De verkavelingsakte is bedoeld om kandidaat-kopers van een kavel te informeren en zo te vermijden dat de eigenaar een kavel zou verkopen vooraleer hij de lasten en infrastructuurwerken heeft uitgevoerd waartoe hij zich verbonden had, of vooraleer hij daartoe de nodige financiële middelen had opzij gezet.
Een verkavelingsakte is een akte die de verschillende delen beschrijft waarin een stuk grond verdeeld wordt (= verkaveling). De verkavelingsakte is nodig om de verschillende delen apart te kunnen verkopen. In de verkavelingsakte worden alle voorwaarden voor de verdeling opgenomen die moeten worden nageleefd.
Is de verkaveling al gestart en wil je afstand doen van de voorschriften in de verkavelingsvergunning of de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden? Dan kan je verzaken aan de verkavelingsvergunning of de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.
De verkavelingsakte: rond de 250 euro. Bij een appartement of mede-eigendom: de basisakte die uitlegt wat de private en gemeenschappelijke stukken zijn. Daarbij komen ook de bijhorende metingen en plannen, als die nog niet bestaan. De prijs hangt af van de hoeveelheid werk.
De verkavelingsakte wordt eerst verleden na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen, waaruit blijkt dat, voor de volledige verkaveling of voor de betrokken verkavelingsfase, het geheel van de lasten uitgevoerd is of gewaarborgd is.
De termijn hangt af van het type dossier. Meestal neemt het college een beslissing binnen 105 of 120 dagen na de datum van het volledigheidsbewijs. Uitzonderlijk wordt de termijn verlengd tot 165 of 180 dagen.
Wilt u een grond (al dan niet bebouwd) splitsen in minstens 2 loten om minstens één van de onbebouwde loten te verkopen als bouwgrond? Dan hebt u een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
Kan dat? Het kan, maar de kans is erg klein. Je kunt zelf erg weinig ondernemen om agrarisch gebied om te zetten in bouwgrond. De Vlaamse regering kan zoiets in principe regelen via een gewestplanwijziging, maar zulke hervormingen zijn zeldzaam.
De wet bepaalt niks over wie de kosten van de akte van verdeling moet betalen. Jullie moeten dus samen afspreken wie de kosten van de akte van verdeling gaat betalen of hoeveel ieder zal betalen. Het is gebruikelijk dat de kosten door beide echtgenoten voor de helft worden betaald.
Verkaveling is de manier waarop land in stukken, kavels geheten, is verdeeld. De term wordt gebruikt in de historische geografie, de agrarische geschiedenis en de stedenbouwkunde ter aanduiding van een bepaald type perceelsvorm.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden vraagt u aan via het online Omgevingsloket. Indienen op papier is voor dit type aanvraag niet langer mogelijk. U kunt zich voorbereiden door onderstaande formulieren te overlopen.
Verkavelingsvoorschriften vormden tot 30 december 2017 een weigeringsgrond voor vergunningsaanvragen. Voortaan is dat enkel nog zo in verkavelingen jonger dan 15 jaar. Dit betekent niet dat de verkavelingsvoorschriften van verkavelingen, ouder dan 15 jaar, "verdwijnen". Ze verliezen echter hun dwingend karakter.
WAT IS VERKAVELEN? Verkavelen is het opsplitsen van een perceel in meerdere loten of percelen bouwgrond. Door het verkrijgen van een verkavelingsvergunning van de gemeente of stad geeft u toekomstige kopers bouwzekerheid om op het betreffende perceel te kunnen bouwen.
Landbouwgrond is geen bouwgrond en kan dus niet gebruikt worden om op te bouwen. Er is ook geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Dat betekent dat je geen huizen, appartementen of uitbreidingen van woningen op landbouwgrond mag plaatsen.
Ben je van plan om een grond in meerdere loten op te splitsen om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond, dan heb je een verkavelingsvergunning nodig. De koper moet bij het verkopen van een woning weten of er een verkavelingsvergunning voor het onroerend goed aanwezig is.
Het wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond is per situatie maatwerk. Factoren als jouw wens, beleid in de regio en ligging van de gronden bepalen in grote mate de haalbaarheid van het omtoveren van landbouwgrond tot bouwgrond.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Je mag gerust een moestuintje (voor eigen gebruik) inrichten op je weiland. Uiteraard mag je er ook koeien en paarden of kleiner vee en pluimvee op houden. Je kunt je weiland ook met bomen beplanten, maar vergeet dan niet dat je een kapvergunning nodig hebt als je de bomen later wil vellen.
Als je zelf de grond verkoopt zal je dus zelf het goed te koop moeten aanbieden in kranten of op het internet. Met uitzondering van deze advertentiekosten, is de volledige koopprijs dus voor jou. Een derde mogelijkheid is dat je de grond verkoopt via een notaris.
Antwoord. Er bestaat een vuistregel om te weten of een stuk grond al dan niet bouwgrond is. Als het terrein zich in een woongebied bevindt en langs een voldoende uitgeruste weg, is het in principe bouwgrond. Om zeker te zijn moet je je tot de gemeente wenden.
Als de verkoper van de grond meteen een stedenbouwkundige vergunning (vandaag eveneens gekend onder de nieuwe benaming “omgevingsvergunning”) kan voorleggen, kan je zeker zijn dat die grond bouwgrond is. Die stedenbouwkundige vergunning mag wel maximaal twee jaar oud zijn bij de aanvang van de geplande bouwwerken.
De verkavelingsvergunning geeft aan de kopers de zekerheid dat zij op die gronden een woning mogen oprichten. De aanvraag wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente waarin het goed is gelegen en wordt ingediend door middel van een aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.