Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'. Dat komt voort uit het feit dat het vlees op een verticaal draaiende spies wordt gegrild.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht en wordt traditioneel van varkensvlees gemaakt.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa. In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten.
Gyros en shoarma lijken best veel op elkaar, maar het is niet hetzelfde. Gyros is een gerecht uit Griekenland en wordt gemaakt van gegrild varkensvlees of kip. Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van rundvlees, lamsvlees, en heel soms kip of kalkoen.
In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd.Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Eerstekeus varkensvlees, gemarineerd en vermengd met verse groenten (rode paprika, groene paprika en ui). Het gehakt is makkelijk en snel klaar te maken en verrast u met zijn heerlijke smaak.
Gyros met pita broodje. Gyros is een traditioneel Grieks gerecht van gegrild vlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt wat op shoarma en op het Turkse döner kebab, maar de smaak is anders door de gebruikte gyros kruiden. Gyros betekent ronddraaiend.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.
Hoe ouder het lam, hoe sterker die smaak. In Nederland vinden veel mensen die smaak te sterk. Schapenvlees wordt om die reden minder gegeten. Mensen die vanuit andere landen naar Nederland zijn gekomen, hebben een andere eetcultuur.
Over het algemeen is dit een duur stuk vlees, omdat er nog weinig vlees aan de botten zit. Het vlees is mager en licht van kleur. Een ander soort lam is lentelam.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
De naam komt van het Griekse woord gyros (γύρος) dat schijf of draaitol betekent.
De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan plakken in specerijen gemarineerd lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees wordt in repen afgesneden en kleiner gesneden en in een pitabroodje of van het bord gegeten.
De spraakverwarring is groot in de wereld van pita en kebab, omdat twee varianten van dezelfde culinaire traditie zich in de migratie opnieuw ontmoeten. Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood.De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Wordt het vlees in een opengespleten pitabroodje gestopt, dan spreken we van döner kebab of broodje döner. Wordt het vlees in yufka, een dunner platbrood, gerold dan heet het gerecht durum döner of yufka döner.
Wat is Yaprak Döner? Yaprak döner bestaat uit verschillende soorten vlees zoals kalf, lam en schaap. Volgens Turken zijn de poten en schouders van deze dieren het lekkerste vlees voor Yaprak döner. Het vlees hiervan wordt dun gesneden om zoveel mogelijk smaak te geven aan de Yaprak döner.