Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Koffie is zeer lang houdbaar mits je het goed bewaard. Wanneer je koffie in een geopende verpakking bewaard, verliest je koffie na een paar dagen al heel veel smaak. Daarom is het belangrijk om geopende verpakkingen altijd in een koffiebus te bewaren. Of in iets anders, als het maar luchtdicht en hersluitbaar is.
Strooi wat koffiedik of oude gemalen koffie door je tuin en voilà. Slakken knagen ook vaak aan planten en daar word jij natuurlijk niet zo blij van. Strooi dan de oude koffie bij deze specifieke planten. De slakken zullen hier niet meer komen omdat cafeïne hen beschadigt.
2. Oploskoffie. De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand.
Vacuüm verpakte, gemalen koffie is zeker een jaar na de THT nog bruikbaar, onverpakte bonen enkele maanden. Vaak nog veel langer, dus proef en probeer het vooral zelf: de bederfsnelheid van koffiemelanges kan sterk verschillen.
Een ongeopende verpakking gemalen koffie is jaren houdbaar. De gemalen koffie is, net zoals koffiebonen, vacuüm verpakt. Een geopende verpakking gemalen koffie bewaar je koel en droog. Vanaf het moment dat de verpakking geopend is, kan (een deel van) de koffie zijn smaak en aroma verliezen als je het niet goed bewaart.
Gemalen koffie
Als je gemalen bonen koopt, kun je deze het beste binnen twee weken na opening gebruiken om de smaak goed te houden. In principe is de gemalen koffie wel veel langer houdbaar dan twee weken, echter gaat de smaak voor de echte koffieliefhebber toch snel naar beneden.
Vooral als de koffiemelk begint te schiften, in de koffie zie je dan stukjes drijven, is de melk meestal al bedorven. Een geopende verpakking kun je doorgaans 5 tot 7 dagen zonder problemen in de koelkast bewaren.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
De capsules worden hermetisch afgesloten om de aroma's van de koffie optimaal te behouden. Hierdoor zijn de capsules tot een jaar na productie houdbaar. U kunt de houdbaarheid testen door het zilverkleurig membraan van de capsule zacht in te drukken.
In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker.
Dit zijn schadelijke onderdelen die gecreëerd worden door schimmels die op koffiebonen groeien (onder andere). Deze onderdelen veroorzaken verschillende soorten gezondheidsproblemen, zoals cardiomyopathie, kanker, hypertensie, leverziektes en zelfs beschadigingen aan de hersenen.
Cafeïne heeft invloed op je nieren. Door een kopje koffie te drinken ga je meer urine produceren, want de filters van je nieren komen onder meer druk te staan. Maar geen nood, want je droogt zeker niet uit van koffie. Koffie zorgt er bovendien voor dat je darmen en maag actiever worden.
Alhoewel koffie het lichaam energie geeft en vrij van stress houdt, geven sommige personen aan dat ze een hoop buikpijn door koffie krijgen. Onderzoeken geven aan dat koffie een overtollige productie van maagzuur kan veroorzaken, wat dan mogelijk het weefsel van de maagwanden beschadigt.
Anders dan koffiemelk is koffieroom niet ingedikt, dus niet geëvaporeerd. De typische smaak van koffiemelk blijft daarom bij koffieroom achterwege.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Halfvolle of volle melk invriezen, of soorten als sojamelk, koffiemelk of karnemelk, is mogelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de structuur kan veranderen. Door het invriezen, of liever gezegd door het ontdooien, kan melk namelijk gaan schiften en een gelige kleur aannemen.
Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur. Om aroma en smaak zo goed mogelijk te bewaren wordt koffie na het branden snel en goed verpakt. Koffie blijft het lekkerst als je het pak na opening bewaart in een goedsluitende en dus luchtdichte bus.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie. De smaak is namelijk intenser. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze zijn immers net gemalen.
Bewaar koffie niet op een lichte plek. Licht versnelt net als vocht en warmte de afgifte van smaak aan de lucht. Licht kan namelijk het proces van smaakverlies versnellen.
Je hebt allerlei dure oplossingen voor het bewaren van koffiecups (in dit geval Nespresso). Maar dit is de goedkoopste en beste oplossing! Ga naar de bouwmarkt en haal kabelstrips / montageprofielen. Bevestig deze met dubbelzijdig tape op het keukenkastje, en voila!!!
Omdat koffie na het brandingsproces CO2 afgeeft, dit proces heet ontgassen, en kan zelfs tot 1 week na het branden van de koffie plaatsvinden. Luchtdicht of vacuum verpakken van koffie lost dus het probleem van zuurstof opname op, maar is niet ideaal voor de afgifte van CO2.