Anders dan in de periode voor de huidige cao valt de eenmalige uitkering sinds 3 januari 2022 dus onder de inlenersbeloning. Als de inlener een eenmalige uitkering toekent, heeft ook de uitzendkracht daar recht op.
Net als vaste werknemers hebben ook uitzendkrachten recht op een eindejaarsuitkering, als dat bij de werkgever zo geregeld is.
Je rechten als uitzendkracht
Ook heb je recht op dezelfde loonsverhogingen als vaste werknemers. Wel blijft je loon afhankelijk van je ervaringsjaren. Daarnaast heb je recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk.
Een uitzendkracht heeft wel recht op toeslagen, onkostenvergoedingen en arbeidsduurverkorting. Winstdeling is hier geen onderdeel van.
Per 1 juli 2023 vervalt de wachttijd van acht weken in de pensioenregeling van StiPP. Dat betekent dat uitzendkrachten van 21 jaar en ouder vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling.
geen wachttijd voor pensioen
Dat betekent dat uitzendkrachten vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling. Vanaf 1 januari 2024 is de toetredingsleeftijd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar.
Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde salaris
Dit is niet waar. Als uitzendkracht krijg je gewoon hetzelfde salaris als je collega. Dit heet met een technisch woord: de inlenersbeloning. Wel kan het zijn dat een collega, omdat hij of zij bijvoorbeeld meer ervaring heeft, uiteindelijk meer verdient.
Uitzendkrachten hebben over het algemeen dezelfde rechten als de medewerkers die bij jou in dienst zijn.
Om als uitzendkracht in aanmerking te komen voor een eindejaarspremie volstaat het om minstens 65 dagen of 494 urengewerkt te hebben die in aanmerking komen voor de RSZ via één of meerdere uitzendkantoren tijdens de referteperiode van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Twee keer het bruto uurloon
U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon. Stel, iemand verdient € 10,00 euro bruto per uur. Dat kost het u op uitzendbasis ongeveer € 20,00 om deze persoon in te huren.
Daarnaast kunt u niet zomaar worden ontslagen. Het uitzendbureau heeft daar een goede reden voor nodig. Wel kan het uitzendbureau ervoor kiezen om uw tijdelijke contract niet te verlengen. Op uw beurt kunt u wel ontslag nemen, maar moet u rekening houden met een opzegtermijn van één maand.
Voor jou als uitzendkracht geldt een opzegtermijn van 1 werkdag. Het uitzendbeding geldt sinds 2 januari 2023 de eerste 52 weken waarin je werkt (voorheen was dit de eerste 78 weken) Elke (kalender)week waarin je werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 52 weken.
Werkgevers (in jouw geval uitzendkantoren) kunnen op het einde van het jaar een financiële bonus uitbetalen aan hun medewerkers (uitzendkrachten). Dit is de zogenaamde eindejaarspremie.
Een uitzendkracht bouwt zijn jaarlijkse vakantie op en kan ze opnemen op dezelfde wijze als gewone werknemers. Zoals alle werknemers hebben uitzendkrachten ook recht op enkel en dubbel vakantiegeld.
Doorbetaling van een feestdag aan een uitzendkracht
Bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding: het uitzendbureau kan kiezen tussen uitbetaling van de feestdag ten laste van de opgebouwde reservering of doorbetaling van het feitelijk loon.
Vakantiegeld als uitzendkracht of oproepkracht
Ook als uitzendkracht of oproepkracht heb je recht op vakantiegeld.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2022 moet u in de referteperiode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
De eindejaarstoelage is samengesteld uit een forfaitair en een veranderlijk gedeelte. In 2023 bedraagt het forfaitair gedeelte 763,64 EUR.
Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren.
U heeft mogelijk eerder recht op een vast contract. Na een halfjaar mag het uitzendbureau maximaal 3 contracten geven. De tijd tussen de verschillende contracten mag niet meer dan 6 maanden zijn.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
Het inhuren van een uitzendkracht kan op papier in eerste instantie duurder lijken dan de inzet van een eigen vaste medewerker. Echter, het uurtarief van een uitzendkracht is inclusief vakantiegeld, vakantiedagen, risico van (langdurige) ziekte, de kosten van salarisverwerking, kosten van organisatie, werving, etc.
Uitzendbureaus hebben er voor gekozen om wekelijks uit te betalen, zodat studenten altijd geld hebben en niet hoeven te wachten tot het einde van de maand. Het is aan jou hoeveel geld je krijgt. Als jij weet dat het volgende week een dure week wordt, kan je hier rekening mee houden en extra gaan werken!
Natuurlijk zijn er ook nadelen van werken bij een uitzendbureau waarmee je rekening moet houden. Als er weinig werk is en er zijn veel mensen op zoek naar een baan, dan kan het even duren voordat je een aanbod krijgt. En ook dan is het geen garantie dat je de baan hebt, want je moet nog steeds solliciteren.