Schakel een specialist in: het is aan te raden om een lekkage altijd te laten repareren door een specialist, zoals een erkende loodgieter. Ook hier geldt: doe dit altijd in overleg met je verzekeraar. Soms moet je zelf een specialist regelen. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar dit voor je doet.
Wanneer het inderdaad een lekkage betreft, is het verstandig om direct een loodgieter in te schakelen. Ook wanneer u twijfelt, doet u er goed aan zo snel mogelijk contact op te nemen met een loodgieter. Indien er haast bij is, kunt u de speciale spoedservice gebruiken.
Een lekdetectie inspecteur zal dan door middel van speciale apparatuur het lek opsporen en een rapport opmaken met de exacte locatie. Aan de hand van dit rapport kan je de lekkage laten oplossen en voorkom je extra kosten. De kosten van lekdetectie worden meestal gedekt door de opstalverzekering.
Heb je lekkage in huis en is de oorzaak niet (goed) zichtbaar? Dan kan lekdetectie uitkomst bieden. Hiermee wordt de oorzaak van de meeste water- en gaslekkages achterhaald zonder hak- of breekwerkzaamheden.
Lekkage aan de afvoer
Een rioolinspectie kan door de loodgieter worden uitgevoerd met behulp van een camera-inspectie of een rookproef. Bij een onzichtbare lekkage aan de afvoer kan er eventueel ook met kleurstoffen gekeken waar de afvoer lekt.
Een waterlekkage opsporen gebeurt nu met ultrasone detectie, thermografische camera, roofproef, waterdruktesten of hygrometrie. Ook kan de lekdetectie specialist het lek detecteren door een camera in de leidingen te plaatsen, dit heet endoscopie.
Gaat het om een spoedgeval, bijvoorbeeld een lekkage? Dan moet uw verhuurder meestal snel een oplossing of noodvoorziening regelen. Als er geen spoed bij is, geef uw verhuurder dan in ieder geval 6 weken de tijd om het gebrek te repareren.
Lekkage in de badkamer is verzekerd als de schade is ontstaan door neerslag, een kapotte afvoer of bijvoorbeeld een overstroomde wc. Schade veroorzaakt door slecht onderhoud is niet verzekerd. Als een badkamer niet waterdicht is, kun je wachten op lekkage.
De gemiddelde kosten zijn € 110,- tot € 200,-. Dat is inclusief materiaal, btw en voorrijkosten. Zo is het bijvoorbeeld voor de loodgieter niet moeilijk een lekkende waterleiding te repareren. Dat gebeurt vaak door het lekkende deel weg te zagen en te vervangen.
Afhankelijk van de ernst van de lekkage moet je rekenen op 2 tot 4 maanden droogtijd. Pas wanneer de muur terug helemaal droog is, mag je opnieuw beginnen te schilderen of behangen.
Vaak zijn de consequenties van het ontstane lek niet direct zichtbaar, maar pas op het moment dat er waterdruppels worden gesignaleerd. Dit kan na enkele dagen zijn, maar mogelijk ook pas veel later, afhankelijk van de plaats van het lek.
ernstige lekkage van leidingen. ernstige vocht- of schimmelplekken als gevolg van optrekkend of doorslaand vocht.
Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Ook schade die ontstaat door een forse regenbui wordt gedekt.
Met onze Opstalverzekering is schade door storm aan uw woning, schuur, garage en carport vaak gedekt. Zorg er wel voor dat rondvliegende takken en bladeren zich niet ophopen in uw regengoten. Dit zorgt soms voor lekkages in huis.
Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in jouw woning tegen schade door brand, storm, water en diefstal, maar soms ook schade door eigen schuld. Onder de inboedel vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist en die niet 'vast' in of aan de woning zitten.
Schade aan of in je huis door een verstopte dakgoot is verzekerd via je opstalverzekering. Tenzij er sprake is van slecht onderhoud. Als de goten niet voldoende zijn onderhouden en er ontstaat bijvoorbeeld een lekkage, dan wordt de schade niet vergoed. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon.
Stormschade en wateroverlast. Wie bel ik? Bij acuut gevaar bel je 112.Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900-0904.
Een lekkage heb je niet altijd meteen door. Wanneer mensen lekkages opsporen, is er vaak al schade aangericht. Je ziet dan vaak vocht- en schimmelplekken in bijvoorbeeld je vloer, muren of plafond. Je kunt het ook merken aan een oplopende, hoge waterrekening terwijl je niet meer water dan normaal lijkt te gebruiken.
Is lekkage een verborgen gebrek? Een lekkage die niet gemeld is bij de koper van een huis én koper ook niet zelf heeft ontdekt of had kunnen ontdekken bij een goed onderzoek is een verborgen gebrek.
Neem contact op. Een lekkage kan vergaande gevolgen hebben. Lekkage ontstaat door een scheur of breuk in de waterleidingen, waardoor vocht langs de leidingen stroomt en waterschade veroorzaakt. Een lekkage kan zowel in- als buitenshuis plaatsvinden en je kan je er tegen verzekeren.
Schakel een specialist in: het is aan te raden om een lekkage altijd te laten repareren door een specialist, zoals een erkende loodgieter. Ook hier geldt: doe dit altijd in overleg met je verzekeraar.