De symptomen van een gebroken middenvoetsbeentje kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de breuk. Meestal is er pijn en zwelling aan de voet, en kan de patiënt moeilijk op de voet staan of lopen.Soms is er ook een kneuzing of een vervorming van de voet zichtbaar.
U krijgt gips voor 1 week. U mag niet op de gebroken voet staan of lopen.
De behandeling
Uw breuk zit in het gedeelte van het middenvoetsbeentje dat meestal goed herstelt zonder problemen. De behandeling bestaat in principe uit een tubigrip en een walker. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Als u pijn heeft in de bal van uw voet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. We spreken dan van metatarsalgie. Metatarsale betekent middenvoetsbeentje. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Wanneer er een kneuzing aan de voet ontstaat is het erg belangrijk om deze meteen te koelen. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert en de zwelling wordt tegengegaan. Doe dit ongeveer 15 à 20 minuten. Herhaal het koelen meerdere malen op een dag.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
We spreken van een fractuur wanneer een bot gebroken is. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen.
Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd.Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad. Beide genezen vanzelf.
Meestal is er pijn en zwelling aan de voet, en kan de patiënt moeilijk op de voet staan of lopen. Soms is er ook een kneuzing of een vervorming van de voet zichtbaar.
Indien de breuk in de middenvoetbeentjes zit, is het afhankelijk van de pijn en de zwelling of een stevige schoen voldoende is, of dat er gips moet worden gegeven. Wanneer de breuk in de voetwortelbeetjes zit, zal gips vaak wel nodig zijn, meestal in combinatie met enige tijd niet mogen belasten van de voet.
Een breuk van het 5e middenvoetsbeentje komt vaak voor. De middenvoetbeentjes zijn de botten in het midden van uw voet. Het 5e middenvoetbeentje zit aan de kant van uw kleine teen.
Een scheur is een lijnvormige onderbreking, een spleet of reet in een materiaal, die zonder hulpmiddelen of andere controle tot stand komt. Een breuk begint als een scheur op de plaats waar de trekkrachten het eerst de weerstand tegen vormverandering overtreffen.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Bij een bone bruise ervaar je voornamelijk pijn en zwelling op de locatie van de kneuzing. Dat kan zijn aan de binnen of buitenkant van de knie. De duur van deze klachten kunnen variëren van weken tot maanden. Hoewel het breken van een bot een zwaarder trauma is, kan het herstel van een botkneuzing langer duren.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Een niet genezende botbreuk kan veel pijn veroorzaken en het dagelijks leven ernstig belemmeren. Met de juiste behandeling kan een niet genezende botbreuk vaak toch nog genezen. Hier zijn meestal één of meerdere operaties voor nodig.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.