U ontvangt een vrijwaringsbewijs, het bewijs/document dat u geen eigenaar meer bent van het voertuig. Hiermee vervalt uw verplichting tot het betalen van wegenbelasting en de verplichting tot het minimaal verzekeren tegen de WA ( de Wettelijke Aansprakelijkheid ).
Wat is een vrijwaringsbewijs? Het is een bewijs om de auto vrij te waren. Om te bewijzen dat die niet langer op jouw naam staat, omdat je de kentekenhouder niet meer bent. Je bent niet meer verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt en je hoeft er geen autoverzekering meer voor aan te houden.
Een vrijwaringsbewijs is een officieel document waarmee je aantoont dat je niet meer de eigenaar van de auto bent. Je bent hiermee niet langer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verplichte APK-keuring of het betalen van bekeuringen.
Als je geen vrijwaringsbewijs hebt ontvangen kun je geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van jouw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister.
Bij een particuliere verkoop moet de koper van de auto een vrijwaringsbewijs regelen. De koper ontvangt het vrijwaringsbewijs bij het overschrijven van de auto. Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto.
Je auto vrijwaren bij verkoop kan in principe op twee manieren. Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autobedrijf dan zorgt men ervoor dat je meteen het RDW vrijwaringsbewijs ontvangt. Hetzelfde geldt wanneer je de auto verkoopt aan een sloopbedrijf, dan ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.
Je kan niet opnieuw je vrijwaringsbewijs aanvragen. Dit nieuwe document download je online als PDF en het kost je €4,50 (inzage eigen gegevens kentekenregister). Het is mogelijk om via internet een register overzicht aan te vragen. In dit document staan alle voertuigen die jij de afgelopen 9 jaar op naam had.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
De kentekencard en de tenaamstellingscode gaan naar de koper en jij ontvangt als verkoper een vrijwaringsbewijs. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor de belasting, verzekering, apk en eventuele bekeuringen op het kenteken.
Wat is vrijwaring? De gedaagde in een civiel proces kan een derde partij bij de procedure betrekken als die ook met de zaak te maken heeft, met het doel dat de negatieve gevolgen van de uitkomst van het geschil op die derde kunnen worden verhaald. Dat heet 'oproepen in vrijwaring'.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven. Gebeurt dat niet? Dan blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor het voertuig en bijbehorende verplichtingen.
De vrijwaring voor uitwinning heeft tot doel de kopers te beschermen tegen bezitsstoornissen, d.w.z. tegen elk feit van welke aard ook, uitgaande van de verkoper of van derden, waardoor de koper de eigendom of het gebruik van het aan hem verkochte goed geheel of gedeeltelijk wordt ontnomen.
Bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) vraag je dan een vrijwaringsbewijs uittreksel aan. Hierop staan alle kentekens die de afgelopen 9 jaar op jouw naam hebben gestaan. Dit bewijs vervangt het vrijwaringsbewijs dat je krijgt bij de sloop of verkoop van je auto. Aanvragen kan eenvoudig online via de website van de RDW.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
De kosten voor het overschrijven bedragen €9,98. Na de overschrijving ontvangt de koper het vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsbewijs. De koper geeft het bewijs vervolgens aan de verkoper van de auto.
Weet u niet zeker of het vrijwaringsbewijs dat u van de koper hebt ontvangen echt is? Dan kunt u het documentnummer via de website van het RDW controleren.
De beste betaalmethode is en blijft de bankcheque. Die wordt u overhandigd bij de levering van de auto. U kunt ook vragen om het geld te laten overschrijven op uw bankrekening vóór de overdracht van het voertuig plaatsvindt.
Wat moet u doen als u uw platen wil behouden met het oog op een nieuwe inschrijving ? De plaat mag hergebruikt worden op een nieuwe wagen.Hiertoe dient u enkel een aanvraag voor inschrijving in te dienen binnen de vier maanden volgend op de verkoop van het oude voertuig.
Een Europese kentekenplaat kan, met instemming van de titularis, worden overgedragen op naam van de echtgeno(o)t(e), de wettelijk samenwonende partner of een kind van de titularis (ouder op kind), op voorwaarde dat het voertuig van de titularis of een ander voertuig tegelijkertijd onder dat kenteken wordt ingeschreven.
Geen nieuwe auto kopen
Dan kunt u, nadat uw auto is verkocht, de verzekering stopzetten. Nadat u de nummerplaat hebt teruggestuurd naar DIV, ontvangt u een schrappingsbewijs. Dit schrappingsbewijs bezorgt u aan de verzekeraar of makelaar, samen met het verzekeringsbewijs en u vraagt om uw verzekering stop te zetten.
Staat er vanuit fiscaal oogpunt een limiet op de goederen die u jaarlijks tweedehands mag verkopen via de websites? Er staat sowieso geen limiet op de goederen die u elk jaar via het internet mag verkopen. Zolang die verkopen kaderen in het normaal beheer van uw privévermogen, moet u geen belastingen betalen.
Ga naar 'Kenteken overschrijven' op de website van de RDW en log in met je DigiD.In Mijn RDW vul je onder andere de negencijferige tenaamstellingscode van de auto in. Aan het eind van het proces betaal je via iDeal de tenaamstellingskosten. De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt!