Technisch gezien geeft spanning weer hoeveel energie er vrijkomt bij het verplaatsen van een lading. De energie noemen we joules en de lading coulombs. 1 volt staat gelijk aan 1 joule per coulomb. Als we de kraan opendraaien, begint het water te stromen.
De coulomb (C) is de eenheid van elektrische lading (Q). De eenheid is vernoemd naar de Franse natuurkundige Charles-Augustin de Coulomb (1736 - 1806). De coulomb is gedefinieerd als de lading van het elektron gedeeld door 1,602176634×10-19.
Dat houdt in dat 1 coulomb gelijk is aan de elektrische lading van ongeveer 6,241 506 × 1018 protonen. Een lading van 1 coulomb is een zeer grote lading. Als twee puntladingen van +1 C en −1 C op een onderlinge afstand van één meter worden geplaatst, trekken ze elkaar aan met een kracht van ongeveer 9 miljard newton.
Wat is een Coulomb (C)? Coulomb is de eenheid van elektrische lading en gelijk aan de lading die in 1 seconde ergens doorheen stroomt bij een stroomsterkte van 1 Ampère. De eenheid Coulomb is dus afgeleid van de SI-basiseenheid Ampère.
Een stroom van 1 ampère betekent dat 1 coulomb elektronen — dat wil zeggen 6,24 triljoen (6,24 x 1018) elektronen — in 1 seconde langs één punt in een circuit stromen.
De eenheid van elektrische lading, de coulomb, is gedefinieerd op basis van de ampère: 1 coulomb is de hoeveelheid lading die overeenkomt met een stroom van 1 ampère gedurende 1 seconde, ofwel 1 coulomb is gelijk aan 1 ampèreseconde: 1 C = 1 A · 1 s = 1 As.
Een coulomb is een zeer grote hoeveelheid lading. In de praktijk worden ladingen dan ook uitgedrukt in kleinere eenheden: de microcoulomb (μC = 10–6 C); de nanocoulomb (nC = 10–9 C).
Technisch gezien geeft spanning weer hoeveel energie er vrijkomt bij het verplaatsen van een lading. De energie noemen we joules en de lading coulombs. 1 volt staat gelijk aan 1 joule per coulomb. Als we de kraan opendraaien, begint het water te stromen.
De eenheid van spanning is de Volt (V). Een Volt is gelijk aan 1 Joule per Coulomb.
(b) Een proton is de kleinste positieve lading en heeft een elementaire lading van = 1.60 10−19C. Hierin staat C voor Coulomb, de SI-eenheid van lading (1 Coulomb = 1 Ampère per seconde). De elektrische lading is gekwantiseerd of komt enkel voor in discrete veelvouden van de elementaire lading.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
We kunnen deze met de volgende formule berekenen: I = Q/t. Hierin is Q de lading en t de tijd. De stroomsterkte kunnen we volgens de formule dus definiëren als de hoeveelheid lading die zich per seconde verplaatst.
Fel= f x (qxQ/r^2) gebruik je als je twee ladingen hebt en de kracht op iedere van de ladingen wil weten. Bij twéé ladingen gebruik je dus deze formule. E=F/q gebruik je als je de elektrische verldsterkte weet en de kracht wil uitrekenen.
Het symbool van soortelijke warmte is c (kleine letter om het te onderscheiden van warmtecapaciteit). De eenheid is Joule per Kelvin per kilogram J/(K·kg) ofJ/(°C·kg).
Een coulomb is de eenheid van elektrische lading, terwijl een ampère de eenheid van stroomsterkte is. 1 ampère staat gelijk aan 1 coulomb aan lading per seconde.
Eén microcoulomb is 10−6 V.
Bij het versnellen met een spanning van 1 V is de energie van het elektron 1 eV. Aangezien energie en spanning recht evenredig zijn is bij een spanning van 2200 V de energie dus 2200 eV.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Wat is één Joule? 1 joule wordt gedefinieerd als de energie die nodig is om een bepaalde massa te verplaatsen met een kracht van 1 Newton over een afstand van 1 meter. 1 Joule is dus 1 Wattseconde.
1 calorie = 1 cal = 4,2 joule = 4,2 J. 1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s.
Wat is de eenheid van energie? De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
Elektrische spanning
De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning (U). De eenheid van spanning wordt gemeten in volt (V). Een andere veelgebruikte benaming hiervoor is voltage.
Elektrische lading, vaak kortweg lading genoemd, is een natuurkundige grootheid (symbool Q) die aangeeft op welke manier een deeltje wordt beïnvloed door elektrische en magnetische velden. Voorwerpen kunnen positief of negatief geladen zijn.
De elementaire lading (symbool e of soms q) is de elektrische lading gedragen door één enkel proton, of daarmee gelijkwaardig, het tegengestelde van de elektrische lading gedragen door één enkel elektron.
Een lamp met een elektrisch vermogen van 1 watt verbruikt in 1 seconde 1 joule aan elektrische energie.