Vrouwen in de beroepsbevolking waren in het derde kwartaal van 2023 vaker werkloos dan mannen: respectievelijk 3,8 en 3,5 procent. Vergeleken met hun mannelijke leeftijdsgenoten was de werkloosheid wel lager onder jonge vrouwen tot 25 jaar en - in mindere mate - onder vrouwen van 45 tot 55 jaar.
Werklozen zijn de mensen die geen werk hebben en daarbij actief op zoek zijn naar werk. Ze hebben de arbeidsmarkt verlaten of zijn onlangs ontslagen en bevinden zich in een situatie waarin ze zonder werk zijn.
De werklozen hebben de grootste baanvindkans, gevolgd door personen die niet direct beschikbaar zijn voor werk, maar wel recent naar werk hebben gezocht. Deze laatste twee groepen behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.
Ongeveer 71% van alle mensen tussen 15 en 75 jaar werkt dus of is werkloos. De overige 29% behoort tot de niet-beroepsbevolking. Dit zijn alle mensen tussen 15 en 75 jaar die niet werken of werkloos zijn en niet beschikbaar zijn voor werk.
Het deel van de beroepsbevolking dat zonder werk zit is nu 3,7 procent. Met name onder jongeren neemt de werkloosheid toe. In juni was 8,3 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar werkloos. In september is dat opgelopen naar 8,8 procent.
In 2021 was de werkloosheid het laagst in Noord-Brabant. Sinds 2015 is het werkloosheidspercentage het hoogst in Groningen, in 2021 samen met Zuid-Holland. In de meeste provincies bereikte de werkloosheid in het afgelopen decennium het hoogste niveau bereikte in 2014 en daalde vervolgens weer tot en met 2019.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
Griekenland heeft al jaren de hoogste werkloosheid. In het door schulden ontwrichte land zit 23,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Spanje is het land met het op een na hoogste cijfer, 18,2 procent, maar daar daalt de werkloosheid snel.
3,2 miljoen personen behoorden niet tot de beroepsbevolking
De totale bevolking van 15 tot 75 jaar, 13,3 miljoen mensen, kan worden onderverdeeld in de beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking. De beroepsbevolking was 10,1 miljoen personen groot, de niet-beroepsbevolking 3,2 miljoen.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Vervolgens nam het geleidelijk af tot ruim 40 procent aan het begin van het derde kwartaal van 2023. Ondernemers in de horeca, de zakelijke dienstverlening en de vervoer en opslag ervaren een tekort aan personeel het vaakst als belangrijkste belemmering.
Bij een laagconjunctuur is de vraag naar producten lager dan de productiecapaciteit. De vraag naar producten is dan dus lager dan bedrijven maximaal kunnen produceren. Als bedrijven minder gaan produceren, hebben zij ook minder personeel nodig en ontstaat er werkloosheid.
Conjuncturele werkloosheid. Structurele werkloosheid: kwantitatieve structurele werkloosheid, kwalitatieve structurele werkloosheid, seizoenswerkloosheid en frictiewerkloosheid.
Wanneer je een tijdje per jaar niet kunt werken noem je deze werkloosheid ... structurele werkloosheid.seizoenswerkloosheid.verborgen werkloosheid.
Bij de Nederlandse overheid werken bijna een miljoen werknemers. Bijna 12% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland werkt voor de overheid. Deze mensen werken bij 2360 overheidswerkgevers, variërende van defensie en politie tot basisscholen en gemeenten.
5,7 miljoen mensen krijgen van ons een uitkering.
5,1 miljoen voltijd werkten voltijds
Van alle werkenden in het derde kwartaal van 2023 werkten er 5,1 miljoen in voltijd en 4,7 miljoen in deeltijd. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 daalde het aantal voltijd werkenden met 6 duizend en steeg het aantal werkenden in deeltijd met 14 duizend.
Een gemiddelde van 5 tot 7 maanden.
Het aantal werklozen steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal (16 duizend). De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle 15- tot 75-jarigen die in Nederland wonen en geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn.
Samengevat In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
Vergeet ook niet je inkomsten te beperken. Je uitkering wordt namelijk verminderd met het bedrag van je netto belastbaar jaarinkomen dat het grensbedrag van 5 210,40 euro (bedrag vanaf 01/12/2022) overschrijdt.
Vanaf 1 januari 2019 leveren alle dagen dat iemand langer gewerkt heeft ook extra pensioenrechten op. De minister heeft ook een Koninklijk Besluit klaar over de gelijkgestelde periodes van werkloosheid. Wie langdurig werkloos is of een brugpensioen geniet, krijgt voortaan ook een lager pensioen.