: champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dat komt vooral door de schaarste en doordat champagne langer rijpt dan andere mousserende wijnen. De prijs varieert van rond de 20 euro tot wel in de duizenden euro's voor meer exclusieve champagnes.
Brut champagne is de meest gedronken champagnesoort en dat verklaart dan ook gelijk waarom 95% van de champagnes 'brut' zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn ook de meeste rosé champagnes van het type brut.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Nee!Brut cava is milder van smaak dan brut champagne omdat er minder zuren in zitten. Bovendien komen de druiven van cava uit Spanje, en wordt de 'echte' champagne officieel alleen gemaakt van druiven uit de Franse streek Champagne.
Hoewel Prosecco vaak wordt vergeleken met Champagne, wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een geheel andere manier. Namelijk van de Glera-druif en volgens de Charmat Methode. Hierbij vindt de tweede gisting niet op fles plaats, zoals bij champagne, crémant en cava, maar gebeurt dit in roestvrijstalen tanks.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet.
Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Momenteel wordt de Dom Pérignon champagne gezien als de beste champagne binnen het champagnehuis. De champagnes behoren tot de meest prestigieuze en duurste wijnen en vallen hierdoor onder de Cuvée de Prestiges. De vintage champagnes van Dom Pérignon worden in maar liefst 7 maanden geproduceerd.
Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek.
Sekt is de Duitse benaming voor schuimwijn, maar niet noodzakelijk voor schuimwijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt. Meer dan 90 procent van de jaarlijkse productie van 400 miljoen liter Duitse schuimwijn wordt sekt genoemd. Er gaat dus ook goedkope, vaak zoete, industriële rommel onder die term schuil.
Momenteel zijn er in de Champagnestreek 15.800 wijnboeren, waarvan 4.650 ook zelf champagne maken en 300 champagnehuizen die samen het bruisend goud produceren over 33.705 hectaren.