Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Denk dan bijvoorbeeld aan gas, water en elektra.Ook schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering, gebruik van meubilair en kosten van de huismeester vallen hieronder. Dit zijn kosten die je mag doorbelasten aan je huurder.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.
Kijk eerst in uw huurcontract of u kunt opzeggen en wat de opzegdatum is. Sprak u een minimale huurperiode af, dan kunt u pas daarna opzeggen. Opzeggen doet u met een aangetekende brief aan uw verhuurder. Uw huurcontract stopt na de opzegtermijn.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Wat zijn de gronden voor de uitzetting van een huurder? De relatie tussen huurder en eigenaar wordt geregeld door het huurcontract. Dit bevat verplichtingen die door beide partijen moeten worden nageleefd. Indien de huurder deze verplichtingen niet nakomt, kan dit een reden zijn om hem uit te zetten.
Bij het verhuren van een eigendom mag je als verhuurder de sleutel bewaren. Je mag echter niet onverwachts binnenvallen bij de huurder. Dit schendt zijn privacy. Enkel bij een noodgeval mag je de woning of het appartement betreden, en dit uitsluitend om het probleem op te lossen.
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk.
De verantwoordelijkheid kan liggen bij de verhuurder, maar ook bij de huurder zelf. Als de oorzaak van de schimmelvorming bij de huurder ligt, bent u zelf verantwoordelijk. Komt de schimmel steeds terug en ligt de oorzaak niet bij u? Dan is de verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk.
Uw verhuurder mag de huur opzeggen als u zorgt voor overlast, of als u een huurachterstand heeft. U hoeft niet akkoord te gaan met de opzegging. Gaat u niet akkoord? Dan kan uw verhuurder uw huurcontract alleen stoppen via de rechter.
Je hebt als verhuurder drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan. Lost de verhuurder de problemen niet op? Vraag dan de Huurcommissie om uw huur te verlagen.
Start, tijdens en einde van je huurcontract
Heeft de gevel van de woning nood aan een nieuwe laag verf tijdens je huurcontract? Dan moet de verhuurder dat in orde brengen. Ook raamkozijnen en deuren zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Huren en geld Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen.Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing.
Huren en recht "In mijn huurwoning heb ik zelf een nieuwe keuken geplaatst. Mag ik die keuken meenemen als ik verhuis?" Ja, als huurder heb je in principe het recht om veranderingen die je zelf hebt aangebracht ook weer ongedaan te maken ('weg te breken') en eventueel mee te nemen als je gaat verhuizen.
Het Burgerlijk Wetboek voorziet in drie hoofdverplichtingen: het onroerend goed aan de huurder ter beschikking stellen; dit in zodanige staat onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het werd verhuurd; het rustig genot aan de huurder verzekeren.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.
De verhuurder heeft immers bezoekrecht, hetgeen betekent dat hij, in samenspraak met de huurder, bijvoorbeeld één keer per jaar mag langskomen om te zien of de verhuurder zijn verplichtingen nakomt.
Op het moment dat een huurcontract wordt ondertekend, verspeeld de verhuurder (deels) zijn recht op toegang tot de woonruimte. Het betreden van de woonruimte kan dan alleen in overleg met de huurder.
De verhuurder heeft geen recht tot huiszoeking en dient de privacy van de huurder te respecteren. Het bezoekrecht blijft beperkt tot hooguit enkele bezoeken per jaar. Het bezoekrecht laat de verhuurder ook toe om na te zien welke herstellingen dienen uitgevoerd en strekt aldus ook de huurder tot voordeel.
De wet bepaalt namelijk dat er minstens één maand moet zitten tussen de officiële afgifte van het vonnis door een gerechtsdeurwaarder en de effectieve uithuiszetting. In veel gevallen zal je als verhuurder dus ongeveer 4 maanden huurachterstand hebben voor de huurder effectief uit het pand wordt gezet.
Wat is een eerste recht van koop voor de huurder
Het eerste recht van koop voor de huurder wordt opgenomen in het huurcontract. In een notendop betekent dit dat, een verhuurder eerst het bedrijfspand moet aanbieden aan de koper als hij het wil gaan verkopen.
De verhuurder kan een huurcontract altijd opzeggen tegen het einde van de duur. Hij moet dan geen reden geven. Wel moet hij een opzegtermijn van zes maanden respecteren. Een kortlopende huurovereenkomst kan nooit vervroegd opgezegd worden door de verhuurder.