De meest ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten is 92-96 °C. Als je kokend water op de koffie schenkt, verbrandt de koffie. Te koud water geeft onvoldoende extractie, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
Maar, wat is dan de ideale temperatuur? Als we naar de meeste machines kijken, zien we dat de temperatuur tussen de 92 en 96 graden zit. Dit betreft dus de temperatuur tijdens het zetten van het kopje koffie. Bij deze temperaturen, tussen de 92 en 96 graden, worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken.
De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram koffiebonen voor een espresso. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. Zorg ervoor dat je de koffiebonen zo fijn maalt als suiker, en laat de gemalen koffie in de piston vallen.
Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De Italianen zelf drinken gedurende de dag meestal een espresso, een klein kopje koffie dat ze in een slok achteroverslaan. Als je in Rome ook een espresso wil bestellen, vraag dan niet om un espresso maar om un caffè. Later op de dag kun je ook kiezen voor een caffè corretto, een espresso met een scheutje likeur.
De juiste temperatuur
Een optimale espresso is 67°C. Dat is een stuk minder heet dan bijvoorbeeld filterkoffie.
daarbij heeft een enkel gezette espresso een minder goede extractie dan een dubbele (kijk maar naar het filterbakje) dubbel gezet is de doorlooptijd tussen 20 en 30 sec. Dus kan ook bv 23 seconden zijn.
Maak de perfecte espresso.
Een 30ml espresso maak je in 24-30 seconden. Laat de koffie lopen, in het begin zal het een dikke, stroperige straal zijn, daarna wordt het meer koffie-achtig en aan het einde van de tijd gaat het sneller.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Het water wordt tot ruim 85 graden opgewarmd en dan na het sluiten van het deksel kan er op de knop gedrukt worden. Een of twee kopjes valt er te kiezen. Hier zit een van de kneepjes.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Steek de stekker in het stopcontact en wanneer je het koffiezetapparaat daarna aanlegt, start de machine met het koken van het water in het waterreservoir. Het water bereikt een temperatuur tot 97°C.
Bij koffie hoort warme melk of koude (koffie) room, suiker en kokend water. Meestal serveert men enkele zoete hapjes en slagroom. In het restaurant wordt het schoteltje met koffiekop rechtstreeks op tafel geplaatst naast het nagerechtbord. Koffiekan, melkpot en suikerschaaltje in het midden van de tafel.
Als de brouwtemperatuur te laag is (lager dan 85° Celsius), zal de espresso waterig en zuur smaken omdat niet alle aromatische stoffen uit de gemalen koffie zijn vrijgekomen. De brouwtemperatuur voor espresso moet idealiter tussen 88 ° Celsius en 94 ° Celsius liggen.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
De ideale doorlooptijd voor een espresso ligt tussen de 23 – 30 seconden. Hoeveel seconden dit precies zijn is onder andere afhankelijk van de maalgraad. Die moet niet te fijn en niet te grof zijn voor de espresso.
Wat is de optimale druk? Tussen de 7 en 9 bar is optimaal voor een perfecte espresso-extractie. Je kunt dan rekening op een romig, rijk en gebalanceerd drankje met een mooie cremalaag.
Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml. Veel koffieliefhebbers kiezen standaard voor een dubbele espresso in plaats van een enkele, omdat ze zo nog langer kunnen genieten van de intense smaak.
Hoe bereid je een dubbele espresso? Bij het bereiden van een dubbele espresso wordt twee keer zoveel water en dubbele hoeveelheden koffie gebruikt als bij een gewone espresso. De manier waarop de machine is afgesteld is erg belangrijk bij het zetten van een dubbele espresso, net als bij een gewone espresso.
Water bij de koffie
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.